Friisebrygga – verdt et besøk

20130904-170517.jpgEtter å ha spist meg gjennom skog, vidde, hav og land på forrige ukes Mersmak fikk jeg lyst til å ta et lite dypdykk hos en av restaurantene som viste seg frem nettopp der. Det er så gøy at spisesteder som Langøya Hovedgård, Jacob&Gabriel og Friisebrygga mat & vinhus tar med seg kokker, kniver og panner ut på gata for å vise oss vanlige folk hvordan man kan tilberede de fantastiske råvarene vi har tilgang til i vårt fylke. Etter nok et Mersmak er vi igjen blitt minnet på at Telemark er virkelig et fantastisk matfat.
Og mens jeg er i gang – gratulerer til alle dere som deltok og til arrangørene av Mersmak. Det er fantastisk å se hvordan Skien sentrum endrer karakter fra en litt søvnig by til et nesten sydlandsk matmekka!Photo 01.09.13 16 10 22

Så tilbake til saken, dagens restaurantbesøk hos Friisebrygga mat&vinhus. Det lille krypinnet i Porsgrunn sentrum som har holdt de gående siden 2007. En av suksessfaktorene for dette stedet tror jeg er at driverne har klart å holde antall retter på menyen til et (fantastisk godt) minimum. Driverne og kokkene er dedikerte. Råvarene er i hovedsak kortreiste og i sesong. Og sist, men ikke minst har de forpliktet seg til å servere mat de selv liker – og det ser det ut til at gjestene setter pris på. For dette er nabolagsrestauranten som har endt opp med å bli (etter min mening) Porsgrunns beste restaurant.Photo 01.09.13 16 08 11
Jeg var å spiste meg gjennom deler av menyen en søndag ettermiddag. Menyen er enkel – dagens kjøtt, dagens fisk, to desserter og noen tapasretter. Jeg ble godt tatt i mot av en blid og serviceinnstilt servitør.Photo 01.09.13 16 29 53
Jeg valgte blåskjell til forrett. Herlig tilberedt med sting av chili og sødme fra grønnsaker. Til blåskjellene ble det servert ferskt, hjemmebakeri brød og aioli. Ingen Hokus Pokus her, men så utrolig godt i sin enkelhet.
Til hovedrett sto det mellom perlehøne (litt skuffende fra Frankrike) og breiflabb fra Skagerak. Valget ble med andre ord enkelt – fisken skulle sjekkes. Da «fisken» annkom bordet ble jeg litt i stuss. Photo 01.09.13 16 53 06Det lignet umiskjennelig på deler av en fugl det som lå på tallerkenen. Jeg spurte forsiktig den meget elskverdige servitøren om det kanskje kunne være jeg hadde fått feil rett. Han beklaget på det sterkeste og tilbød meg en ny rett innen fire minutter. Perlehøna som lå på tallerkenen både luktet og så så fristende at jeg på ingen måte ville bytte den bort nå. Jeg takket derfor nei til oppretting av «skaden», og det skulle vise seg at det var lurt. Perlehøna hadde fått perfekt varmebehandling av kokken, med crispy skinn og herlig saftig kjøtt. For de av dere som har fått tørr fugl før vet hva jeg snakker om. Perlehøna hadde følge av grillede amadinepoteter, stekt squash tilsmakt med eplesideredikk, gulrot og en himmelsk sjysaus. At hovedretten ikke var å finne på regningen er nok en liten hilsen om at dette er et spisested som setter kvalitet og matopplevelse i sentrum. Jeg forsøkte å nekte for den lave regningen og så meg nødt til å gi rikelig med tips for at jeg skulle kunne reise uten å ha en flau smak i munnen.Photo 01.09.13 16 30 10

Så er du i Grenland og vil spise et godt måltid ute på restaurant kan jeg bare anbefale å sjekke ut Friisebrygga. Slike små kvalitets spisesteder bør vi bruke og nyte! Og så er det jo litt deilig å slippe handling og oppvask en gang i mellom. God helg!Photo 01.09.13 16 46 22

Følg meg gjerne på Instagram @larsspiser og på facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *