Alternativ julefest

Noen ganger kan hele julestria bli i overkant. Tradisjoner står i kø, gamle tanter ”må” besøkes og ringen du hadde lovet din kone i gave er så klart utsolgt. Her har du oppskriften på noen enkle rette. Send en invitasjon til noen av vennene dine. Inkluder en oppskrift i hver oppskrift og be hver gjest ta med seg en rett. Skyv støvsugeren bort i et hjørne og la julestri være julesti. Her er oppskriften på det juleselskapet ingen vil gå glipp av, og ingen må stresse for å få til. Oppskriftene er nok til 12(+) rundt bordet. Kos deg nå!

Glassert ribbe – asian style:

2 kg tynnribbe

2 ss five-spice krydder

6 ss søt soyasaus (kecap manis)

3 ss soyasaus

2 ss frisk ingefær, finhakket

2 ss hvitløk, finhakket

2 ss rød chilli, finhaket

Skjær svoren av ribba og prøv å beholde det meste av fettet. Fjern deretter beina på undersiden av ribba. Lag 1 cm tykke snitt tett i tett langs hele ribba. Bland så sammen ingrediensene til marinaden og ni det inn i kjøttet fra alle kanter.

Stek ribba på 125 grader i ca 2 timer. Øs over marinaden hver 30. Minutt. Mot slutten skrur du ovnen på full guffe og steker ribba gyllen. Når ribba er avkjølt og lun skjærer du den i porsjonsbiter. Server ribba med søt chilisaus og dryss over finhakket koriander. Ribba kan gjerne gjøres klar dagen før og bare varmes i ovnen før servering.

Riskrem med kirsebærsaus:

Kok opp 2 liter risgrøt som anvist på pakken. Pisk ½ liter fløte og 2 ts vaniljesukker til krem. Vend kremen inn i risgrøten – Ferdig!

Kirsebærsaus:

Kok opp to bokser med hermetiske kirsebær og 4-5 ss sukker. La det koke noe inn i 5-6 minutter. Jevn sausen med maisenna til ønsket konsistens og smak til med noen dråper sitron. Server riskremen med hakkede mandler.

Julesalat:

Andebryst: Rut opp fettet på andebrystene, salt og pepre godt. Legg brystene med fettsiden ned i kald panne og stek dem i 5-6 minutter før du snur dem. Stek dem så videre i 5 minutter. Så inn i ovnen på 180 grader i 8-9 minutter før du setter dem til side på benken mens du fikser salaten. Andebrystene kan godt være lune eller kalde ved servering.

Vinaigrette:

3 ss god olivenolje

2 ss akasia-honning

3 ss rødvinseddik

3 ts dijon-sennep

Bland ingrediensene til vinaigretten med en gaffel og smak til med salt og pepper.

Salaten:

2 andebryst

2 røde epler

blandet salat etter ønske – jeg brukte lollo rosso, isberg og rucolla

1 neve kirsebær

1 neve walnøtter

Vask og rens salaten og ha den i en stor bolle.

Kutt eplene i små staver og ha dem i bollen med salaten.

Vend vinaigretten inn i salaten med hendene. Det er litt grisete, men det går fort og funker best. Rist walnøttene i en tørr panne og ha dem over salaten sammen med kirsebærene før servering. Til slutt legger du på tynne skiver av andebryst.

Lun røkt ørret med eplekompott:

300 gram røkt ørret

4 grønne epler

3 ss brunt sukker

1 ts kanel

3 ss vann

Start med å kutt 4 grønne, syrlige epler i terninger. Ha dem i en kasserolle sammen med 1 ts kanel, 3 ss brunt sukker og 2-3 ss vann. Kok inn til det får en kompottkonsistens. Koker det tørt har du i noen dråper vann underveis. Smak til med noen dråper sitron.

Skjær ørretfileten i serveringsstykker på ca 2 cm. Stek dem forsiktig i varm panne på begge sider til de er lune i kjernen – dette går fort. Server den varme ørreten sammen med eplekompotten.

Kald røkt ørret med jordskokk-shot:

300 gram røkt laks eller ørret

500 gram jordskokk

1 liter H-melk

2 ss Creme Fraish

1 dl fløte

40 gram usaltet smør

3 feddhvitløk

Maldon salt

Hvitpepper

Skrell jordskokkene, kutt dem i like store terninger og ha dem i en kasserolle med melk sammen med hvitløken. Kok opp og la det putre til jordskokken er mør – ca 10 minutter. Hell av melken og kjør jordskokken og hvitløken med en stavmikser sammen med fløte, creme fraish og smør. Smak til slutt til med salt og pepper. Server jordskokksuppen i shotsglass sammen med den røkte ørreten. Pynt gjerne med litt bladpersille.

 

4 tanker om “Alternativ julefest

    • Da har jeg prøvd – vet ikke hva five-spice-krydder er…brukte tandoori istedet…men fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke. Ble skikkelig deilig! Hadde den med som fredagskos på jobben – og av en 2,5kg ribbe – var det praktisk talt tomt. Jeg kuttet den i terninger – som du – og tredde dem på grillspyd (to biter på hver). ANBEFALES!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *