Vårruller

Vi var noen venner som satt rundt bordet hjemme hos meg nylig. Samtalen gikk fra de dype, viktige tema til mer uviktige saker. Et av samtale emnene var som følger – hvilket kjøkken redskap ville du hatt med deg på en øde øy. Mange fiffige forslag ble nevnt, men det jeg beit meg merke i og som skapte mest latter var min venninne Nina`s skråsikre og bestemte ”frityr-koker”. Saken var at hun mente et ALT smaker godt så lenge det er frityrstekt. Noen dager senere var jeg invitert til å kokkelere på TV-Telemark. Kokken der hadde bestemt at vi skulle lage vårruller – og etter den opplevelsen er jeg villig til å følge Nina langt på vei. Frityrstekte ”saker” er virkelig godt.

I dag har jeg derfor valgt å lage vårruller. Det er genial mat å lage ferdig i god tid før gjestene kommer. Du kan lage opp mengder og ha dem i fryseren til middag på stressede hverdager. Det fine med vårruller er at du strengt tatt kan fylle dem med hva du måtte ønske. Jeg valgte å ta utgangspunkt i noen kjerne-råvarer. Ut ifra dette lagde jeg noen forskjellige typer – fra milde varianter til Museflettene, til mer ”hotte” til meg selv. Oppskriften er til ca 15 vårruller.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Start med å snitte en bunt vårløk, finhakk 3 fedd hvitløk, rasp en ”tommelfinger-bit” av fersk ingefær, og kutt 1 stor gulrot i små staver.

Så har du 400 gram kjøttdeig av kylling eller svin i en varm panne. Brun kjøttdeigen og ha opp i de andre ingrediensene når kjøttdeigen har fått farge. 

Rør rundt og la det få 5-6 minutter i panna. Så har du i 4 ss med Oyster Sauce – bland det hele godt sammen.

Nå har du en fin base – som passer fint til sarte ganer. Ved dette punktet delte jeg blandingen i 2. Den enbe delen tok jeg til side til ungenes vårruller. Den andre delen av basen hadde jeg 1 finhakket rød chili i til mine egne vårruller.

Så koker du opp vann og koker ”glass-nudler” i ca 1 minutt. Hell av vannet og ha dem over i isvann. Når nudlene har blitt kalde har du av vannet og klipper nudeltrådene i småbiter. Bland glassnudlene sammen med kjøtt- og grønnsaksblandingen.

Så tar du frem en pakke ”Tuj spring roll pastry” – som er tynne flak du pakker fyllet inn i. Dette får du i alle asia-butikker og i gode matbutikker rundt om.

Legg 3 ss med fyllet på papiret, pensle kantene av papiret og brett dem sammen som vist på bildet. Synes du det er vanskelig så gå inn på TV-Telemark og se ”på menyen” fra 08/02/12 – der ser du eksakt hvordan det gjøres. Klikk her så kan du se LINKEN

Når du har laget opp blandingen frityrsteker du dem i en nøytral olje til de har fått en gylden farge. Legg vårrullene over på kjøkkenpapir slik at det meste av oljen renner av. Server vårrullene med sweet chilisauce – enjoy!

Kanskje ender du opp med å ta med deg en frityrkoker på den øde øya selv? Ha en strålende helg!

8 tanker om “Vårruller

 1. Nå fikk jeg jammen lyst på vårruller! (Selv om klokka er halv ti på formiddagen – hehe).. Det er jo knallgodt, men jeg har faktisk aldri laget det selv (kremt).. Av en eller annen grunn er jeg litt redd for den filo-deigen/flakene, jeg innbiller meg både at den er vanskelig å få tak i, og vanskelig å jobbe med.. ??? Men selv i en mellomstor by burde det vel være mulig å finne det i den fine asia-butikken til de smilende jentene på hjørnet…

  Men; er det vanskelig å jobbe med den? «Ryker» den fort, eller er den sterkere enn den ser ut?

  Maria

  • Pst; dette fant jeg ut av selv – da jeg lagde disse i går! 😉 Filodeigen var mye mer slitesterk enn den ser ut, og disse ble veldig gode! Og de fikk virkelig bein å gå på i denne heimen… Så disse skal lages igjen.. 🙂 Takk for oppskrift! Og et lite tips til deg; jeg fant et tips på dip i kommentarfeltet til heiamat.no da han lagde vårruller; jeg prøvde den med soya, lime og sukker, og den forsvant fortere enn søt chilisaus her i huset iallefall… 😉 Bare et tips hvis du vil prøve en gang…

   God lørdag!

   Maria

 2. Looks so yummy… I’m pretty sure that tastes delicious. By the way, we use the same brand of oyster sauce and spring roll wrap.

 3. Alltid morsomt med nye ting å putte i vårruller – steker de også i ovnen for å slippe de ekstra kcal ved frityrkoking, men skulle man ikke tenkt på vekta så kan vel veldig mye puttes i den gryta 😉
  Som alltid inspirerende å kikke innom siden din!

Det er stengt for kommentarer.