Svinaktig festmåltid

20140212-175629.jpgDen siste tiden har jeg brukt mye tid på råvarer som ikke bare blir sett på som eksklusive. Stykningsdeler som skank, nakke, bog og andre mindre edle deler har vært i både sousvide-maskin, panner og gryter. Derfor var det litt fristende å bruke en stykningsdel som trenger og fortjener både lettere og kortere varmebehandling, nemlig indrefilet av svin. Ikke at jeg tenker at den skal ha en rå kjerne, for grisen bør gjennomstekes, men det holder med en kort runde i panna, noen minutter i ovnen og hvile på benken, så har du et fantastisk stykke kjøtt på fatet. Svinefileten har fått et litt uvant, men meget passende følge. Dybden i rødbvinssausen, de sprø og friske aspargesbønnene, syren og heten i sennepskremen og de syrlige eplene komplimenterer de gode, men litt «tandre» svinekjøttet. Du burde lage dette altså!
Oppskriften er til 4.20140212-175612.jpg

Dette trenger du:
800 gram indrefilet av gris
1 pakke aspargesbønner
2 finhakkede sjalottløk til aspargesbønnene
1 sitron
2 syrlige, grønne epler i terninger ( jeg brukte Granny Smith)
1 dl sukker og 1 dl vann til sukkerlake
1 beger seter-rømme ( får du tak i rømme fra Røros så velg det)
2 ts sennepspulver
1/2 ts sukker (til kremen)
1 sjalottløk (finhakket) til saus
1 dl kyllingkraft
1 dl rødvin
5-6 sorte pepperkorn (til sausen)
3 ss Usaltet smør (til sausen)
Salt og pepper
Smør og olje til steking
2 fedd hvitløk delt i to til steking av fileten

Slik gjør du det:
Start med å trimme kjøttet og preppe alle råvarene.
Fin frem en vips eller kjøkkenmaskin og ha rømme, sukker, sennepspulver i en bolle og pisk det stivt til en krem smak til med salt sort pepper og noen dråper sitron. Sett kaldt til servering.20140212-175547.jpg

Stek kjøttet i en varm teflonpanne med 50\50 olje og smør, hvitløksfedd og litt frisk timian om du har. La kjøttet få en omgang «rund baut». Legg fileten så i et ildfast fat og etterstek i 10-11 minutter på 200 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile på kjøkkenbenken i minst 10 minutter før du kutter i det.

Sausen er kjapp å lage. Du har rødvin i pannen og koker den ut etter stekingen av kjøttet. Ha så i finhakket sjalottløk, pepperkorn og kyllingkraft. Kok opp og reduser. Når du har redusert «nok» og sausen nærmer seg ønsket konsistens siler du den av. Ha sausen tilbake i gryta, hold den varm og pisk inn smør rett før servering.20140212-175554.jpg

Ha 1 dl sukker og 2 dl vann i en gryte og kok opp så sukkeret løser seg opp. Ha i epleterningene og kok dem møre.20140212-175620.jpg

Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesbønnene i 2-3 minutter og hell av vannet. Ha så i finhakket sjalottløk, litt sitronsaft, god olivenolje og litt maldonsalt. Bland godt og hold det varmt.20140212-175636.jpg

Nå nærmer du deg ferdig. Kutt kjøttet i ønskede serveringsstykker og legg de opp på varme tallerkener. Ha på aspargesbønner og en raus skje av sennepskremen. Øs til slutt litt varm rødvinssaus over kjøttet og server. Hjemme på gutterommet spiste vi det slik, men vil du ha poteter eller ris til så kjør på.20140212-175629.jpg

Håper du lar deg friste av dette og at du koker noe godt til de du har for hånden. Dette er virkelig mat både til hverdagsfest og gjestelag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *