Smak av sommer

At noe så lite pent kan smake så godt er jo på grensen til merkelig. Jo rarere, desto bedre. Skalldyr er virkelig en sommerfavoritt. Finnes det bedre sommer aktivitet enn å sitte på svaberget med nykokte reker og et gass kald hvitvin, og se på solnedgangen?!
I dag har Mads presentert noen ”papp-viner” som er fine å ta med seg på tur. Til mitt matforslag i dag ville jeg gått for en Chablis eller Sancerre, men skal du ut på svaberget så prøv gjerne Tariquet`n – den vil fungere meget godt.
Skalldyr liker jeg i grunn best naturell. Det er noe med de rene smakene som ikke trenger hjelp fra noe mer enn litt sitron og en ”dæsj” majones. Så skal du på tur, gjør det enkelt. Jeg skulle ikke på tur og valgte å lage litt mer ut av det. Det er gøy å kunne imponere og løfte råvarene med noen enkle triks i blant. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du, og slik gjør du det:
tomat & chiliaioli:
Aioli er broren til majonesen, ofte smakssatt med hvitløk, chili eller andre ingredienser. Jeg ønsket meg et sterkt og søtt følge til skalldyrene så jeg brukte tørkede små chili og ovnsbakte tomater. Start med å skjære 8 små tomater i 4, fjern ”innmaten og ha tomatene inn i ovnen på 180 grader i 20 minutter. 
Så har du 1 egg, 3 fedd hvitløk, 2 små tørkede chili (pass på disse er sterke), 1 ts Dijonsennep og saften av ¼ sitron i en stor bolle. Kjør det hele sammen med stavmikser mens su sper sakte med 3 dl solsikkeolje. Du vil ikke bruke en olivenolje til dette. Den gir for mye smak. 
Så har du i de bakte tomatene og kjører det hele sammen til du har en rosa og lett majones-konsistens. Smak til med salt. Sett den kaldt til du skal servere. Aiolien passer til alle typer skalldyr.
Rekesalat med fennikel:
Dette er en enkel og utrolig god kombinasjon.
Pill reker så du sitter igjen med 300 gram ferdig rensede reker. Ha dem i en bolle. Finn frem ostehøvelen og skjør tynne skiver av fennikel – jeg brukte nesten en hel mellomstor fennikel. Ha fennikelen over sammen med rekene. Press over saften av ¼ sitron, kvern godt med sort pepper over og ha gjerne i noen gode sorte oliven. 
Bland det hele godt sammen med hendene og du har laget en utrolig god ”rekecoctail”
Krabbe naturell:
Krabbenaturell er krabbe naturell. Jeg juksa og kjøpe ferdig renset skjell fra fiskedisken. Det er ikke det samme som å fikse det selv med nykokte krabber, men det funker. Har du tilgang til ferske krabber så ikke nøl! Her er det veldig enkelt – bland krabbekjøttet sammen, legg klørne ved siden av og ha på noen dråper sitron og frisk koriander.
½ skjell per person er nok når det er flere ting på fatet som i dag.
Gratinert sjøkreps:
Sjøkreps er fantastisk godt, men latterlig dyrt. Jeg serverte en til hver og det er ikke mye, men det gir en smak av himmel til hver av de rundt bordet. Jeg valgte å gratinere sjøkrepsen med et urtesmør i oven. Urtesmøret består av 100 gram usaltet smør, en raus neve med friske urter (koriander, mynte, persille), et fedd hvitløk, en liten rød chili og 2 ss rødvinseddik og litt maldonsalt.
Rens sjøkrepsen, fjern tarmen og legg halen tilbake i skallet. Ha på raust med urtesmør på halene og sett dem i ovnen på 225 grader i 7-8 min på rå sjøkreps eller 4-5 min på kokt.
Legg skalldyrene opp slik du vil ha det. Enten alt på et stort fat eller en smak av hver ting på tallerkener slik jeg har valgt i dag. Server det hele med grillet skiver av bagett og noen sitronbåter – ENJOY!

2 tanker om “Smak av sommer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *