Omvendt Bacalao

DSC_7734Klippfisk er kanskje noe av det aller beste jeg vet. Lenge var klippfisk ”kattemat” og noe som skulle eksporteres i mitt hodet, men takket være en gode venner som har tatt meg i skole, har jeg virkelig lært meg å sette pris på denne fantastiske råvaren. Klippfisk lages av torsk, og hele ideen opprinnelig er å salte og ”soltørke” fiskefiletene på fjellet til den er tørr nok til å bevares over lang tid. I moderne tid gjøres dette på en enklere måte, men målet og smaken er den samme. Dette er det motsatte av slow-food. For dette er en rett som krever ca 80 timers forberedelse/utvanning, men når først dette er gjort så er veien frem til himmelsk belønning kort. Jeg har valgt å lage en ”omvendt” bacalao. Ingrediensene er i hovedsak de samme som om alt skulle i en bacalaogryte, men jeg har valgt å grille filetene, lage et garnityr og servere med en god potetstappe. Oppskriften er til 4.DSC_7698

Dette trenger du:

 • 600 gram loin av god klippfisk. Har du ikke en kjenning i Lofoten som forsyner deg med lofottorsk kan jeg anbefale Dybvik`s klippfisk ”ekstra” og ”reserva”
 • 200 gram chorizo, kuttet i terninger. Bruk gjerne en ”picante” med litt ekstra krutt i
 • 2 røde chili, finhakket
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 rød paprika, kuttet i terninger
 • 1 stor rødløk, finhakket
 • 1 raus neve sorte oliven. Bruk gode oliven med steiner og fjern steinene selv. Del olivenene i to
 • 1 ts cayennepepper
 • 1-2 ts røyket paprikapulver
 • 1 ss tomatpure
 • bladpersille
 • god olivenolje
 • sort pepper
 • sitron
 • bladpersille

Slik gjør du det:DSC_7385DSC_7711

Fisken: Start med å vanne ut fisken etter anvisning på pakken. Jeg vannet ut mine loin`s i ca 80 timer. Da skiftet jeg vannet 5 ganger. Det er ikke så lett å si når en fisk er ferdig utvannet. Jeg har lært av en kjenning i Lofoten som lager klippfisk selv at trikset er å borre tungen inn i en av filetene og kjenne på saltfølelsen – det funker hjemme hos meg.

Når fisken er klar tørker du den godt og gnir den inn med god olivenolje og har på litt sort pepper. Salt behøves neppe.

Finn frem en grillpanne og grill fisken som om det var en fersk filet. Når fisken flaker seg er den klar. Har du veldig tykke fileter kan du eventuelt ettersteke i ovn på 180 grader til den er klar. Selv brukte jeg kun grillpannen.DSC_7720

Garnityr: Start med å kutte alle ingrediensene og ha dem klare. Begynn med pølsebitene i en varm gryte sammen med litt olje. Ha så i løk, paprika, chili, hvitløk, tomatpure og de tørre krydderiene. Rør rundt og la det hele få sautere noen minutter i gryta – jo lenger det står jo bedre setter smakene seg. Blir blandingen for tørr har du i litt ekstra olivenolje. Helt til slutt har du i en neve med finhakket bladpersille og smak til med noen dråper sitronsaft.DSC_7734

Finn frem varme tallerkener og legg opp den grillende fisken, ha over garnityret og server med din beste potetstappe. Dette er lykke hjemme hos meg – håper den smitter!

12 tanker om “Omvendt Bacalao

 1. Denne blir definitivt hovedrett i selskapet mitt om et par uker. 🙂 Har du en anbefaling til en vin som kan passe til denne retten?
  Og hva kunne du tenkt deg som forrett? 🙂

  • Hei Marianne!
   Så flott at du likte oppskriften. Håper du gjør suksess med den i selskapet 🙂 Som forrett ville jeg kanskje hatt noe lett og ikke så mektig siden hovedretten er ganske HEAVY. Kanskje en salat med andebryst/andeconfit med appelsin? 🙂

 2. Laget denne retten for et par dager siden. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men strødde noen granateplefrø over tilslutt. Makan! Den faste konsistensen på fisken. Saftigheten. Salt pluss søtt og harmonien av de ulike smakene. Dette var rett og slett et formidabelt måltid!

  Takk for en super blogg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *