Endelig kom vinteren også til oss i nedre del av Telemark. Gleden over speilblank is og skøyter og ski på beina i steden for barmarkstrening for museflettene gjør at smilet går rundt. Selv elsker jeg at det knaser når jeg går ut i minusgrader, at det er lov å fyre i peisen, gå med tøfler uten å bli ertet og ikke minst, kunne lage seg varmende gryter med mat som varmer langt inn i sjela.
Siden Mads har «reist» til Italia med drikken i dag har jeg valgt å ta følge og laget en klassisk bolognese (italiensk kjøttgryte) som har det som skal til for å gjøre meg glad en fredagskveld. Jeg serverte bolognesen med tagliatelle, revet parmesan og frisk basilikum. Om du føler for å fråtse så finn frem litt seterrømme og et godt brød – og nyt! Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:
– 500 gram karbonadedeig
– 150 gram bacon, kuttet i terninger
– 2 rødløk
– 2 store gulrøtter
– 3 «staver» stangselleri
– 3 fedd hvitløk
– 1 rød chili
– 2 bokser (gode) hermetiske tomater
– 2 ss god kalvekraft
– 3 ss tomatpuré
– 2 laurbærblad
– 2 ts tørket oregano
– 2 ts tørket basilikum
– frisk basilikum
– salt, pepper
– parmesan
– god olivenolje
– tagliatelle eller annen pasta etter ønske
Slik gjør du det:
Start med å finne frem alle råvarene. Vask alle grønnsakene og kutt dem grovt i biter. Ha dem så i en blender/foodprosessor og blend dem til en fin masse. Har du ikke maskinparken i orden så finhakket alle grønnsakene.
Finn frem en stor jernpanne med høye kanter eller en jerngryte. Ha i litt nøytral olje og start med å «smelte» baconet. Ha så i karbonadedeigen og korn kjøttdeigen og stek til alt har fått en fin farge. Så har du i alle grønnsakene sammen med tomatpuréen og lar det hele får surret av seg den rå smaken i 4-5 minutter. Når du tenker at du er i havn med dette har du i kraft, de hermetiske tomatene, laurbærblad, oregano og basilikum. Rør rundt, skru ned varmen, ha på et lokk og «glem» gryta i minimum 30 minutter. Denne gryta blir bare bedre og bedre etterhvert som den putrer, så det er ingen fare å la den stå lenger.
Kok pastaen som anvist på pakken, skjær brød og dekk bord. Legg opp pasta, bolognese, revet parmesan, frisk basilikum og en liten stråle med en god olivenolje. Så er det bare å servere herligheten til sultne gjester og familie. Håper du lar deg friste og at maten vil smake. God helg!
Hei! Herlig blogg! Er glad jeg fant denne (deg) da jeg søkte etter boeuf bourguignon. Har blitt min favoritt blant matbloggene. Jeg lurer bare på en ting i denne oppskriften. Hvorfor bruker du tørket basilikum? TrudeL
Hei, og takk for at du liker bloggen! 🙂
Jeg bruker tørkede urter i denne siden de skal koke med over tid – jeg synes det funker best. Så bruker jeg frisk basilikum som garnityr til slutt 🙂
Skjønner! Takk for svar 🙂
Bolognesen ble forresten helt prima! Stor suksess her hjemme 🙂
Så herlig 🙂