Grillet Kveite

Været maner frem grill og sommer i dag. Jeg lar meg ikke be to ganger og serverer grillet kveite med tilbehør. Kveite er en fet, hvit fisk som passer perfekt på grillen. Særlig bra er det å grille skiver av fisken som jeg har gjort i dag. Da holder fisken seg fint i formen og detter ikke fra hverandre pga skinn & bein.

Har du fått feriepengene kan du jo sjekke ut en fet hvit Burgunder som følge til dette…

Tilbehøret til fisken er HEAVY. Jeg har laget en klassisk hollandaise som jeg har blandet inn kjøtt fra kongekrabbe. Kongekrabbe og kveite er dyre råvarer, men ikke fortvil. Denne retten fungerer veldig godt med saus uten krabbekjøtt også! Er du ikke så glad i hollandaise vil det fungere veldig godt med en klassisk beurre blac (smørsaus).

Dette trenger du:

 • Kveite – skiver. Ca 200 gram per person
 • 4 eggeplommer
 • 250 gram usaltet smør
 • 1 dl tørr hvitvin eller eplejuice
 • 1 sitron
 • 1 graneteple
 • 2 bein av kongekrabbe, ferdig kokt

Slik gjør du det:

Kongekrabben:

Klipp opp krabbeklørne og ta ut kjøttet. Kjøttet fra det ene beinet lar du være i hele pølser som du deler i 4. Kjøttet fra det andre beinet plukker du i biter – det skal i sausen senere

 

Sausen:

Så koker opp vin og 3 ss vann. Smelt smøret og la det tempereres noe. Bland sammen vinen og eggeplommene i en stålbolle som du plasserer over et varmt vannbad. Begynn å piske mens du sakte heller i det smeltede smøret.  Pisk til du har ønsket konsistens. Ha sausen over i en gryte sammen med krabbekjøttet du har plukket. Smak til med litt sitron. Sausen trenger trolig ikke særlig salt pga det salte krabbekjøttet. Bland det godt og hold sausen varm, men ikke la den koke!

Kveita:

Salt kveiteskivene med en klype maldonsalt. Gni fisken så inn med en god olje og grill på indirekte varme eller i en grillpanne på medium varme. La fisken få ca 4 minutter på hver side. Du ser at fisken er ferdig når den begynner å løsne fra beinet. Kjenn gjerne med en finger om du er i tvil. Kjøttet skal ha en fast konsistens.

Grill kjøttet fra krabbebein kjapt på begge sider.

Så legger du opp fisk, krabbe-hollandaisen og krabbebitene på varme tallerkener. Strø over granateplekjerner – SPIS!

 

Håper du finner frem både grill og fisk, og nyter et godt måltid i helgen. Det er sikkert fortjent!

4 tanker om “Grillet Kveite

 1. Hoihoi, har jeg frysern full av kveite eller? Oh yes!!

  Dette skal grilles ved første solglimt og vindstille øyeblikk:)

  Klem Ingvild

Det er stengt for kommentarer.