VINTIPS – Godt og blandet til høstferien

Mads kan mer enn VIN - her fikser hans "bakerens lam"

Det er en glede for meg å kunne presentere min venn Mads Endresen som gjesteblogger her på «Lars spiser, drikker & synser».

Mads er virkelig en livsnyter og en «liebhaber». Han har vært Telemarksavisa`s (TA) vinskribent i over ti år. De siste 14 månedene har vi sammen laget MAT & VIN i TA. Mads presentere nyheter og viner som passer i sensong hver uke. Jeg tar som regel tak i en av vinen han presenterer og lager en rett utifra sesongens råvarer som vil passe til vinen. Sammen har vi inspirert mange til å spise og drikke godt!

Hver uke fremover vil jeg poste VIN-siden til Mads. Her vil du finne viner i alle prisklasser og kvaliteter. Tekst og bilder av flaskene er av Mads selv. 

I store deler av landet er høstferien ferdig, mens andre steder er det høstferie NÅ. I Telemark hvor MAds og jeg holder hus er det nå, derfor tittelen. Uansett – vintipsene er gode – ferie eller ei!

Slik kan høstferien planlegges! En vinmiks bestående av en superduper flaske moderne Ripasso, så Coronas; den erkespanske gamle og gode kjenning i toppform, samt Marques de Caceres Reserva; en Rioja slik som mange vil ha den nå for tida med sedvanlig vanilje og kanel, men også frisk og freidig fruktighet. Nam, nam! Det hele fullendes med en 3 liters kartong moderne Passito-vin. Sistnevnte teknisk sett en Ripasso, men fordi den blir tappet på boks, må den nøye seg med IGT-betegnelsen Rosso Veronese og en forklaring om at vindruene har gjennomgått en tørkeprosess.
Nok om det. Godt og blandet er vinutvalget, men på samme tid er det helhetlig. Du skal finne samtlige viner i polets basisutvalg, og når kalenderen roper på rødvin så må det bli rødvin over hele fjøla. Hvil deg, du har sannelig fortjent det. God kveld, god helg og god ferie!

Nr 12028 Coronas 2008 kr 112,90
Miguel Torres, Penedes, Catalonia, Spania (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: tempranillo, cabernet sauvignon. Fatlagret.
Dyp fiolettrød. Nydelig aroma av kaffe, vanilje og tørkede bær. God fylde, flott balanse og konsentrasjon. Ganske lang passelig varm ettersmak.

Passer til: Paella, storfe, lam, gryteretter, Manchego-ost eller kos.

Konklusjon: Miguel Torres lager vin verden rundt, men som vanlig er Miguel best på hjemmebane. Det er i Penedes nær Barcelona, der denne vinen kommer fra. Sensasjonell kvalitet til prisen! Drikkeklar, men kan lagres inntil to år.

Nr 93316 Compromesso Valpolicella Ripasso 2009 kr 135
I-CN 6213, Valpolicella, Veneto, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: corvina, corvinone, rondinella. Noe av vinen ble gjæret på nytt i november 2009 sammen med druer som er delvis tørket(modifisert Ripasso-metode). Fatlagret.
Dyp rødfiolett. Deilig duft av mandler, moreller, svisker og sjokolade. Middels fyldig, feiende frisk, fruktig saftig smak. Ganske lang ettersmak med korrekt bittersnert.

Passer til: Pizza, pasta, svinekjøtt, lam, storfe, smaksrike gryter, parmesan- og Pecorino-ost eller kos.

Konklusjon: Ganske så moderne fruktig og saftig Ripasso-vin. Sensasjonell kvalitet til prisen! Drikkeklar, men kan lagres inntil to år.

Nr 40318 Marqués de Cáceres Reserva 2005 kr 169,90
Unión Viti-Vinicola, Rioja, Spania (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: tempranillo, garnacha, graciano. Fatlagret.
Svært dyp blåfiolett. Behagelig, litt lukket duft av kanel, vanilje, lær og tørkede jordbær. Fyldig, frisk smak med godt balansert fruktkonsentrasjon. Lang silkemyk ettersmak.
Passer til: Vilt, lam, storfe, gryteretter, Manchego-ost eller kos.

Konklusjon: Lovende duft, super smak! Meget bra kjøp! Drikkeklar, men kan lagres inntil fem år.

Terningkast 5

Nr 92847 Solo Passione Rosso Veronese 3 liter BiB kr 395
Antiche Terre, Veneto, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella. Deler av drueråstoffet er tørket før pressing(moderne Passito-teknikk). Fatlagret.
Dyp blårød. Innbydende aroma av blå plommer, mandel og vanilje. God fylde, balansert fruktkonsentrasjon og pen syre. Ganske lang bittersyrlig ettersmak.

Passer til: Pasta med kjøtt saus, pizza, storfe, lam, svinekjøtt, parmesan eller kos.

Konklusjon: Vellaget og god. Meget bra pris for denne typen vin og kvalitet.

Terningkast 5

På trykk i TA 7.10.2011 – Mads Endresen

2 tanker om “VINTIPS – Godt og blandet til høstferien

  1. Marques de caceres var den vinen som fikk meg til å like rødvin, så jeg må absolutt forsøke meg på reserva-versjonen! Kjempeflott med vinspalte, særlig for oss som kan særdeles lite om rødvin 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *