Skrei med smilende egg og hissig pølse

DSC_7188Når Mads ber meg om å lage noe med en av de mest fantastiske vinter-råvarene er jeg ikke vond å be. For akkurat nå i de iskalde og mørke vintermånedene er nemlig Skreien her. Denne vandreren som kommer til kysten, med sitt hvite, delikate kjøtt bør nytes nå. Dette er fisken som har dannet grunnlaget for mang ett fiskevær og som kokker over hele verden har lagt sin elsk på. Og vet du det ikke så kan jeg fortelle deg det – Skrei er torsk som vandrer og som kommer for å gyte langs norskekysten og i Barentshavet. Jeg har valgt en litt alternativ, men utrolig god kombinasjon til den pannestekte skreien i dag. Her blir den servert med ertepurè, spansk chorizosmør og smilende egg fra Holte Gård i Drangedal. Oppskriften er til 4.DSC_7162

Dette trenger du:

 • 800 gram ryggloin av skrei, jeg foretrekker med skinn
 • rapsolje/smør (50/50) til steking
 • salt
 • 500 gram frosne selskapserter
 • 4 ss creme fraish
 • litt saft fra en sitron
 • 200 gram chorizo picante, eller annen ”hot” pølse
 • 3 sjalottløk, finhakket
 • en neven finhakket bladpersille
 • 2 bløtkokte egg. Har du tilgang på vaktelegg så kjør på
 • 1 granateple

Slik gjør du det:DSC_7156

Skrei: Start med å dele skreifileten i 4 like store serveringsstykker. Ha på rikelig med salt og la saltet trekke ut litt fuktighet av fisken i ca 15 minuntter. Skyll fisken og tørk den med kjøkkenpapir. Ha rapsolje og smør i en varm teflonpanne. Stek fisken med skinnsiden ned i ca 3 minutter – du ønsker sprøtt skinn. Snu fisken og demp varmen. La fisken godgjør seg i 3-4 minutter. Skreien er ferdig når du ser den flaker seg når du presser lettpå den med en finger.DSC_7170

Ertepuré: Kok de frosne ertene i 3-4 minutter. Hell av vannet og ha i creme fraish. Kjør det sammen til en pure. Smak til med salt og litt sitronsaft. Hold varm.

Chorizosmør: Kutt pølsa i terninger og stek dem i en liten gryte sammen med finhakket sjalottløk. Samtidig bruner du 150 gram smør i en liten kjele. Ha så smøret over i gryta med løk og pølse. Tilslutt rører du inn den hakkede bladpersillen. Hold varmt.

Egg: Kok eggene i 4-5 minutter og avkjøl dem sakte i kaldt rennende vann. Skrell eggene og del dem i to på langs rett før servering – bruk en skarp kniv.

Så er det bare å finne frem varme tallerkener. Legg opp ertepure, fisk og et halvt egg på hver tallerken. Avslutt med å øse chorizosmøret over fisken – SPIS!DSC_7188

For meg er dette noe av det absolutt beste jeg kan spise og servere. Fantastiske norske råvarer som har fått litt smakshjelp fra den spanske pølsesnabben.

Lar du deg friste? Uansett, ha en fin helg og spis noe godt!

1 tanke om “Skrei med smilende egg og hissig pølse

 1. Tilbaketråkk: Kjøttfri mandag fra «Lars spiser og koser seg glugg» – MajBritt Aagaard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *