Moules fritesDSC_5693Blåskjell, eller ”Bamble-østers” som en venn av meg kaller det, er en av de beste råvarer jeg kan tenke meg. Så anvendelig og robust. Den markante smaken tåler å bli tilsatt mengder andre smaker og krydderier som gjør at du kan bruke råvaren i nesten alle verdens kjøkken og det vil fremdeles smake blåskjell.DSC_5667

I dag har jeg laget en variasjon på klassisk fransk rett – moules frites. Det er enkelt og greit dampede blåskjell servert med pommes frites og aioli. Jeg tøyde den klassiske retten litt med å tilføye litt fløte og i stedet for ”frites” av poteter så har jeg brukt ovnsbakte søtpoteter, en råvare jeg har fått fullstendig hang-up på den siste tiden. Dette er enkel, rimelig og utrolig god mat som selv den mest ihuga blåskjell-skeptiker vil sluke. Oppskriften er til 2.DSC_5673

Dette trenger du:

 • 1 kg blåskjell
 • bladpersille, en raus neve
 • 3-4 sjalottløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • 1 dl tørr hvitvin eller eplejuice
 • 2-3 ss olivenolje
 • 1,5 dl fløte
 • 2 store søtpotet
 • salt og pepper
 • 2 dl majones + 2 finhakkede fedd hvitløk

(jeg bruker Hellmans majones. Den er så god at det er nesten ikke verdt strevet med å lage sin egen fra bunnen av – nesten)

Slik gjør du det:DSC_5682

Før du starter med å preppe råvarene blander du sammen majones og 2 fedd finhakket hvitløk som du smaker til med litt sitronsaft, salt og pepper – sett kaldt.DSC_5664

Vask blåskjellene og rens dem for ”skjegg”. De blåskjellene som ikke lukker seg mens du renser de rå skjellene kaster du – tro meg, du vil angre om du ikke gjør det.DSC_5679

Finhakk hvitløk og chili, og kutt sjalottløken i tynne skiver. Skrell søtpotetene og kutt dem i staver. Ha dem så i en ildfast form med en god klunk olje, pepper og rikelig med maldonsalt. Bland godt og sett inn i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter. Søtpotetene skal bli møre og få litt farge.DSC_5697

Mens søtpotetene gjør seg selv fikser du blåskjellene – hold deg fast, for dette går fort! Ha sjalottløk, hvitløk og chili i en stor gryte sammen med en god klunk olivenolje. La det frese seg blankt på middels varme i 2-3 minutter og ha så i blåskjellene. Rør rundt og sett på lokket og la skjellene dampes i 1 minutt før du heller på vinen og har i en raus neve med hakket bladpersille. Rist på kjelen eller rør igjen og på med lokket igjen – damp videre i 3-4 minutter til alle skjellene har åpnet seg. De skjellene som ikke har åpnet seg fjernes. Hell så på fløten, rør rundt og skru ned varmen og la gryten stå å bare godgjøre seg i 2-3 minutter.DSC_5700

Så er det bare å servere. Legg opp blåskjellene og sausen i to stor dype tallerkener og server med søtpotet og aioli i skåler ved siden. Dette er så godt at i skrivende stund er det eneste jeg klarer å tenke på når jeg kan lage det igjen. Håper du sjekker ut denne klassikeren og nyter den sammen med noen du mener fortjener noe skikkelig godt.

VELKOMMEN TIL Å FØLGE BLOGGEN PÅ FACEBOOK OG PÅ INSTAGRAM (@larsspiser)DSC_5693

2 tanker om “Moules frites

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *