Smak av skog

“For en sommer, har ikke hatt annet enn regn hele ferien”, klaget en kompis forleden dag. To minuter senere kom kompis nummer to inn døra mens han gestikulerte og nesten ropte; “for en sommer, takk til værgudene for tidenes beste soppsesong”
Det er med andre ord forskjellige tilnærminger til været. Forsmaken på høsten som vi har muligheten til i disse dager gleder jeg meg over. En av de tingene jeg gleder meg mest over er mulighetene til å la rosévinen hvile, finne frem rødvin, fyre i peisen og bruke skogens gull, katarellen igjen.
I dag har jeg laget en risotto med kantarell og mascarpone. Vil du ha et rødvinsfølge kan du sjekke ut anbefalningen til Mads om Yllera Reserva1998 eller sjekke gå andre veien og sjekke ut en ung Dolcetto fra Piemonte.
Oppskriften er til 4 porsjoner. Dette trenger du og slik gjør du det:
400 g blandet skogsopp, renset og vasket
300 g risottoris
2 dl tørr hvitvin
4 sjalottløk, finhakket
3 hvitløkfedd, finhakket
3 ss olivenolje
3 ss smør
4 ss mascarpone
70-100 g revet parmesan
sitronsaft
Salt og pepper
ca 8 dl kyllingkraft eller buljong
150 gram Parma skinke
Sauter sopp i olivenolje og smør. Ha over litt finhakket bladpersile og la dette hvile i panna til risottoen har kokt klar.
Legg parmaskinke på et stekebrett. Stek dem på maks varme til de er som sprø chips, ca 5-6 minutter. Legg skinken til side og server som garnityr.
 
Smelt hvitløk, sjalottløk og ris i en gryte. La det frese over middels varme i 3 min. Rør inn risen og fres den blank. Dette er viktig. Nå klargjør du risen til å suge til seg smaken for de godsakene du skal ha i risottoen din.
Tilsett vin. La det fosskoke til nesten all væske har kokt inn. Mens du gjør dette koker du opp kraften. Det er viktig at når du sper med kraften at temeraturen ikke synker i gryta – da stopper du kokeprosessen.  Spe med varm kraft, en stor øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er aldente. Dette tar ca 20 minutter.  Smak fortløpende, og stopp når risottoen har en kremet konsistens og samtidig har litt tyggemotstand. Rør inn parmesan og mascarpone, 2/3 av den stekte soppen og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Server på varme tallerkener. Ha på resten av soppen og Parma-chipsen. Dette er smaken av høst!

9 tanker om “Smak av skog

  1. Dette såg godt ut!! Skal lages og testes på min mat og vinglade sønn:-)Ellers en STOR TAKK til Oslo Gospel Kor for en fantastisk konsert i Langesund lørdag 6 aug:-)Fredagshelsing fra Farmor på Jæren;-)

  2. @matmums – enjoy!@GryNoKa – skulle ønske jeg var så flink som deg!!!@anonym – lykke til med familiemiddag, mat & vin! Så hyggelig at du hadde en fin opplevelse med koret. Vi følte at det ble en spesiell og fin kveld også :))@myfoodpassion – du er for grei! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *