chevice

Hovedingrediensen i dag er fersk torsk fra Langesund (eller fiskedisken om du vil).

Ceviche er en rett som har sin opprinnelse i Latin-Amerika. Oppskriftene og variantene er mange. Selv har jeg forsøkt meg litt frem og endt opp med denne oppskriften som en favoritt hjemme hos meg. Konseptet her er at fisken ikke skal varmebehandles, men kokes ved hjelp av syre. I dette tilfelle saften fra lime. Det som skjer da er at proteinet i fiskekjøttet endrer struktur – man sier at kjøttet ”denatureres”. Jo lenger kjøttet blir eksponert for syre, jo mer endrer proteinet form. I løpet av 10 minutter endrer fiskekjøttet seg, blir mørere og går fra å være glass-aktig til å få en mer hvit og matt farge. Siden fisken ikke blir varmebehandlet er det viktig at du er nøye med å holde benkeplate og kniv rent. At fisken MÅ være fersk sier seg selv. Nok kjemi – dette er super godt og bør prøves. Oppskriften er til en forrett til 4-5 eller hovedrett til 2.

 

Dette trenger du:

 • 300 gram toskefilet
 • 1 rød paprika
 • 1 gul paprika
 • 1 grønn paprika
 • 1 rødløk
 • 1 rød chili
 • saften av 2 lime
 • lime zest fra 1 lime
 • 1 bunt koriander
 • 2 ss god olivenolje
 • salt & pepper

Slik gjør du det:

Start med å kutte torskefileten i 1×1 cm store terninger. Ha fisketerningene i en stor og ren bolle.

Finhakk så paprika, rødløk og chili og ha det i bollen sammen med fisken. Grovhakk  den friske koriander, ha det i bollen sammen med olivenolje, limejuice, limezest og olivenoljen. Bland det hele godt sammen og ha på maldonsalt og nykvernet pepper. Dekk så bollen med plastfilm og sett i kjøleskapet i 10 minutter. Nå er retten klar til servering. Vil du lage retten i litt tid før den skal spises så gjør du alt klart og venter bare med å blande ingrediensene 10 minutter før du skal anrette og servere.


 

Finn frem en stort fat eller porsjonstallerkener, som du avkjøler litt i kjøleskapet først. Legg opp blandingen, dryss over litt koriander og ha over en stråle med god olivenolje – SPIS!

 

8 tanker om “chevice

  • JA, turen til Langesund er det verdt! Et alternativ er å bruke STRØM-torsk. Som er foredlet på samme måte som Salma-laks. Den har «sashimi-kvalitet». Det bruker jeg ofte til slikt.

 1. Hei!
  var i Mexico i februar og der ble jeg helt forelsket i en type «fikse salat» å dette ser helt likt ut! akkurat de samme ingrediensene. vet ikke helt om det var torsk da. liker egentlig ikke fiskesmaken i seg selv, men denne salaten var bare super digg! 😀 vet du om dette er det samme? hilsen ida

  • Det er akkurat det du har fått i Mexico, eller i hvertfall min variant av oppskriften. Passer til alle typer fast fisk, men jeg synes at Torsk er best. Mest trolig fikk du fisk fra torskefamilien i Mexico 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *