Panestekt kveite med jordskokkpurè & nøtte-beurre blanc

Det beste med det kalde været om dagen er at kvaliteten på fisken i fjordene våre er så bra. En enkel tommelfinger-er at fisken her sørpå er best i mnd med bokstaven “R” i seg. Da er vannet kald og kjøttet supert. Da jeg kom over en dags-fersk, linefisket kveite kunne jeg ikke gå forbi. Det hvite faste kjøttet bare lyste mot meg. Lukten av reint hav (og ikke tegn til “fiskelukt”) matte bare bli med hjem i panna. At jeg I tillegg skulle få besøk av en kompis som har bodd noen år I Henningsvær var det som skulle til at jeg betalte “blodpris” for to feite stykker kveite. Kiloprisen på kveite er høy til fisk å være, men sammenligner du med prisen du må betale for en ordentlig biff sparer du mye penger.

Det er mange veier til rom, slik er det også med tilbereding av kveite. Selv foretrekker jeg å pannesteke den. Enten i en teflonpanne med olje og smør, eller som jeg gjør her i dag, steker den I en grillpanne.Tilbehøret er litt franskt. En klassisk smørsaus som jeg har gitt en liten nøtte-twist på og en jordskokkpurè.

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Start med jordskokkpurèen. Skrell jordskokkene (500 gram), del dem i to og ha dem i en kjele med 7-8 dl melk. Jeg puttet også 3 hvitløksfedd i gryta. Koko pp og la det småkoke til jordskokken er mør. Hell av melken og finn frem stavmikseren. Kjør jodskokken til en pure sammen med 2 dl fløte og 50 gram usaltet smør. Smak til med salt, pepper og litt saft fra en sitron. Hold varm.

Så er det smørsausen. Finhakk 2-3 sjalottløk. Smelt løken I en liten gryte sammen med en raus ss usaltet smør. Ha i 1,5 dl tørr hvitvin (kan bruke eplejuice) og la dette koke inn. Tilsett 3-4 ss fløte og pisk inn terninger av kaldt usaltet smør – ca 100 gram. Så pisker du inn 3 ss walnøttolje. HA i en neve finhakket bladpersille. Tilslutt justerer du sausen med salt, pepper og sitron – husk at du må smake på sausen underveis når du gjør dette.

Så til stjerna i showet – kveita! Jeg serverte et fiskestykke på i overkant av 250 gram til oss hver. Varm opp en panne og ha olje i den. Legg i fiskestykket og stek det på den ene siden til 2/3 av fiskestykket er stekt. Tilsett litt smør, la det bli varmt i pannen og øs det så over den rå fisken slik at den blir gjennomvarm. Drypp litt sitron og olivenolje over fisken ved servering. Legg det hele opp på varme tallerkener.

Jeg stekte noen skiver Serranoskinke i ovnen som jeg “pyntet” tallerkenen med sammen med med noen kjerner fra et granateple.Dette gir på noe salt & knasende, og noe søtt & bitter – fint følge til den fete fisken og rike sausen.

 

 

Til dette drakk vi en hvit godsak fra JURA – oh lord!

4 tanker om “Panestekt kveite med jordskokkpurè & nøtte-beurre blanc

  1. Kveite er en av de beste fiskene jeg vet. Kravene er imidlertid at den må være helt fersk og den må ikke være stekt for mye. Hvis den er perfekt så smaker den hav, en slags ren smak som jeg bare finner i østers. Nam. Tilbehøret ditt hadde jeg sansen for, det skal prøves ut. God helg :o))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *