BIFF TARTAR

Som jeg skrev sist fredag ønsker jeg ikke å presentere de mest tidkrevende retter nå før jul. Min tanke er at man lever nå, ikke for i morgen. Det betyr for meg at hver dag bør være noe mer enn en transport etappe. Nå i adventstiden er det som om folk rundt meg slutter å puste. At ingenting av det som skjer nå er viktig i seg selv, kun en nødvendighet for at alt skal være perfekt når julen først er her. Jeg vet jeg sitter litt i glasshus med 38 julekonserter i desember, men jeg tviholder på ”kosen” underveis med den tro at jeg da lever underveis i en ventetid som skal være god.

Retten i dag er en heftig, men meget enkel sak. Det tar 10-15 minutter å lage den, men det å fordøye den kan ta sin tid… Selv lagde jeg dette da jeg kom hjem fra to konserter i Oslo tirsdag kveld (les: natt takket være snøværet) Om jeg vil anbefale dette som nattmat er jeg litt usikker på, men at det er skikkelig godt, mettende og fresht – det er sikkert.

Mads har tatt for seg noen virkelige godsaker fra Piemonte i dag – et av mine 3 virkelige favoritt distrikt å spise og drikke. Vil du prøve å matche Biff Tartar med en av disse ville jeg valgt den fantastiske Fenocchio Barolo Bussia Sottana Riserva 2005. Ønsker du ikke vin så er dette perfekt øl eller vann-mat.

Dette trenger du, og slik gjør du det: (oppskriften er til 4)

Start med kjøttet. 150-200 gram indrefilet av storfe, kalv eller vilt. Jeg brukte storfe.

Ha en ren fjøl, ha på litt vann. Tørk av fileten med litt sprit for å drepe eventuelle bakterier. Fin frem din skarpeste kniv og start med å skjære fileten i tynne skiver, kutt kjøttet videre i terninger og fortsett denne øvelsen til du har en fin farse. Finhakk 5-6 ansjosfilet og bland inn i farsen sammen med 1 ss worcestershire saus og noen dråper sitron. Lag ”burgere” på ca 170 gram og ha dem på rene kalde tallerkener.

Strø over litt finhakket bladpersille, maldonsalt og nykvernet sort pepper.

Så hakker du 2 rødløk fint. Det samme gjør du med sylteagurk og rødbeter. Så skyller du av saften på 4 ss med kapers. Legg tilbehøret opp rundt tartaren. Tilslutt har du en rå eggeplomme på hver tartar, eventuelt lar plommen ligge i et delt eggskall og legger opp som på bildet.

 

Så er det bare å SPISE! Jeg vet mange er betenkte når man får servert råvarer rått, men så lenge råvarene er ferske er dette bare utrolig godt.

 

 

Denne retten er mettende, men oppleves allikevel fresh. Er du redd for vekten i disse ribbetider kan jeg trøste deg at dette er skikkelig ”low-carb” – så spis med god samvittighet!

Ønsker deg en fin fredag og helg. Måtte du bruke kort tid på mat, men kose deg skikkelig!

5 tanker om “BIFF TARTAR

  1. Jeg hadde mitt første møte med tartar i Piemonte, og det var overraskende godt. Veldig kjekt å få prøvd nye retter – og særlig de man aldri trodde man skulle spise 🙂

  2. BloggLars, det var veldig moro å se deg opptre på Idol i kveld:) Julestemningen meldte seg for fullt nå 😉 Vi har fulgt bloggen din i over ett år, og det er alltid like hyggelig å ta turen innom. Keep up the good work! Hilsen Heidi og Kristine

    • Hei Heidi & Kristine!
      Så hyggelig at dere la sammen bloggLars & syngeLars! Supert at dere følger bloggen – det er hyggelig! Alt godt til dere!

      adventshilsen Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *