Blåskjellsuppe

Nok en helg står for døren og mulighetene for å samle de du er glad i rundt bordet øker for de fleste av oss. Jeg synes personlig det er gøy å lage mat. Når jeg har tilgang på flotte råvarer og har god tid er det fint å kunne diske opp med flere retter og gi de som måtte befinne seg i nærheten en smaksopplevelse. Det betyr ikke at jeg ikke setter pris på det enkle. Noen ganger kan en suppe og litt godt brød være akkurat det som skal til for å lage til fest.

I følge mine to små Musefletter er den ekleste og simpleste råvaren jeg styrer med på kjøkkenet blåskjell, eller ”krabbemat” som det heter hjemme hos oss etter flere sommere med fiske av strandkrabber i fjæresteinene. Blåskjell er så mye mer enn de litt slitne hermetiserte ”gummi-klumpene” som kommer på pizza`n fra Peppes. Det er en råvare du kan ”plukke” selv – bare sjekk om det er tid for skjell i ditt distrikt før du putter dem i gryta. Jeg plukket som vanlig mitt nett med blåskjell i fiskedisken på Meny – det er begrenset hva en stresset alenefar får til mellom jobb, barnebursdag og avslutning på dansingen til Museflettene.

Billig og fin råvare som skal ha kort varmebehandling og som sammen med hvitløk, fløte, smør og litt grønnsaker kan skape fest på hvilken som helst dag.
Denne blåskjellsuppen jeg lager her i dag passer perfekt som en forett til 6 personer i en meny, eller du kan servere den med godt brød og ha den som en hovedrett til 4.
Dette trenger du, og slik gjør du det;
Start med å sjekke at skjellene ikke er ødelagt eller er åpne. Kakk på dem og lukker dem seg er de fine. Vask dem og fjerne ”skjegg” og bøss. Du trenger 1,5-2 kg blåskjell til denne oppskriften.
Skjellene:

Så snitter du 3-4 sjalottløk og 3-4 fedd med hvitløk. Sauter dette gyllent i en gryte med olivenolje. Så har du i skjellene og heller på 3 dl tørr hvitvin – gjerne den samme vinen som du skal ha i glasset. Jeg drakk en Sancerre til denne suppen – fin match!
Så har du på lokk og lar skjellene koke til de åpner seg. Rist noen ganger på kjelen underveis. Det tar kortere tid enn du tror.

Så siler du kraften over i en annen kasserolle og tar skjellmaten ut av skjellene.
Suppen:
Kraften koker du opp med 4 dl fløte. Når den har kokt litt inn (5-6 minutter) Tar du stavmikseren eller en ballongvisp og pisker opp suppen så den skummer fint sammen med 100 gram usaltet smør.

Smak til med salt og litt cayennepepper.

Har du Pernod i huset kan du gjerne smake til suppen med en liten klunk. Mange, som meg, liker den lille touchen av anis smak til suppen.
Garnityr:

Kutt 3 gulrøtter i små staver og snitt en purre i skiver.

Ha det i en panne med 2-3 ss med usaltet smør og la det surre i pannen til det er mykt, men fremdeles har litt motstand i seg. Ha på en klype maldonsalt og noen dråper sitron.

Jeg renset noen ferske reker også som jeg la opp sammen med resten av garnityret – det trakk ikke smaken ned…
Så er det å legge opp skjellmaten og garnityret i store, varme dype tallerkener. Øs suppen rundt garnityret og SPIS.

Håper du tar utfordringen og prøver deg på suppen – du vil ikke angre!
Jeg hadde moren min til bords og hun mente suppen var fantastisk, men så mener hun det om det meste sønnen gjør… God helg!

5 tanker om “Blåskjellsuppe

  1. NAM! Jeg har ferske blåskjell i kjøleskapet som vi spiser i dag. Så gjemmer jeg kraften til i morgen og prøver suppen din da :o)

  2. Er meget glad i blåskjell. Har ikke laget blåskjellsuppe før, men nå skal dette prøves. Takk for mange fine oppskrifter. Har prøvd dine hamburgere på elgkarbonade, de ble supre.Bente

  3. @ Torill – Kos deg :)@Bente – så gøy du bruker oppskriftene som et utgangspunkt for nye retter. Slikt gjør meg glad!God helg!

  4. Kan suppen med garnityr lages dagen før og kjøles ned? Event tilsette blåskjell og reker ved servering?
    Sløyfe fløten og blande rekekraft og blåskjellkraften?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *