Ostekake med lakrids og blåbær

  Bare for å si det med det samme. Jeg er ingen baker. Jeg lager pizzadeig, brød, boller og annen gjærbakst, men baking ellers trigget meg sjeldent. Jeg er han som heller bestiller en ekstra forrett og oster etter hovedrett, men den siste uken har jeg forsket litt på å bruke lakrids som krydder i salt mat. Og da presset det seg frem å sjekke ut en kake med lakrids også. 
For 14 dager siden var jeg så heldig å bli invitert til å besøke Johan Bülows fabrikk i København. Bülow er mannen som har relansert lakrids som en fantastisk råvare – både som krydder, sirup og ikke minst de eventyrlige sjokoladekulene med forskjellige smaker og med lakrids i kjernen. Mer om besøket hos Bülow kommer i et eget blogginnlegg. Et av produktene Bülow har i sin produksjon er forskjellige lakridspulver som er fantastisk å bruke som krydder i matlaging. 

Bülow har gitt ut en bok som heter «lakrids i mad» Her finner du oppskrifter og informasjon om lakridsroten. Museflettene og jeg bladde gjennom boken og bestemte oss for å orsøke å lage oppskriften «ostekake med solbær og lakrids» Vi liker solbær vi, men vi liker blåbær bedre, så vi byttet ut solbærgelen med blåbærgele og la til friske blåbær som garnityr. Denne kaken er farlig – du kan risikere å bli avhengig!  

   
Dette trenger du:

Bunnen: 

 • 180 gram digestive kjeks, knust
 • 25 gram sukker
 • 1 toppet ss lakridspulver (Fine Liquorice Powder)
 • 100 smeltet smør

Fyllet:

 • 400 gram Philadelphiaost
 • 3 ts vaniljesukker
 • 1,5 dl sukker
 • 2 egg

Gele:

 • 7 blad gelatin 
 • 4 dl konsentrert blåbærsaft

Friske blåbær til toppingen. 

  

 

Slik gjør du det:

 
 Start med å lage bunden. Bland sammen den knuste kjeksen, sukker, lakrids og smeltet smør. Smør en springform (22 cm) med smør og trygg kjeksbunnen ut i et jevnt lag. 

 Bland sammen alle ingrediensene til fyllet. Hell det over kjeksbunnen og stek kaken i 60 minutter på 175 grader. Jeg la over et bakepapir for at kaken ikke skulle bli for godt stekt. Avkjøl kaken helt.  

 Ha så gelatinplatene i iskaldt vann i 10 minutter. Varm opp 1 dl av blåbærsaften til kokepunktet. Press vannet ut av gelatinplatene og ha dem i det varme. Rør til gelatinen løser seg opp. Ha så i resten av saften.  

Når kaken er kald heller du gelén over kaken og setter den kaldt. Etter 30 minutter tar du ut kaken og har på blåbærene. Da vil blåbærene ligge bare halvveis ned i geleen. Sett køen tilbake på kjøl og vent til geleen har stivnet helt.  

 Så er det bare å rope på venner og naboer – denne laken er til for å deles.  

   

4 tanker om “Ostekake med lakrids og blåbær

 1. Hei! Super blogg! Jeg har et spørsmål til kaken, sikkert kjempedumt, men lurer veldig! I fyllet på kaken ser det ut som om du har brukt vanilje fra vaniljestang (ser små sorte prikker) stemmer dette? Isåfall burde man bytte ut vaniljesukkeret med vanilje fra vaniljestang? //Elisabeth

 2. Takk for innlegg – tenker å prøve denne til helga, men går tilbake til solbær (har mye frossen solbær og lite blåbær). Tenkte på om det hadde vært godt med noe krem el.l. Ved siden av kaka? Creme fraiche med lakrisbiter kanskje? Hva tror du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *