Risotto med krabbe & mascarpone

 

Skalldyr er jo som oftest forbundet med varme svaberg og stekende sol for oss nordmenn. Jeg husker med glede sommerferiedager i Bamble-skjærgården da jeg var liten, med tegner og levende krabber som krabbet rundt på terrassen på hytta før de møtte sin skaper i gryta med kokende saltvann. Barndomsminner som jeg husker med glede. Hvorfor dette pratet om sommeren nå når den første snøen har gjestet oss, bilen må skrapes om morningen og museflettene må ha på seg det stikkende ullundertøyet? Jo, fordi nå er jo sjømaten på sitt beste. Butikkene bugner over av krabbe, skjell og fisk – og det må komme på bordet. Ikke bare vekker det minner om sommer og sol, men det er råvarer som er perfekt også på kalde høst- og vinterdager.

Jeg har valgt å bruke krabbe i dag og parer krabben med en italiensk klassiker, risottoen.

Krabbe sammen med mascarpone (en italiensk mykost), parmesan og smør er en vinner når man trenger varmende ”comfort-food” i høstmørket. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

 • Kjøttet fra 3 krabber (inkl. klør)
 • 400 gram risottoris
 • Skalldyrkraft eller fiskekraft, ca 1 liter
 • 4 store sjalottløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1,5 dl tør hvitvin
 • 50 gram smør
 • 3-4 ss mascarpone
 • 1 raus neve revet parmesan
 • 1 sitron
 • frisk timian
 • salt og pepper

Slik gjør du det:

Start med å sautere løk og hvitløk i 2 ss usaltet smør i en stor stekepanne med høye kanter. Løken skal kun bli blank, ikke stekt. Etter 2-3 minutter har du i risen og sauterer videre til den blir blank og gjennomsiktig. Rør hele tiden. Etter nye 3-4 minutter så har du vinen i pannen og lar det koke helt inn i risen.

Så starter du med å øse en og en øse med varm kraft over risen. Hele ideen nå er at du skal røre hele tiden, ja de neste 18 minuttene. Etter hvert som kraften suges opp i risen har du på en ny øse. Slik fortsetter du til risen er perfekt (det er den når den er myk, men fremdeles har litt tyggemotstand i seg).

Slå så av varmen og bland inn ¾ av krabbekjøttet, parmesan og saften fra ½ sitron. Ha i mascarponen, 3 ss usaltet smør og en liten neve grovhakket timian.

Sett på lokk og la smakene smelte sammen i 2-3 minutter. Rør så alt sammen en siste gang og smak til med sitron, salt og litt nykvernet pepper. Legg så opp risottoen på varme tallerkener. Til slutt drysser du over litt parmesan, timian og fordeler resten av krabbekjøttet – SPIS!


6 tanker om “Risotto med krabbe & mascarpone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *