BACALAO


DSC_2614Juhuu – i dag har jeg bursdag og retten jeg skal servere gjestene er en av mine absolutt favoritter, Bacalao! Da jeg så at Mads hadde funnet frem til ”Klippfisk-drikke” forsto jeg med det samme at han hadde gitt meg en gavepakke. For jeg kan knapt tenke meg noe mer passende på mørke og kalde februardager enn denne hotte fiskegryta med løk, poteter, tomater, chili,hvitløk, cayenne, oliven og god olivenolje. Vil du ha vin i glasset ville jeg sjekket ut Altano 2010.

Bacalao er virkelig en gave fra land som Portugal og Spania. Klippfisk fra Norge tok reisen sørover i gamledager og har kommet tilbake til oss nordboere i en perfekt match av hot, sødme og salt.DSC_2562

Når du skal velge klippfisk i butikken så vær litt nøye. Jeg har forsøkt forskjellige varianter fra de store produsentene, men ingen kan måle seg med loin-stykkene fra Dybvik. Om du da ikke har en fetter i Kristiandsund som sender deg godsaker i posten.

Oppskriften er til 4 og er inspirert av fjordårets vinner av Klippfiskfestivalen i Kristiandsund, Lise Brændeland.DSC_2591

Dette trenger du:

 • 800 g klippfisk
 • 1 kg potet (helst Beate)
 • 2 store løk
 • 4 fedd hvitløk
 • 2 bokser, gode hermetiske tomater
 • 4 store tomater
 • 150 gram tomatpure
 • 2 røde paprika
 • 2 rause never sorte, gode oliven. Jeg bruker alltid de med stein og fjerner steien selv.
 • 2 rød chili
 • 1-2 ts cayennepepper
 • 2 dl fiskekraft
 • 100 gram usaltet smør
 • 1,5 dl olivenolje, ekstra virgin
 • salt og pepperDSC_2579

Slik gjør du det:DSC_2589

Klippfisken skal vannes ut. Det er forskjellig fra produsent til produsent hva de anbefaler for sin fisk. Jeg vannet ut fisken min i 24 timer (3 vannbytter). Trikset for å kjenne om fisken er nok vannet ut er å ta et lite stykke fisk og borre tungen inn i det – da merker du om den er passe utvannet eller for salt. (ikke legg dette stykket i gryta…)DSC_2575

DSC_2582DSC_2578Start med å skrelle poteter og kutt dem i skiver på ca 1,5 cm. Skrell løk, del den i to og kutt løken i 1 cm tykke skiver. Finhakk hvitløk og chilli. Del paprikaene i to og del dem som med løken. Fjerne steinene fra olivenene. Del tomatene i terninger. Fisken deler du i stykker på 4×4 cm. Bland så sammen fiskekraft, cayennepepper og tomatpure.

Fin frem en stor jerngryte og ha i olje så det dekker bunnen av gryta godt. Legg så poteter, fisk, løk, hvitløk, oliven, chili og paprika lagvis – i min gryte var det passe med 3 lag. Hell så på tomatene (fra boks og de friske tomatene). Tilslutt heller du over blandingen av fiskekraft, cayennepepper og tomatpure. Kok opp. Når det er fart i gryta senker du varmen og har på lokk. La gryta koke i 1 time. Rist på den med jevne mellomrom slik at det ikke svir seg i bunnen. Når alarmen piper tar du av lokket og lar gryta koke i 30 minutter til. Smak til med salt, pepper og cayennepepper mot slutten – SPIS!DSC_2608

Denne gryta serverer jeg med godt flatbrød og smør. Du burde servere den du også, god helg!

DETTE INNLEGGET VIL PUBLISERES TELEMARKSAVISA (TA) 08.02.13

15 tanker om “BACALAO

  • Takker (dagen er til fredag, det er da innlegget er på trykk i avisen 🙂 )
   Klippfisk fra Ålesund – lucky you! mvh Larsspiser

 1. Hei! Denne skal helt klart prøves. Men synes du var vel raus med fisken, regner med det er 800 gram i oppskriften din?

 2. Bacalao er festmat!! Grattis på dagen imorgen Lars:)

  Jeg er så heldig at jeg skal være med å kokkelere med 10 retters klippfisk meny neste lørdag. En kulinarisk smaksreise med klippfisk. Selvsagt med Dybvik sin klippfisk, du får ikke bedre klippfisk og den er laget med kjærlighet (derfor den er så god;)

  Snakket meg visst helt bort her… Kos deg med busrdagsbacalaofest!!

  Bursdagsklem fra Ingvild

 3. Som utflyttet Skiens borger, til Molde, har vi av og til bacalao.Din oppskrift inneholder samme ingredienser som min, er det oppskriften til Kristiansunds restauranten Sjøstjerna?Lekre bilder,smakte sikkert fortreffelig!Øl og akevitt smaker også herlig til denne retten her.Tillykke med dagen imorgen.Heldige er gjestene dine !

  • Takk, Cecilie! Oppskriften er inspirert fra vinneren av Kristiansund-bacalao konkuranse i 2012! Den er nok ganske typisk 🙂

 4. Hei Lars!
  Du skriver at du vannet ut klippfisken i bare 24 timer. Jeg skal lage bacalao i løpet av påsken og har loins extra fra Dybvig. På pakken så står det utvanning i 3-4 dager (totalt 84 timer) med 4 vannskift. Det høres lenge ut synes jeg, men er redd fisken blir for salt om jeg ikke følger bruksanvisningen.
  Det andre jeg lurer på er om du kun serverer bacalao eller om du satser på en forrett også? Er usikker på om det passer å ha forrett til en bacalao aften eller ikke. Hva tror du?
  Hilsen Mette

  • Hei Mette!

   Jeg vanner ut fisken 24-30 timer. Trikset mitt er å sjekke hvor salt fisken er ved å «borre» tungen inn i en fiskebit – det har jeg lært av en fisker i Lofoten 😉
   Jeg synes ikke det er nødvendig med forrett når man har en raus gryte med bacalao på bordet. Bedre med mye bacalao synes jeg 😉 Ha en fin påske! mvh larsspiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *