HIPP HURRA – det er vår!

Mange med meg har gnagsår, er ikke fristet av pølse i brød eller hornmusikk i dag.  Jeg elsker 17.mai – det at vi som en liten nasjon markerer denne dagen på en slik flott måte gjør meg både stolt og glad. Selv er jeg blant dem som roper ”HURRA” i tide og utide denne dagen.

Mat på 17.mai er hos de fleste preget av tradisjoner. Kanskje har du en fast meny på 17.mai. Hjemme hos meg er det pølse og hjemmelaget potetstappe eller lapskaus. Mange andre sverger til laksen.

I dag har jeg valgt å lage en rett som hører hjemme i mai. Hovedrollen i retten er for en gangs skyld ikke kjøtt eller fisk, men grønnsakene. Akkurat NÅ er denne fantastiske råvaren på sitt beste. Butikkene fylles opp av fersk Norsk asparges – både grønne og hvite. Jeg har valgt den hvite aspargesen til denne retten, men den grønne vil fungere like godt. Grunnen til at jeg foretrekker den hvite aspargesen er at den har en litt mildere og litt mindre bitter smak – noe som museflettene (småjentene mine) foretrekker.

Som tilbehør til aspargesen har jeg valgt hollandaise og pannestekt laks. Annen stekt rød eller hvit fisk vil kunne fungere godt. Oppskriften er til 4personer

Dette trenger du:

 • 600 gram laksefilet
 • 2 bunter asparges
 • 4 eggeplommer
 • 250 g usaltet smør – det er latterlig mye, men du så godt!
 • hvit pepper – 1 ts
 • 1 dl tørr hvitvin
 • 4 ss vann
 • cayenne-pepper – 1/2 ts
 • sitron
 • maldonsalt

Slik gjør du det:

Start med å skrelle aspargesen. Den hvite aspargesen er skjør, så vær forsiktig så den ikke brekker.

Så kutter du til fisken i ønskede stykker. Ha på litt maldonsalt. Kok opp en stor gryte med lett saltet vann. Nå er alt klart til å lage sausen.

Hollandaise – Ta vin, vann og hele hvite pepperkorn i en gryte. Kok opp og la det koke i 5-6 minutter. Sil av pepperet, og ha væsken tilbake i gryta litt stor stål bolle. Smelt smøret og la det kjøle seg litt på benken. Ha så en stor gryte med kokende vann på plata, sett stål-bollen med egg, vin, vann og pepper over den store gryta. Ha 4 eggeblommer opp i væsken og PISK! Viktig at dette ikke koker, men kun får varme fra det kokende vannbadet i gryta under. Mens du pisker sper du i det smeltede smøret, litt av gangen. Trikset nå er å piske til du ser mannen med ljåen og litt til. Sakte men sikkert vil du se at blandingen nærmer seg perfekt saus-konsistens. Til slutt smaker du til med cayennepepper, salt og sitronsaft. Hold varm til servering.

Nå gjenstår kun en kjapp varmebehandling av asparges og laks – dette tar kun 2-3 minutter.

Laks – Ha olje og usaltet smør i en varm panne og stek laksefiletene i 2 minutter på den ene siden. Snu fisken, ta panna av varmen og la fisken få 1 minutt på ettervarmen – Ferdig!

Asparges – Ha aspargesen opp i det kokende vannet. Kok I 2-3 minutter og hell av vannet – Ferdig!

Nå gjenstår det kun å legge opp asparges og fisk før du øser over den herlige sausen – server og nyt! Dette er smaken av norsk vår.

Dette innlegget trykkes i Telemarksavisa (TA) 18.mai

9 tanker om “HIPP HURRA – det er vår!

 1. Laksen din ser skikkelig digg ut (dette må leses med alle tenkelige freudianske undertoner)

  • Hei Cecilie! Dette bør du unne deg. Sjekte bloggen din og denne retten bør vel være ja-mat?! :))

Det er stengt for kommentarer.