Thai-integrerte blåskjell fra Bamble

En av våre beste råvarer er gratis, det er bare å ta på shortsen og plukke dem – under vann. Er du en av de frosne blant oss kan jeg trøste deg med at de også kan plukkes i nett i den velassorterte nærbutikken også. Prisen i butikk ligger på ca 50 kroner per, noe som er helt absurd billig om du sammenligner med prisene på de andre varene i fiskedisken. Blåskjell er en robust råvare med særpreget smak. Kanskje det fineste med blåskjell er at det tåler uendelig med smaker fra andre ingredienser uten å miste sin egenart. I dag har jeg kjørt på med mengder av sterke og søte smaker fra Asia og laget en thai-blåskjellsuppe.

Mads har i dag tatt frem noen av mine favorittviner – tørre, tyske Rieslinger. Om jeg har lagt min elsk på dem pga mitt tyske opphav skal jeg ikke røpe. Og til de av dere som lurer på om Andernach er verdt et besøk er svaret ja. En vin-reise er en opplevelse! Til denne retten vil Breuer Riesling Sauvage 2011 være perfekt match. Isvann med noen skiver lime er heller ikke så galt!

Tilbake til maten. Oppskriften er beregnet som en raus hovedrett til 2 eller som forrett til 4.

Dette trenger du:

  • 1 kg blåskjell
  • 1 boks koksmelk
  • 1,5 dl matfløte
  • 1 kinesisk hvitløk eller 4 vanlige fedd
  • 1 rød chili
  • 1 ”tommelstørrelse” fersk ingefær
  • 4-5 vårløk
  • 1-2 lime
  • 1 neve koriander
  • salt

Slik gjør du det:

Start med grovarbeidet – vask skjellene rene for bøss og ”skjegg”. Mens du gjør dette tar du bort de skjellene som ikke lukker seg når du kakker på dem – de er døde, og tro meg du vil ikke forsøke deg på dem.

Når skjellene er klare finhakker du hvitløk, ingefør og ½ rød chili.

Snitt vårløken i biter og ha alt sammen i en varm gryte sammen med en god olivenolje. La dette få 1-2 minutter på varmen så det blir blankt og du kjenner lukten komme.

Så har du i skjellene, fløten og kokosmelken. La det koke i 2-3 minutter til skjellene åpner seg. Det kan virke som om koketiden er kort, men mer skal ikke til. Koker du blåskjellene for lenge ender du opp med ”viskelær”.

Smak til med saft fra lime og salt. Helt tilslutt har du over en neve hakket koriander og ½ finsnittet rød chili. Sett gryta på bordet og SPIS!

Håper denne rimelige, hotte og thai-inspirerte retten frister og at du koker noe godt til de du har for hånden!