Andebryst er bare så utrolig godt. Det som er artig er at Norges beste produsent av and ligger i Drangedal og heter Holte Gård. Det i seg selv er jo grunn nok til at vi Telemarkinger bør sjekke ut råvarene deres. I dag har jeg valgt å steke andebryst og servere det med en appelsinsaus som matcher sødmen i andekjøttet veldig godt – en klassisk kombinasjon. Samtidig har jeg laget en purè med søtpotet og ”red piri piri”, en sterk liten chili. Sammen med creme fraish ble det en veldig fin ballanse mellom det søte og det hete, synes jeg. Sjekk det ut hjemme hos deg!
Dette trenger du:
- 4 andebryst
- 1 liten neve finhakket timian
- 1 pakke aspargesbønner
- 6 store søtpoteter
- 3-4 ”red piri piri”, syltet på glass
- 3 fedd hvitløk
- 3-4 ss creme fraish
- Appelsiner – nok til å sitte igjen med 3 dl juice (kan bruke god ferdig-juice, men…)
- 1 ts sukker
- 2 ss flytende buljong av kylling eller kalv
- 50 gram usaltet smør
- 2-3 finhakkede sjalottløk
- salt og pepper
Andebryst: Start med å trimme fettet langs kantene på andebrystene og rut fettet som på ribba. Skjær helt gjennom fettet, men ikke i kjøttet. Gni inn brysta med salt, pepper og timian.
Legg andebrystene med fettsiden ned i middels varm panne og stek dem i 6-7 minutter. DA får du en fin sprø svor. Svi kjapt andebrystene på andre siden i 1-2 minutter. Ha så andebrystene over i en ildfast form og sett dem i ovnen på 170 grader i 6-7 minutter. Så ut av ovnen med anda og la den hvile seg ferdig på kjøkkenbenken i ca 10 minutter.Søtpotetpure: Skrell søtpotetene og del dem i små terninger. Ha dem i en gryte med vann sammen med 3 knuste fedd hvitløk. Kok opp og la det koke til søtpotetene er møre. Hell av vannet. Kjør søtpotetene, hvitløk, creme fraish, og ”piri piri” sammen med en stavmikser og smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Hold varmt.
Appelsinsaus: Start med å sautere sjalottløk og 1 ss smør i en liten kasserolle. Ha på kyllingbuljong og kok opp. Sil av og hold varmt. Press appelsinene og ha 3 dl av juicen i en liten gryte sammen med sukkeret. Kok opp og bland med buljongen. Så visper du inn 50 gram usaltet smør, litt etter litt. Smak til med salt og pepper. Hold varmt.
Aspargesbønner: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann i 2-3 minutter. Hell av vannet og ha i 1 ss smør, salt og litt sitronsaft. Hold varmt.
Så er det bare å legge opp godsakene. Start med søtpotetpureen, skiver av andebryst, aspargesbønner og ha til slutt appelsinsausen rundt andebrystet. Dryss over litt finsnittet timian – SPIS!
Dette innlegget vil du også finne på trykk i TELEMARKSAVISA (TA) fredag 15.03.13.
Nei da blir det vel å ta opp andebrystet av frysa da 🙂
Juhuu & ENJOY, Mia 🙂
Hvis du bruker termometer, hva er kjernetemperaturen, 55?
Hei Jens 🙂 55 grader er målet jeg helst vil treffe!
Holte and og gås….fine råvarer….fra Telemark
Flott blogg du har Lars,ja nå er andebrystet kjøpt inn,da er det bare å slenge i vei på kjøkkenet,skal prøve meg på solskinn sausen .Så nå blir det sol ute og sol inne
God påske
Tusen Takk, Rita! Kos deg med maten og ha en fin påske 🙂 Mvh Larsspiser
Oi, dette så superdupergodt ut. Bare må teste ut denne oppskriften :=)
Ja, dette smakte faktisk skikkelig bra – kos deg!mvh larsspiser
Hællæ..
Har akkurat spist andebryst i solskinnssaus og det smakte helt nydelig.. Var litt skeptisk når jeg lagde sausen, men den var helt toppers sammen med andebrystet…
HERLIG 🙂
Hei!
Da skal jeg prøve meg på denne retten idag. Forslag til en god vin til? 🙂
Solskin saus hvad er det ?
m.v.h.
jfm
det er en appelsinsaus 🙂
Flott spalte.til stor nytte.
Tusen takk! Veldig hyggelig at du liker siden 🙂