kjøtt uten pinner

Pinnekjøtt, eller mer presist, kjøtt uten pinner… 

Jeg skal ikke forsøke å lære deg å lage pinnekjøtt. Oppskrifter på tradisjonsmat skal man i grunn ikke  rote til, men når Hellstrøm lanserer en vri på klassikeren pinnekjøtt bare må jeg prøve det ut og dele det med deg! Det som skiller denne oppskriften fra andre pinnekjøttoppskrifter er at pinnen får hvile og kjøttet kokes i en buljong i stedet for å bli dampet. Det som skjer da er at den noe stramme smaken blir mildnet av grønnsaksbuljongen og kjøttet trenger kortere tid i gryta.

Selv er jeg litt negativ til å fylle adventstiden med julemat, men da gutta som gjester meg på tirsdagene skulle komme for siste gang i 2012 var det en perfekt anledning til å tyvstarte med pinnekjøttet.Oppskriften er til 5 personer.

Dette trenger du:

 • 3 kg pinnekjøtt, helst røkt når det skal koke i buljong
 • 1,5 kg kålrabi
 • 5 store gulrøtter
 • 3 gule løk
 • 1 purre
 • ½ persillerot
 • 20 enerbær
 • 4 laurbærblad
 • 1 kvist timian
 • sort pepper
 • maldonsalt
 • 300 gram smør, gjerne Røros-smør
 • 2-3 ss creme fraish
 • 1 dl fløte
 • en raus neve bladpersille

Slik gjør du det:

Start med å lage buljongen. Ha 5 liter vann i en stor kjele sammen med grovkuttet (3) løk, (3) gulrøtter, persillerot, purre, enebær, laurbærblad, timian og sort nykvernet pepper. Kok opp og la det koke i 1 time. Sil av buljongen.

Så er det pinnekjøttet som skal i den store gryten. Hell over buljongen til det dekker alt kjøttet. Kok opp og ha på lokket. Nå skal kjøttet koke forsiktig i 1-1,5 time. Kjøttet er klart når det løsner lett fra beinet. Mitt triks er å smake på det – da er du sikker.

Mens kjøttet koker lager du kålrabistappa. Kutt 1,5 kg kålrabi, 2 gulrøtter og 2 poteter i like store terninger. Ha på vann og kok opp. Når grønnsakene er møre heller du av vannet og moser blandingen med ønsket redskap – jeg liker at stappa har litt tekstur og er litt ”rustikk”. Bland inn creme fraish, fløte og 50-100 gram usaltet smør. Smak til med salt, sort pepper og litt sitron. Hold varm.

Nå later vi som om kjøttet er klart. Hell av buljongen (men spar litt til sausen) og legg kjøttet på langpanner og grill det i 4-5 minutter i komfyren (her snakker vi maks varme)

Til dette serverer jeg Ringerikspoteter og en smørsaus. Sausen er super enkel, men så god at jeg vurderte å drikke den. Ta ei øse av buljongen kok opp og pisk inn kaldt Røros-smør, bit for bit. Når du har pisket inn 200 gram har du i en neve med gravhaket bladpersille – ferdig.

Hjemme på kjøkkenet mitt serveres dette i store fat og gryter rett på bordet. Og faktisk tror jeg at gutta rundt bordet fikk en fin juleavslutning! Om du ender opp med å koke eller dampe – kos deg og ha en god adventstid videre!

8 tanker om “kjøtt uten pinner

 1. Jess! Denne har vi brukt hos oss de siste tre årene. Men det måtte en bosnier til for å overtale meg til å gå vekk fra den tradisjonelle dampe-metoden. Blir Hellstrøms metode i år også. Funker som fanken:) Har du prøvd pinnebog…? Prøvde ifjor og ble begeistret. Mer kjøtt på beina.

  • Hei Maj-Britt! Ja, ikke sant – jeg kommer nok til å gå for koking i buljong også videre. Jeg bruker vanligvis 50/50 pinnekjøtt og «pinnebog». Elsker at det er større stykker med kjøtt 🙂 God jul – Lars 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *