lakseburger

Jeg bare elsker konseptet ”burger”, men man kan jo ikke trykke i seg burgere dag ut og dag inn – derfor har jeg forsøkt meg frem med alternative råvarer, og for en tid siden endte jeg opp med denne burgeren med LAKS i hovedrollen. Laksen er norsk, men inspirasjonen og smakene er indisk – og i min gane er kombinasjonen en vinner. Sjekk den ut på kjøkkenet ditt – kanskje du har et alternativ til ungenes taco-ønske?! Oppskriften er til 4.

Dette er veldig enkel rett å lage, ingrediensene er lette å få tak i og smakene er herlige sammen, men det er en utfordring – å få en burger-farse som er ”fuktig” nok og som samtidig ikke faller helt fra hverandre når den skal i stekes. Jeg bruker former som jeg steker burgerne i – da holder de seg faste i (bokstavlig talt) fisken. Har du ikke slike former så ha 1 ss potetmel i farsen.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Start med å lage dressingen. Å kalle det ”å lage” er å dra det langt, for det du nå skal gjøre er å blande 2 ingredienser – 2 deler yoghurt-naturell og  1 del mangochutney. Til fire personer er det passende med 6 ss yoghurt og 3 ss chutney.

Jeg bruker en ”HOT” chutney. Vil du ha dressingen mildere tar du den ”milde” chutney`n. Sett kaldt til servering

 

 

Burgeren.

Finhakk 600-700 gram laksefilet til farse. Jeg bruker en skarp kokkekniv. Ha laksefarsen i en bolle.

Så finhakker du 4-5 vårløk, 1 rød chili og en raus neve med koriander. Ha det i bollen sammen med laksen.

Ha på saften fra en lime, 1 ss potetmel og 3 ss creme fraish.

Bland det hele godt med en sleiv. Smak til med salt – ja SMAK selv om det ikke er varmebehandlet, dette kunne nemlig også godt vært brukt som en type kremet salat.

Så er det stekingen. Varm en teflonpanne og ha i en nøytral olje. Stek burgerne 3-4 minutter på hver side – dette avhenger av tykkelsen du har på dine burgere. Trikset er å kjenne på burgeren med fingeren underveis. Det er ingen fare (snarere tvert i mot) om denne burgeren ikke er helt gjennomstekt.

Ønsker du å bruke vanlige hamburgerbrød er det fritt frem, men jeg sverger til nan-brød.

Har du tid så lager du dem selv. Jeg har nesten aldri tid så jeg kjøper dem ferdige i butikken – super godt det også!

Vask salaten og tørk salaten. Jeg brukte ruccola og baby spinat. Legg opp brødet med salat, ha på lakseburgeren, noen skiver med avocado og ha på chutney-dressingen – SPIS!

 

 

11 tanker om “lakseburger

  • Så fint at du lar deg friste Janne 🙂 Våg å lag farsen litt «fuktig» og stek i former – da blir den skikkelig juicy – ENJOY!

 1. Jeg er alltid på jakt etter nye måter å lage fisk på, og dette er jo også en fin måte å bruke restemat fra en fiskemiddag? Høres veldig spennende ut, og laks er jo en fisk som tåler krydder. Mern, jeg ville valgt tyrkisk eller gresk yoghurt, ikke Tine, både fordi de er sunnere og tykkere. Men, hvor får du tak i de fiffige burgerformene? Er det en slags mini-springformer?

  • Dette med formene lurer jeg også på!
   Oppskriften var forøvrig strålende, bortsatt fra at burgerne mine falt litt fra hverandre som en følge av manglende former…

   • Hei Eirik! Så bra at lakseburgeren smakte! Forstår godt at burgerne datt litt fra hverandre uten form – det er det behov for med denne oppskriften.
    Jeg kjøpte mine former på et matmarked i San Fransisco, men ville tro at de har liknende på Raffens eller på butikker som selger utstyr til storkjøkken og restauranter – lykke til med letingn – og gi oss andre gjerne tips om du finner dem i norge! Mvh Lars

 2. Hei Lars!
  Jeg er nødt til å legge igjen en kommentar, for du fortjener utrolig mye ros og skryt for denne burgeren!!! Utrolig god! Selv min «kjøtt-elskende» danske samboer elsker denne og har forslått den til middag igjen! Jeg er målløs og jubler!

  Igjen, tusen takk!!

  Jublende hilsner fra København!

  • Hei Jublende Københavner 🙂 Så gøy at kjøtteteren liker fiskeburgeren! Takk for trivelig kommentar! Alt godt – Lars

 3. Jeg har kjøpt former til lakseburgerne i en Traktøren-butikk. Stål og koster kr. 79,-. Litt dyrt kanskje men de må jo holde resten av livet.

  • Det er jo supert – og 79 kroner er jo ikke så mye i et evighetsperspektiv 🙂

 4. Tilbaketråkk: Lakseburger med chili og koriander « Jannes oppskrifter

Det er stengt for kommentarer.