Påskegryte

Det er noe med lam og påske. ALLE skal ha det – lammestek, lammelår eller lammefilet. Det blir ikke påske uten lammelår hjemme hos meg, men i dag har jeg valgt å lage en gryte på lammeskanker. Lammeskanker er ofte rimeligere, men det står ikke tilbake for noen andre steder på dyret bare du gir det tid og behandler det md litt ekstra kjærlighet. Retten er perfekt for feriemodus. Selve prepareringen går unna på 15-20 minutter. Så er det å la gryten kose seg i ovnen eller på plata i halvannen til to timer mens du konsentrerer deg om krimboka eller monopol med ungene. Vil du lage gryta før du reiser på hytta er det ingen ting i veien for det. Den blir i verste fall bare bedre når du varmer den opp igjen en dag eller to etter at du har laget den.

Det er fint å beregne ca 400 gram skank per person fordi det er ganske mye av vekten som er bein, men da har du også rikelig til sultne gjester etter skituren. Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du og slik gjør du det:

Start med å gni skankene inn med en krydderblanding. Jeg tok 1 ss hele korianderfrø, 1 ss paprikapulver og 1 ss spisskummen (cummin)  i en morter, banket løs og gnei blandingen inn i skankene. Så gir du skankene stekeskorpe i en varm hjerngryte – bruk smør eller en nøytral olje. Ta ut skankene.

Så skreller og kutter du 4 gulrøtter, 2-3 pastinakk, 4-5 fedd hvitløk, 2 ss finhakket timian og 10-12 hele sjalottløk i gryta.

Stek grønnsakene i olivenolje til de har fått litt farge.

Så har du i 1 dl tørr hvitvin eller appelsinjuice, 2 dl lammekraft (jeg brukte den ferdig kraft fra butikken), 3-4 skiver av en appelsin og en 2 bokser med hermetiske tomater.

Ha skankene i gryta og legg på lokk. Sett hele gryta i ovnen eller på svak varme på komfyren og la det småkoke i 1,5-2 timer – målet er at kjøttet skal løsne lett fra beinet.

Smak til med nykvernet sort pepper og salt mot slutten.

Nå kan du avkjøle herligheten og pakke det med deg på tur eller du kan sette gryta på bordet og servere den med en god (les: mye smør og litt creme fraish) potetstappe eller godt brød med godt smør. Dette varmer, metter og imponerer – garantert!

En bra pappvin som vil passe godt til denne retten og i tursekken er – Feudi di San Marzano Negroamaro. Alkoholfrie alternativ er en god eplejuice eller isvann med appelsinskiver.

Om du bruker påsken til å sitte i hytteveggen, stå på ski, gå på gudstjeneste eller fikse i hagen, sørg for å kose deg. Og hva er vel bedre enn å legge til rette for at du og dine kan sette seg ned å nyte bordets gleder i helligdagene og få fine stunder sammen?!

 

Med ønske om god mat og god påske!

8 tanker om “Påskegryte

 1. Skrev du noe om de fine appelsinskivene eller har jeg bare blingsa? Hadde så lyst på lammeskanker, så jeg gikk inn for å finne den andre oppskriften du har og jammen hadde du ikke lagt inn en ny akkurat i dag! Det må være Guds plan;) God påske, Lars! Hilsen Astrid

  • Jeg skrev IKKE om appelsinskivene, men nå er det rettet! De tilfører god og viktig smak. Bare husk å ta dem ut av gryta om du ikke skal spise den med det samme. Gjør du ikke det vil de bli litt beske i smaken 🙂

 2. Hei,
  Skal ha familiebesøk palmesøndag og tenkte jeg skulle prøve meg på denne. Er ikke noen kløpper over grytene og sverger defor til gryteretter der alt kan puttes oppi og bli ferdig samtidig! (jeg er derimot en perfekt gjest, for jeg elsker god mat. Noen må jo ha den oppgaven og, trøster jeg meg med, i en tid der «alle»er en bedre kokk enn kokken selv. Han med fagbrev altså) Mitt spørsmål er såre enkelt – hvor mange personer er oppskriften beregnet til? Vi blir 11 rundt bordet (hvorav en niåring som ikke spiser så himla mye). Med fare for å ha fornærmet deg og alle andre matbloggere, håper jeg likevel på velvillig svar.
  Run

  • Beklager sent svar – påskeferiemodus på Falkum 😉 Oppskriften er til 4, så bare gang den med 2 og du har rikelig :)) God påske!

 3. Hei, tror du jeg kunne bruke lamme carre i gryten? Har en del froset som jeg gjerne skulle brukt. Så bilder av purre men ikke tekst:) men regner med det skal i gryten og?!
  Riktig god og velsignet påske.

Det er stengt for kommentarer.