Fiskegrateng | hot sei

  Sei må være den fiskearten i Norge som har fått dårligst behandling på norske kjøkken opp igjennom årene. Hvem har ikke fått servert noen grå ”planker” med svidd løk i barndommen. Det er bare så utrolig dumt, for seien er så uendelig mye bedre enn sitt rykte. Det er en fantastisk råvare som fortjener oppmerksomhet og et større publikum. Den tåler varme godt. Den tåler krydder godt. Den er rimelig og den er best nå på vinterennår den svømmer i iskalde norske fjorder.. Hiv deg rundt og kjøp noen ferske fileter med det samme. Selv pannesteker jeg ofte seien, og servere den med potetstappe og en løksjy, men i dag ønsket jentene mine seg fiskegrateng. Så seien fikk hovedrollen i en hot grateng – og gratengen er ”helt sykt digg” i følge museflettene mine. Oppskriften er til en raus middag til 4.  

 Dette trenger du: 

  • 800 gram seifilet, uten skinn og bein 
  • 100 gram smør 
  • 100 gram hvetemel 
  • 8 dl h-melk 
  • 6 eggeplommer 
  • 3 stivpiskede eggehviter  
  • ¼ sitron 
  • 1-2 ts cayennepepper (avhengig av hvor sterk du vil ha retten) 
  • 2 sjalottløk 
  • Makaroni 
  • 1 fedd hvitløk 
  • 1/3 loff 
  • En raus neve med kruspersille
  • Salt og sort pepper 

Slik gjør du det: 

  Kutt seifileten i gaffelbiter (2×2 cm). Stek fiskestykkene i en varm panne med smør – Ca 4 minutter. Ha på litt salt og sort pepper.  

 Start med å finhakke hvitløk og sjalottløk.

Skill eggeplommer og hvite. Stivpisk hviten og sett til side. 

    
 Ha loff og persille i en blender og kjør til en jevn masse. Sett til side. 

 
  Kok opp makaroni som anvist på pakken –du trenger ca 1 liter ferdig kokt makaroni.

Smelt smør i ei gryte og ha i sjalottløk og hvitløk. La løken surre i smøret 2-3 minutter. Pisk så inn melet, og ha i litt og litt av melken mens du hele tiden pisker til du har en fin hvit saus. Avkjøl sausen før du pisker inn eggeplommene og tilslutt vender inn de stivpiskede eggehvitene.  

 Smak til sausen med cayennepepper, salt, sortpepper og noen dråper sitron. Helt tilslutt har du i den kokte makaronien.  

   

 Finn så frem et ildfast fat og smør det med smør. Plasser fiskebitene godt fordelt i fatet. Hell så over sausen med makaroni og topp det hele med et godt lag med persille/loff-smuler. (Se bildet)  

    
 Så har du gratengen i ovnen (200 grader) i 15-20 minutter. Følg med mot slutten så du ikke svir toppingen.  

 Server gratengen med godt brød eller en råkostsalat. Dette er sunn og digg mat som hele familien kan samles om. At det er en rimelig rett kommer også godt med når regningene dumper ned i postkassen i starten året. Håper du lar deg friste!   

Dette innlegget er skrevet på oppdrag for www.godfisk.no og Norges Sjømatråd 

 

2 tanker om “Fiskegrateng | hot sei

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *