De fleste tenker jo HØST når det er snakk om lam, men også på våren dukker lammekjøttet opp i butikkene. Særlig er det lammelår i forbindelse med påskehøytiden, men det er ingen grunn til å vente til påske med å ta tak i lammet. Retten i dag er pannestekte lammekotteletter som får følge av potetkake, timiansmør og en puré på aubergin, grillet paprika – tilsmakt med appelsin. Fine smaker som fungerer godt sammen og som peker frem i mot påskedager i solveggen. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
- 8-10 lammekotteletter
- 50/50 olje og smør til steking
- 3-4 knuste fedd med hvitløk
- 2 aubergin
- 1 appelsin
- 2 grillede paprika (kan kjøpes ferdig på glass i butikken)
- 2 ss usaltet smør (til puréen)
- Ca 15 Amadinepoteter
- 3 sjalottløk, finhakket
- Olje til steking
- 100 gram usaltetsmør, romtemperert
- En liten neve finhakket timian
- Salt og sort pepper
Slik gjør du det:
Start med å legge lammekottelettene i romtemperatur en time før de skal i panna. Sett så ovnen på 200 grader, stikk noen hull i auberginene med en gaffel og sett dem inn i ovnen i 20-25 minutter. Grill paprikaene og fjerne skall og frø, og del dem i terninger. (Eller bruk de ferdige på glass)
Timiansmør:
Ha det tempererte smøret i en skål sammen med 1 finhakket sjalottløk, en liten neve finhakket timian, salt og litt saft fra en appelsin. Ha smøret i plast, rull det til en pølse og legg det kaldt til servering.
Potetkake:
Rasp potetene og klem ut væsken. Bland så potetraspet med den finhakkede sjalottløken. Varm en panne, ha i rapsolje og «klem» ut potetblandingen i panna (se bildet) Stek i 5 minutter på begge sider – og etterstek i ovnen i 7-8 minutter på 180 grader.
Auberginpuré:
Del de ovnsbakte auberginene i to og skrap ut kjøttet med en skje. Grovhakk kjøttet med en kniv og ha de i en bolle sammen med treningene av de grillede paprikaene. Rør inn 2 ss usaltet smør og smak til med salt, sort pepper og litt saft fra appelsinen.
Lammekotelettene:
Tørk av kotelettene og ha på salt og nykvernet pepper. Varm en panne, ha i smør, olje, hvitløk og litt frisk timian. Stek kotelettene på sterk varme i 3 minutter på begge sider. Skru så av varmen og la kjøttet «hvile» seg inn til det er klart. Personlig liker jeg at lammekjøttet skal ha en rosa kjerne.
Så er det bare å legge opp herligheten med stykker av potetkake, auberginpuré, litt frisk salat og lammekottelettene. Ha en liten skive av persillesmør på kjøttet og pynt med litt frisk timian – spis!
Håper du lar deg friste!
Vil du følge meg på FACEBOOK eller på Instagram (@larsspiser) Er du hjertelig velkommen!