Lammeskank – bare må ha det!

20140204-185148.jpgHar du det slik at du bare må ha noe iblant? Fyser du på noe? Jeg har noen retter og råvarer i «kjøkkenskuffen» som jeg bare må ha noen ganger. Typiske eksempler på slike retter er hjemmelaget pizza, pasta med HOT tomatsaus, stekt torsk, blåskjell og ferske reker og ikke minst lammeskanker.
Det kuleste med lammeskanker er at det er forholdsvis rimelig og kanskje det beste på dyret.
Oppskriften er til 4 porsjoner.20140204-185108.jpg

Dette trenger du:
1 lammeskank per person
4 gulrøtter, kuttet i terninger
2 store persillerot, kuttet i terninger
4 fedd hvitløk, finhakket
2 store rødløk, finhakket
4 dl lammekraft, jeg brukte den ferdige fra Jacob’s
4 dl godt øl, f.eks Amber Ale eller Porter
En god kvast frisk timian
2-3 laurbærbladokikikik
God olje til steking
Salt & pepper
Mandelpoteter
Usaltet smør
Matfløte
Sitron

Slik gjør du det:
Start med å kutte alle grønnsakene og temperer skankene. Finn frem en jerngryte og ha i olje. Gni inn skankene med salt og pepper og stek dem i gryta på høy varme. Ta skankene ut av gryta. Ha i 1 ss smør og stek grønnsakene på middels varme i 5-6 minutter. Ha så i skankene i gryta sammen med grønnsakene, kraft, øl, timian og laurbærblad. Kok opp, ha på lokk og klem gryta i minimum 2,5 time. Gryta er ferdig når kjøttet løsner fra beinet. Selv kokte jeg gryta i ca 3 timer. Smak til med salt og pepper. Er gryta litt tynn så kan du gjevne med litt maisenna.20140204-185129.jpg

Kok poteter møre i Usaltet vann, hell av vann og damp dem tørre. Knus potetene med en stor visk og ha i så mye smør du har (bokstavligtalt) hjerte til og ha i en skvett fløte til du har ønsket konsistens. Smak til med salt, sort pepper og litt sitronsaft.20140204-185141.jpg

Legg opp potetstappe i varme dypetallerkener, øs opp saus og grønnsakene rundt stappen og sett skanken på toppen. Ha på en liten stråle god olivenolje og dryss over litt frisk timian eller finhakket bladpersille.20140204-185148.jpg

Kanskje dette er noe å servere i kveld? Ha en strålende helg!

7 tanker om “Lammeskank – bare må ha det!

  1. Heisann, topp blogg.
    Spørsmål når det gjelder øl. Er det fra butikk eller fra vinmonopolet? Og hovedgrunn til spørsmålet mitt, er det samme hvor mye prosent det er i ølet?

    • Hei og beklager «sommersent» svar. Alkoholprosenten er ikke så viktig. Det viktige er at det er et mørlt aromatisk øl uten for mye bitterstoffer! Kos deg med skanker 🙂 Mvh Lars spiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *