Ukens Vintips

Her er ukens vinøse hilsen fra MADS ENDRESEN, Telemarksavisa`s vinskribent og min makker – Enjoy!

Vellagret eleganse fra Bodegas Muga i la Rioja Alta Bodegas Muga ble etablert i 1932 av Isaac Muga. Muga eier totalt cirka 2200 mål vinmarker, og langtidsleier og kontrollerer ytterligere 1200 mål. Her i la Rioja Alta, ”Høy-Rioja”, ligger vinmarkene hele 550 til 600 meter over havet, og jordsmonnet, som består av leire med kalk- og sandinnslag, er ideelt for høykvalitetsvinproduksjon. De lokalklimatiske forhold sørger for optimal lang modning med den rette balansen mellom varme og kjølighet. Jordsmonnet holder på solvarmen samtidig som det holder på vannet, og bidrar til ytterligere eleganse, balanse og finesse i Mugas vinvifte. Vinene lagres lengre på eik enn de aller fleste, og det brukes vesentlig franske og amerikanske eikefat i varierende størrelse og alder. Som flere andre Rioja-produsenter, bl.a. Bodegas Montecillo, bøkker man tønnene selv. Dette sikrer en optimal kvalitet med et finstilt fokus på egne behov, og også en økonomisk gevinst. Behovet for eikelagring er jo enormt hos de store Rioja-husene. Hos Muga fins til enhver tid rundt 14 tusen tønner! Vinene utvikler subtile aromaer og smaker, modnes, avrundes og filtreres gjennom den lange og differensierte eikelagringen. De klares naturlig med eggehvite.

Summa summarum: Dette er vellagrede elegante viner, som internasjonalt høster mye laurbær, og det med rette.

Nr 30989 Muga Reserva 2007 kr 192,90 Bodegas Muga, Rioja, Spania Rødvin.

Druer: 70 % tempranillo, 20 % garnacha, 10 % mazuelo og graciano fra mer enn 25 år gamle vinstokker. Lagret 6 måneder i eikeliggere, så 2 år på små fat av fransk og amerikansk opprinnelse. Svært dyp blårød. Nydelig aroma av kanel, muskatnøtt, lær og mørke bær. Middels fyldig, elegant, superfrisk rødbærsfruktig smak med balansert konsentrasjon. Silkemyke tanniner i den lange forfriskende syreintensive ettersmaken.

Passer til: Vilt, lam, storfe, manchego-ost eller kos. Konklusjon: Denne skuffer sjelden. Enda bedre enn forrige årgang. Superflott kvalitet. Drikkeklar, men kan lagres inntil 5 år.

Terningkast 6

Nr 31491 Prado Enea 2004 kr 349,90 Bodegas Muga, Rioja, Spania (Bestillingsutvalget) Rødvin.

Druer: 80 % tempranillo, 20 % garnacha, graciano og mazuelo fra mer enn 30 år gamle vinstokker. Lagret i ett år i eikeliggere, så 3 år på små fat av fransk og amerikansk opprinnelse. Svært dyp rødfiolett. Ung, lukket duft som åpner seg ved god lufting. Sammensatt duft av tobakk, lær, tørkede jordbær og hvitpepper. Fyldig smak med nydelig fruktkonsentrasjon og elegant syrestruktur. Svært lang nyansert ettersmak.

Passer til: Vilt, lam, storfe, Manchego-ost eller ettertenksom kos.

Konklusjon: Jeg husker min første Prado Enea, 1982-årgangen, som min tvillingbror Trond og jeg nøt for mange år siden. Denne vil kanskje bli enda bedre. Fantastisk vinjulegave til Rioja-entusiastene. Drikkeklar, men kan lagres inntil 10 år.

Terningkast 6

Nr 45456 Muga Blanco 2010 kr 142,90 Bodegas Muga, Rioja, Spania (Bestillingsutvalget) Hvitvin.

Druer: 90 % viura, 10 % malvasia fra drøyt 25 år gaml vinstokker. Fatlagret på drueskallene i 3 måneder med stadig overpumpinger for å utvikle en rikere og mer kompleks vin. Blank strågul. Fersk, frisk og lett krydret aroma av grønne epler, urter, litt fatkrydder og godt smør. Slank, pirrende og sitrende syrlig superfrisk, knastørr smak. Lang superfrisk og substansiell ettersmak.

Passer til: Blåskjell. skalldyr, stekt eller kokt hvit og rød fisk, salat eller pirrende kos.

Konklusjon: Ung, nesten lammende syrlig vin, men prøv den! Drikkeklar, men kan lagres inntil 3 år.

Terningkast 5

Nr 58737 Muga Rosado 2010 kr 134,90 Bodegas Muga, Rioja, Spania (bestillingsutvalget) Rosévin.

Druer: 60 % garnacha, 30 % viura, 10 % tempranillo. Ikke fatlagret. Blank lakserød. Dufter av melis, bringebær og markjordbær. Middels fyldig supersyrlig konsentrert smak med en ettersmak som sitter godt og lenge.

Passer til: Fisk, lyst kjøtt, tapas, salat eller kos.

Konklusjon: Ikke liker jeg melisen i duften, men smaker sitter! Drikkeklar, bør ikke lagres.

Terningkast 4

På trykk i TA 21.10.2011

2 tanker om “Ukens Vintips

  1. I min vinkjeller har jeg 2 flasker Chateau Latour Premier Grand Cru Classe som i 1993 ble kjøp på vinmomopolet for ca kr 700. Hva kan de være hvert i dag? De er lagret i temp på mellom 15-17 gr.c.

    • Hei Finn!
      Først – HELDIGGRIS!!!!!! Jeg er desverre ikke mannen til å fastsette pris. Årgang er jo vesentlig her, men jeg ser at du kjøpte dem i 1993 – er det synonymt med prod.aå for flaskene også? Om du ønsker det sjekker jeg det gjerne opp med Mads Endresen som er «min» vin mann 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *