Årets viktigste middag

  Hvem har ikke opplevd det, å høre fortvilede skrik inne fra kjøkkenet like før julemiddagen skal på bordet. Nei, svoren! Den er slapp. Den er ikke sprø! Skrekkslagne øyne som lyser av fortvilelse over at årets viktigste middag, og all ære på kjøkkenet, forsvinner som dugg for solen. Slapp av, ribbe er lett å få perfekt og den gjør seg stort sett selv – så lenge du klarer å følge oppskriften. Pust med magen og nyt julematen! 

I dag er det har jeg valgt å bruke litt ekstra plass på sausen, siden ribba selv nesten fikser seg selv. Mange bruker ikke saus, men sverger til stekesjy. Det gjør du aldri igjen etter å ha laget denne sausen. Oppskriften er til 4. 

 Dette trenger du: 

• Tynnribbe (Ca 500 gram per person – husk du vil ha rester)

• Salt og sort pepper

• 3 gulrøtter, grovkuttet

• 2 persillerot, grovkuttet

• 2 rødløk, grovvkuttet

• 10 fedd hvitløk

• Frisk timian

• Vann

• Rapsolje

• 1 ss soyasaus

• 1 ss worcestershiresaus

• 4 ss usaltet smør

• Fløte

• Ripsgele

• Rosenkål

• Rødkål / surkål

• Poteter

  Slik gjør du det: 

Start med å rute fettet på ribba med en skarp kniv (kutt nesten helt gjennom fettet, men ikke ned i kjøttet) og gni den inn med rikelig salt og pepper. Pakk den inn i plast og glem den i kjøleskapet i minimum 24 t (helst 48t). Dagen du skal spise ribben tar du den ut og legger den på kjøkkenbenken noen timer før den skal i ovnen. 

 Kutt så alle grønnsakene og ha dem i et stort ildfast fat sammen med hvitløk og timian. Hell over litt rapsolje. Legg så ribba med fettsiden ned på grønnsakene, hell på vann så det dekker grønnsakene og kle fatet med aluminiumsfolie. Demp ribba i 1t på 225 grader.  

 Ta så ribba ut av ovnen, snu den og plasser den igjen på grønnsakene. Stek den så videre på 200 grader i Ca 2 timer. Etterfyll med litt vann om panna er i ferd med å steke seg tørr. Sjekk ribba forløpende de siste 30 minuttene for å forsikre deg om at svoren blir sprø – ”popper” den ikke opp av seg selv bruker du grillen i ovnen mot slutten.

Ta ut ribba og ha den på et fat på kjøkkenbenken. Ikke pakk den inn, da vil svoren bli seig.  

   
Ha så alle grønnsakene og stekesjyen i en stor sil og press gjennom grønnsakene med en skje (se bildet) Kok opp kraften og reduser den noe og ha i soyasaus og worcestershiresaus. Smak den så til med fløte og ripsgele. Hold varm. 

 Kok potetene møre og kok rosenkål i 3-4 minutter og hell av vannet.   

   
Kutt ribba i passende serveringsstykker og grill dem 4-5 minutter på alle sider i ovnen – dette gjør du for å få den varm og for at den skal bli litt mer crispy. Server ribba med medisterkaker, julepølse, rosenkål, poteter, rødkål, tyttebær og en himmelsk saus.  

 Håper du lar deg friste. Ha en velsigna jul! 

2 tanker om “Årets viktigste middag

  1. Hei Lars!

    Tror du det gjør noe om man tar stekeprossessen i to steg? Dvs. etter at ribba er dampet en time tar men den ut av ovnen og tar en pause på et par timer før man steker videre?

    Hilsen Anne Line

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *