Maaemo – Gratulerer!

I dag, 24. Februar 2016, fikk Maaemo tildelt 3 stjerner i Michelin Guiden. Jeg roper hurra! Tenk at Norge endelig har en restaurant der opp med de aller beste. Dette skrev jeg etter besøket for en uke siden:

Maaemo – hvor skal man starte? Jeg sitter og skal oppsummere kanskje det mest komplette måltiden jeg noen gang har spist, og kjenner at det nesten er skummelt å skulle formidle opplevelsen. Redd for å ikke klare å nå frem med hvor helt fantastisk det var. I hovedsak vil jeg la bildene og informasjon om hva som ligger på tallerkenen utgjøre hoveddelen, men noen betraktninger må jeg ta med underveis. Det viktigste med dette blogginnlegget er å vise at noe av det beste som skjer i restaurantverdenen skjer i gamlebyen i Oslo, Norge! 
  

 Den danske kjøkkensjefen, Esben Holmboe Bang har sammen med sitt internasjonale team (det var 1 norsk, av 20, på jobb denne lørdagen) klart kunststykket å være en av de absolutte spydspissene i nordisk kjøkken. 

  To stjerner i Guide Michelin forteller at de leverer på et ekstremt høyt nivå. Selv mener jeg at de kjører slalåm rundt de 3 stjerners restaurantene jeg har spist på. Om det er fordi de makter å servere meg kjente, kjære og nordiske smaker på en helt ny måte, eller om det er gleden av å bli overrasket i over 20 serveringer klarer jeg ikke å lande helt. Det jeg vet er at jeg opplevde 5t med lykke. At jeg, etter å ha betalt, følte jeg hadde gjort et av mitt livs beste investeringer. At jeg var like rørt og forført som da jeg hørte Daniel Lanois live i New York, påsken 2014. At jeg tenker at slike opplevelser av matkunst ikke står tilbake for en dag sammen med bilder av Lucian Freud. 

 Valgene på Maaemo er ikke mange når du først har satt deg ned i det vakre rommet.  

Menyen er satt – 20 retter (+) er det som serveres. Valget står om du skal drikke en vinmeny eller en alkoholfri juicemeny. Og du, ikke tro at det valg er enkelt. Oftest er de alkoholfrie mulighetene kleine, men på Maaemo har de lagt sjela si å lage og blande sammen juice som virkelig er pairings som smeller. Bare for å nevne et eksempel. En av rettene krevde en juice med en «jordlig sødme». Dette resulterte at de smakte seg frem til en passende juice som de så justerte inn ved å tilføre karamellisert jordskokkskall. Denne dagen bestå juicemenyen av 10 forskjellige juicer – her var det alt fra rabarbra, selleri, plomme, hasselnøttmelk og havtorn. Jeg bare elsker at de som ønsker et alkoholfritt, fullverdig smaksopplevelse faktisk får det. Siden jeg har mitt daglige virke som leder på et rus-sykehus vet jeg dessverre noe om utfordringene om å leve «normalt» uten alkohol. Juicemenyen bør bidra at Maaemo vipper enda nærmere sine tredje stjerne.Denne dagen spiste jeg sammen med 5 andre foodies. Å forsøke å beskrive gleden rundt bordet lar jeg være. Den kan kun erfares – så grav i sparekontoen og gi deg selv en opplevelse for livet. Tro meg, du vil ikke angre! 

Da skal jeg ikke kjede deg med så mye mer ord. Her kommer mat og drikke i kronologisk rekkefølge. Nyt det! 

 

syltet rødløk med roser og yoghurt

  

rhubarb

  

dampet sjøkreps-klo med presset sjøkrepshode, mjød brygget med svarthyll

  

varm kjeks med smak av sopp og stekte kyllingvinger

  

jordskokk tilberedt med lagret okhvete, kamille og ramsløk

  

karamelisert skall av jordskokk

   
 

kremmerhus fylt med karamellisert gjær og rørøykt løyerogn

  
  

fermentert fjellørret, grillet purre og garum av sommer-makrell

  
    

  

emulision av rå østers fra Bømlo

  
  
(null)

kamskjell fra Frøya marinert i fermentert te, røkt fløte, hvite rips og lyng


   

kamskjell fra Frøya grillet i sitt eget skall, vinterepler, sellerirot og syre


 

sjøkreps fra Midsund, kaldpresset rapsolje og syltet gran

   
 

brød i sesong | potetlomper, fett fra glade griser og saltet sau

  

glad irsk kokk med vill-pigvar

  

vill-pigvar stekt på beinet med aromater, vinterkål, grillet purre, fermentert hvitløk og finsk kaviar

   

rømme med røkt reinsyrhjerte, smør med plommeedikk

   
 

løk og vaktelegg tilberedt i beonmarg, fenalår og løkvinaigrette med timian

   

reinsdyrfilet stekt med eineber, reinlav, trøffel og tyttebær

   
 

fryst blåmuggost (kraftkar) med syltet sort trompetsopp

   
 

grillet vinterpære fra Hardanger med høsthonning og smaker fra forrige sommer

  

iskrem laget av brunet smør fra Røros, kaffe og hasselnøtter

    

brunost terte

  

flytende vaffel med urter fra Bøverdalen

  

alt er en nytelse på Maaemo – selv kvistene

  

et starstrucked selsvskap som fikk lov til å spise oppe på kjøkkenet – fantastisk å se hvordan disse kokkene jobber seg gjennom service

  

kjøkkenet med BarCode som sceneteppe

  

Esben Holmboe Bang ser over alle retten før de farer på vei ut i salen

   

SSkallet foodie – larsspiser, larslukter, larslever. 

Jeg spiste på Maaemo sommar med fine foodievenner – sjekk ut bloggene til Anders Husa, Linn Johnsen og Julie Ilona Balas

2 tanker om “Maaemo – Gratulerer!

  1. Tilbaketråkk: Three Michelin Stars to Maaemo! - andershusa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *