rabarbra & jordbær-crumble

DSC_6440 kopiLukk øynene. Se for deg en stor rabarbraplante i hagen. Riv av de store bladene og samle sammen stilkene. Finn frem en kopp med sukker og stikk en av rabarbrastilkene ned i koppen slik at den dekkes med sukker. Ta en bit og kjenn at sukkeret knuses mot tennene før rabarbrasmaken kommer. Kjenner du det? Kjenner du hvordan det kiler bak i munnen, opp mot ørene? Jeg tror alle som har tatt en bitt rabarbra i munnen kjenner denne utrolig syrlige, men uimotståelige smaken. Det er virkelig en smak man husker. Selv når jeg sitter å skriver dette må jeg svelge litt ekstra fordi spyttsekresjonen er satt i gang av bare tanken på rabarbra. Rabarbraplanten som vokser som ”ugress” i hagene rundt om bør brukes. Jeg vet at de fleste glemmer den og lar den visne hen, men den er fantastisk i suppe, kaker og desserter. I dag har jeg laget en rabarbra-crumble med rabarbra, jordbær og valnøtter, for meg den perfekte sommerdesserten etter et grillmåltid. Den er enkel og grei å lage og du slipper rester – til det er den for god til å ligge igjen på fatet! Oppskriften er til en standard paiform eller til 6 posjonsformer.DSC_6397

Dette trenger du:

 • 60 gram hvetemel
 • 50 gram finhakkede valnøtter
 • 80 gram brunt sukker
 • 75 gram meierismør
 • 500 gram rabarbra – skåret i biter (ca 1-2 cm store)
 • 1 kurv jorbær
 • 1 vaniljestang
 • ½ kanel
 • 1 dl sukker
 • 1 ss smør
 • 1 ts vaniljesukker
 • sitronmelisse
 • kremfløte, vanilje-is kesam eller creme fraish (jeg foretrekker krem)

Slik gjør du det:DSC_6407 kopi

Start med crumble`n. Ha mel, brunt sukker og valnøttene i en bolle sammen med terninger av smøret. Smøret bør ikke være for varmt da blir deigen veldig klissete å jobbe med. Kna det hele sammen med hendene til du har en godt blant masse. Sett deigen i kjøleskapet frem til den skal brukes.DSC_6410DSC_6419 kopi

Så finner du frem en ren teflonpanne, har i sukkeret og smelter det sakte. Når alt sukkeret har smeltet så har du i smør, kanel, røene vaniljestangen (+stangen) og rabarbrabitene . rør forsiktig rundt og la det putre seg sammen til en rabarbrakompott. Jeg liker at det er litt tyggemotstand så jeg hadde i 1/3 av rabarbrabitene når kompoten nesten var klar.DSC_6415 kopi

Pisk kremfløte med litt vaniljesukker. Sett kaldt. Del halvparten av jordbærene i 4. Resten av jordbærene sparer du til pynt ved servering.DSC_6431

Så finner du frem paiform. Ha rabarbra-kompotten, stikk jordbærene ned i kompotten og smuldre deigen over det hele. Avslutt gjerne med noen hele valnøtter. Så er det inn i ovnen på 200 grader i ca 25-30 minutter. Du vil at deigen skal ha fått en fin gylden farge.DSC_6435 kopi

Server paien varm med krem, friske jordbær, kremfløte og pynt med litt sitronmelisse – SPIS (opp)!DSC_6440 kopi

Håper du lar deg friste til å koke og at du nyter sommervarmen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *