Noen ganger kan hele julestria bli i overkant. Tradisjoner står i kø, gamle tanter ”må” besøkes og ringen du hadde lovet din kone i gave er så klart utsolgt. Her har du oppskriften på noen enkle rette. Send en invitasjon til noen av vennene dine. Inkluder en oppskrift i hver oppskrift og be hver gjest ta med seg en rett. Skyv støvsugeren bort i et hjørne og la julestri være julesti. Her er oppskriften på det juleselskapet ingen vil gå glipp av, og ingen må stresse for å få til. Oppskriftene er nok til 12(+) rundt bordet. Kos deg nå!
Glassert ribbe – asian style:
2 kg tynnribbe
2 ss five-spice krydder
6 ss søt soyasaus (kecap manis)
3 ss soyasaus
2 ss frisk ingefær, finhakket
2 ss hvitløk, finhakket
2 ss rød chilli, finhaket
Skjær svoren av ribba og prøv å beholde det meste av fettet. Fjern deretter beina på undersiden av ribba. Lag 1 cm tykke snitt tett i tett langs hele ribba. Bland så sammen ingrediensene til marinaden og ni det inn i kjøttet fra alle kanter.
Stek ribba på 125 grader i ca 2 timer. Øs over marinaden hver 30. Minutt. Mot slutten skrur du ovnen på full guffe og steker ribba gyllen. Når ribba er avkjølt og lun skjærer du den i porsjonsbiter. Server ribba med søt chilisaus og dryss over finhakket koriander. Ribba kan gjerne gjøres klar dagen før og bare varmes i ovnen før servering.
Kok opp 2 liter risgrøt som anvist på pakken. Pisk ½ liter fløte og 2 ts vaniljesukker til krem. Vend kremen inn i risgrøten – Ferdig!
Kirsebærsaus:
Kok opp to bokser med hermetiske kirsebær og 4-5 ss sukker. La det koke noe inn i 5-6 minutter. Jevn sausen med maisenna til ønsket konsistens og smak til med noen dråper sitron. Server riskremen med hakkede mandler.
Andebryst: Rut opp fettet på andebrystene, salt og pepre godt. Legg brystene med fettsiden ned i kald panne og stek dem i 5-6 minutter før du snur dem. Stek dem så videre i 5 minutter. Så inn i ovnen på 180 grader i 8-9 minutter før du setter dem til side på benken mens du fikser salaten. Andebrystene kan godt være lune eller kalde ved servering.
Vinaigrette:
3 ss god olivenolje
2 ss akasia-honning
3 ss rødvinseddik
3 ts dijon-sennep
Bland ingrediensene til vinaigretten med en gaffel og smak til med salt og pepper.
Salaten:
2 andebryst
2 røde epler
blandet salat etter ønske – jeg brukte lollo rosso, isberg og rucolla
1 neve kirsebær
1 neve walnøtter
Vask og rens salaten og ha den i en stor bolle.
Kutt eplene i små staver og ha dem i bollen med salaten.
Vend vinaigretten inn i salaten med hendene. Det er litt grisete, men det går fort og funker best. Rist walnøttene i en tørr panne og ha dem over salaten sammen med kirsebærene før servering. Til slutt legger du på tynne skiver av andebryst.
Lun røkt ørret med eplekompott:
300 gram røkt ørret
4 grønne epler
3 ss brunt sukker
1 ts kanel
3 ss vann
Start med å kutt 4 grønne, syrlige epler i terninger. Ha dem i en kasserolle sammen med 1 ts kanel, 3 ss brunt sukker og 2-3 ss vann. Kok inn til det får en kompottkonsistens. Koker det tørt har du i noen dråper vann underveis. Smak til med noen dråper sitron.
Skjær ørretfileten i serveringsstykker på ca 2 cm. Stek dem forsiktig i varm panne på begge sider til de er lune i kjernen – dette går fort. Server den varme ørreten sammen med eplekompotten.
Kald røkt ørret med jordskokk-shot:
300 gram røkt laks eller ørret
500 gram jordskokk
1 liter H-melk
2 ss Creme Fraish
1 dl fløte
40 gram usaltet smør
3 feddhvitløk
Maldon salt
Hvitpepper
Skrell jordskokkene, kutt dem i like store terninger og ha dem i en kasserolle med melk sammen med hvitløken. Kok opp og la det putre til jordskokken er mør – ca 10 minutter. Hell av melken og kjør jordskokken og hvitløken med en stavmikser sammen med fløte, creme fraish og smør. Smak til slutt til med salt og pepper. Server jordskokksuppen i shotsglass sammen med den røkte ørreten. Pynt gjerne med litt bladpersille.
Åååå men dette ser godt ut;
Gleder meg allerede til å stelle til førjulsfest neste onsdag:-)
Glasert Ribbe skal garantert prøves når julens tapasbord skal serveres 🙂
Da har jeg prøvd – vet ikke hva five-spice-krydder er…brukte tandoori istedet…men fulgte ellers oppskriften til punkt og prikke. Ble skikkelig deilig! Hadde den med som fredagskos på jobben – og av en 2,5kg ribbe – var det praktisk talt tomt. Jeg kuttet den i terninger – som du – og tredde dem på grillspyd (to biter på hver). ANBEFALES!
Jeg har forresten prøvd samme marinade på kylling i ovn…snadder det også 🙂