Det er kaldt i vannet og alt som lever i havet langs kysten vår er på sitt beste på denne årstiden. Blåskjell er en av de beste råvarene jeg kan tenke meg. Blåskjell tåler å pares med nesten alt av smaker, uten å miste sitt særpreg. Blåskjell er en meget rimelig råvare. Blåskjell kan brukes til uendelig mye mer enn krabbefiske for ungene. Selv bruker jeg som oftest blåskjell som hovedråvare når jeg damper dem – oftest som i den klassiske franske «moules frites» eller bare helt enkelt dampet med tahi-krydderier. Jeg kan nesten heller ikke tenke meg en god fiskesuppe uten å starte med en blåskjellkraft. I dag har jeg valgt å ta med blåskjellene til Italia og har laget en risotto på blåskjellkraft og med kjøttet fra blåskjellene som det viktigste garnityret. Dette er en super rett for hele familien, men også lett å lage til deg selv om sulten presser på.
Gode oppskrifter på andre blåskjellretter kan du finne både her på bloggen og på www.godfisk.no
Retten jeg har laget her i dag er en klassisk risotto med blåskjell, erter og parmesan. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- 1 nett med blåskjell, rens dem.
- 2 sjalottløk, delt i to og snittet i skiver (til blåskjellene)
- 300 gram Arborio ris, risotto ris
- 1ca liter kraft av blåskjellene (blir det for lite kraft fra blåskjellene bruker du fiskekraft for resten)
- 3 fedd hvitløk, finhakket
- 1,5 dl tørr hvitvin til blåskjellene
- 1,5 dl tørr hvitvin til risottoen
- 1 sitron
- parmesan – 3 never
- 100 gram usaltet smør
- 2-3 ss mascarpone
- 2 sjalottløk, finhakket (til risotto)
- 1 pose med frosne grønne erter
- litt bladpersile
- salt & pepper
Slik gjør du det:
Start med å sautere hvitløk og sjalottløk i smør, bruk en stor kjele. Ha i blåskjellene, vinen og ha på lokket. La blåskjellene dampe i 5-6 minutter. Rist på kjelen av og til. Når blåskjellene har åpnet seg heller du av kraften og tar vare på den. Rens så alle blåskjellene og legg kjøttet tilside.
Ha kraften i en egen kjele og spe med litt mer fiskekraft – du trenger 1 liter. kok opp og hold kraften varm.
Ha ertene i kokende vann, kok i 2-3 minutter. Hell av vannet og sett ertene til side.
Skyll stivelsen av risen, finhakk sjalottløk og hvitløk og stek det blankt sammen med risen sammen med en raus ss med usaltet smør. Rør hele tiden så det ikke brenner seg.
Etter 3 minutter i gryta har du i 1,5 dl tørr hvitvin – la det koke inn før du øser i første øse med kraft. Kok inn mens du rører, og øs på mer kraft. Gjenta dette i 18 minutter til risen er ferdig. Ferdig er det samme som myk og kremet, men med en kjerne som har litt motstand. Rør inn parmesan, mascarpone og 50 gram usaltet smør. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Rør så inn erter og blåskjell.
Ta frem varme tallerkener, legg opp risottoen og dryss over litt finhakket bladpersille, litt sitronsaft og revet parmesan. Så er maten klar – SPIS.
Dette er mat som ikke løser livets store utfordringer, men den trøster og smaker eventyrlig! Benytt vintermånedene til å spise fisk, skalldyr og skjell fra vår egen kyst. Benytt gode oppskrifter her på bloggen, andres blogger og ikke minst på www.godfisk.no. Håper du lar deg inspirere og lager deg noe sunt og ikke minst fantastisk fra HAVET!
Dette innlegget er skrevet på bakgrunn av et samarbeid med Norges Sjømatråd.
Nydelig comfort food! Vil helt klart blir en del av «repotoaret» av favoritter.
så herlig, tanja 🙂