Fyrstekake

  Hvorfor er det slik at kanskje den aller beste kaken jeg kan få omtales som gamliskake. Ingen vedkjenner seg at de elsker den, men alle spiser den og nyter det. Den er kakeverdenens versjon av «se & hør» Hvilken kake snakker jeg om? Jo, fyrstekake så klart. Litt pinlig å innrømme det, men jeg har kun laget den 4 ganger her hjemme. Hovedgrunnen til det er at jeg alltid ber mamma om å lage den hver gang vi har familiesammenkomster. Jeg lager min egen lille vri med å bruke brunt sukker og riste mandlene dør de kvernes. Jeg liker denne oppskriften skikkelig godt, selv om mamma’s fyrstekake alltid vil være den beste!  

 Dette trenger du: 

Mørdeig:

  • 100 g melis
  • 200 g smør
  • 300 g hvetemel
  • 1 egg
  • 2 ss vann

Fyll:

  • 250 g mandler
  • 150 g melis
  • 50 g brunt sukker
  • 3 stk eggehviter

Slik gjør du det:

Start med å ha alle de tørre ingrediensene til mørdeigen i kjøkkenmaskinen. Kjør det sammen og ha i smøret gradvis i bollen sammen med egget og 2 ss vann. Kjør det kjapt sammen og ha deigen i litt plastfilm. Legg den i kjøleskapet i minimum 30 minutter. 

Ha mandlene i langpannen og rist dem i varmluftsovn, 200 grader i 7-8 min. Avkjøl dem.  

   
Kjør så mandlene til en fin masse og bland inn melis og brunt sukker. Rør så inn eggehvitene.  

   
Finn frem en passende kakeform – bruker du springform er det passende med en form på 22 cm. Selv brukte jeg en firkantet paiform. Smør formen med smør og press 2/3 av mørdeigen ut i formen. Fordel så fyllet i formen. Ha litt melis på benkeplaten og kjevl ut den siste 1/3 av deigen. Kutt den i strimler på 2 cm og legg dem i et kryssmønster over kaken. Stek så fyrstekake på 175 grader i Ca 35 minutter.  

 La den avkjøle seg og server den til kaffe’n eller til Mads sitt første drikkeforslag i dag.  

   
Dette er en kake som gamle og unge elsker. Så rop inn naboer og venner. Ha en strålende mathelg! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *