NYKÅL, LAKS & HOLLANDAISE

DSC_5090Det er jo bare å juble – nå er det vår. I skrivende stund sitter jeg mett på terrassen, sola skinner og museflettene sykler i gata sammen med venninner. Mai er jo bare fantastisk, særlig når man får en slik forsmak på sommeren. Da jeg leste hva Mads hadde funnet frem i dag tenkte jeg at bare matte lage en vårlig rett. For hva passer vel bedre enn lokal nykål sammen med Skien`s egen “ferskpresset eple fra det lille presseriet”. Selv om dette normalt ville vært en fiskerett vil jeg si at nykålen er hovedpersonen i dag. Nykålen får følge av en klassisk hollansise-saus og pannestekt laks. Vil du grille fisken så kjør på – det funker fint! Oppskriften er til 4.DSC_5072

Dette trenger du:

 • 600 gram laksefilet, jeg brukte “back loin” fra Salma
 • 1 stor nykål eller to små
 • 3-4 reddik
 • 4 eggeplommer
 • 200 g usaltet smør – det er latterlig mye, men du så godt!
 • 1 ts hel hvit pepper
 • 1 dl av eplemosten eller tørr hvitvin
 • 4 ss vann
 • cayenne-pepper – 1/2 ts
 • sitron
 • maldonsalt
 • nypotet om du ønsker litt karbohydrater til en sulten flokkDSC_8535

Slik gjør du det:

Start med sausen: Ta eplemost/vin, vann og hele hvite pepperkorn i en gryte. Kok opp og la det koke i 5-6 minutter. Sil av pepperet, og ha væsken tilbake i gryta litt stor stål bolle. Smelt smøret og la det kjøle seg litt på benken. Ha så en stor gryte med kokende vann på plata, sett stål-bollen med egg, vin, vann og pepper over den store gryta.DSC_5354 Ha 4 eggeblommer opp i væsken og PISK! Viktig at dette ikke koker, men kun får varme fra det kokende vannbadet i gryta under. Mens du pisker sper du i det smeltede smøret, litt av gangen. Trikset nå er å piske til du ser mannen med ljåen og litt til. Sakte men sikkert vil du se at blandingen nærmer seg perfekt saus-konsistens. Til slutt smaker du til med cayennepepper, salt og sitronsaft. Hold varm til servering.

Finn frem en stor kjele og ha 2-3 cm vann i bunnen sammen med 2-3 ss godt smør og en god klype salt – kok opp.DSC_5081

Fjern det ytterste laget av blader på nykplen og del den så i store båter (se bilde). Når vannet og smøret koker har du i nykålen. Legg på lokk og la kålen bli “smørdampet” i 4-5 minutter. Nykålen skal være passe mør, uten at den har mistet spensten helt. Hell av vannet og hold varm.DSC_5074

Laksen deler du i serveringstykker etter ønske – jeg skar filetene i to “staver” i dag – kun for at det skulle se litt artig ut. Kutt som du vil hjemme hos deg. Ha på salt og sort pepper. Ha så litt smør og en nøytral olje (50/50) i en varm panne og stek fisken i 2-3 minutter på hver side. Jeg foretrekker laks med en fin stekeskorpe, men med en nesten rå kjerne.DSC_5079

Så er det bare å legge opp kål og laks på varme tallerkener. Øs litt saus over fisken og pynt med noen tynne skiver av frisk reddik – SPIS!DSC_5089

Håper du lot deg friste av dette og at du benytter helgen til å kose deg med mat og drikke sammen med de du er glad i – god helg!

8 tanker om “NYKÅL, LAKS & HOLLANDAISE

 1. Hei!

  Bra mat, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *