Rosmarinbakte plommer med nøtte-crumble

IMG_0348.JPGHøstdessert

Nå er det høstetid. I nabolaget mitt i Skien bugner det over av frukt. Museflettene kom hjem etter en meget vellykket plommeslang i forrige uke. Slangen var klarert med hageeier. Jeg er nok ikke så flink som jeg skulle ønsket til å sylte, lage saft og foredle frukt og grønt, men til gjengjeld elsker jeg frukt i dessert. Derfor har jeg valgt å lage en dessert med plommer i dag. Plommer har fått varmebehandling i en rosmarin og sitron- sirup, og jeg serverer dem med is, nøtte-crumble og litt friske blåbær. Oppskriften er til 4.IMG_0344.JPG

Dette trenger du:
8-10 plommer
1 sitron
1 dl sukker eller 3 ss honning
100 gram usaltet smør
3-4 kviser rosmarinIMG_0342.JPG

Nøtte-crumble
250 g mandler, uten skall
200 gram hasselnøtter
200 g sukker
100 g hvetemel
100g usaltets mør
1 eggeplomme

Friske blåbær
Vanilje-is

Slik gjør du det:
Nøtte-crumble: Dette er en crumble som jeg liker å lage i litt stor porsjon. Genialt å ha i skapet til desserter og som strø på frokostblandingen.
Kjør mandler og nøtter i en foodprosessor. Bland så alle de tørre ingrediensene sammen og ha i smeltet smør og eggeplomme. Fordel blanding på bakepapir og stek i ca 20 minutter på 180 grader i varmluftsovn. Vend på smulene hver 5. minutt. Avkjøl og ha crumblen over på glass.IMG_0346.JPG

Rosmarin-sirup: Finn frem en gryte og smelt smør. Ha i sukker eller honning sammen med saften av en sitron og zest fra en sitron. Ha i noen stikker med frisk rosmarin. Kok inn til en sirup-konsistens.

Del så plommer i to og fjern steinene. Legg plommene med kjøttsiden ned i sirupen og la det småkoke/surre til plommene er møre. Dette tar ca 10 minutter. Vær forsiktig med varmen – plommene er skjøre saker.IMG_0349.JPG

Server desserten med å legge opp slik du ønsker det. På bildet ser du hvordan jeg valgte å legge desserten opp.IMG_0343.JPG

Håper du lar deg friste og at du bruker frukten nå som den er på sitt beste. Ha en strålende mathelg!

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *