RIMELIG GODT

Det er sommer nå. Samme hva sjefen sier om ferie, hva kroppen sier om badetemperaturen og hva kassadama sier om prisen på reker. Det er en herlig tid vi går i møte. Mange og lange sommerkvelder ligger foran oss og det er ingen grun til å ikke benytte enhver anledning til å hygge seg. 
Det er jo en umulighet for de fleste av oss å drikke fete, hvite burgundere og Champagne, mens vi skyller ned kongekrabben hver kveld gjennom sommeren. Kjedelig er det også. Som min mor sier: ”man skal ikke spise seg mett på marsipan.”
Derfor har jeg valgt å vise at billige råvarer slett ikke er noen nedtur i sommervarmen. Snarere tvert i mot vil jeg hevde etter at jeg og mitt selskap slukte denne retten tidligere i uka. Jeg serverte mat til 4 gutter og regningen lød på 160 kroner for det hele. Så løp til nærmeste butikk med litt utvalg, og disk opp med et rimelig og godt måltid med smak av Norsk sommer!
Dette trenger du og slik gjør du det:
Tenn grillen først, for dette går fort!
SAUS:
Mens grillen blir varm har du et beger creme fraish i en liten kasserolle, sammen med 2 ss kyllingbuljong og100 gram norsk Norzola, et billig og godt alternativ til Gorgonzola når du skal lage en god saus som ikke ruinerer deg.  
Varm opp til kokepunktet og hold sausen varm til servering.
SMØRDAMPET NYKÅL:
Rens og del en stor nykål i 8 biter. La stilken være på så ”kål-båtene” henger sammen. Kok opp 2-3 dl lettsaltet vann i en passe stor kasserolle og ha i 50 gram usaltet smør, og da mener jeg SMØR. Ha i kålen og legg på lokk. La det dampe til kålen er myk, men fremdeles har god motstand i seg. Hell av vannet og hold varm.
SOMMERKOTELETTER:
Grillen er nå skikkelig varm. Legg på kotelettene på grillristen og la kotelettene få et par minutter på hver side på direkte varme – rett over kullet eller brenneren om du har gass-grill. Så legger du kotelettene over på indirekte varme, har på lokket på grillen og lar kotelettene steke/hvile seg inn til saftige og perfekte kjøttstykker. Ikke salt sommerkotelettene. De er som oftest salte nok som de er. Sett heller lit salt på bordet.
Så er det å legge opp den dampede kålen, sommerkotelettene, noen grillede tomater og ha Norzolasausen over kålen. Så kommer noe som er vesentlig. Ta en sitron, del den i to og ”squiz” over noen dråper på koteletter og kål. Den syren er med på å løfte smakene – prøv selv, du vil ikke angre. Vil du servere poteter til så gjør du det.
Til dette ville jeg gått for portugiseren, Quita da Espiga, 2009, som Mads tar frem i dag. Med en vin til 84 kroner og mat til 160 kroner, fire mannfolk rundt bordet og stemningen i ”taket” på terrassen over smakene så ikke kom å si at det er dyrt å spise & drikke godt!
Grill noe godt og rimelig, og ha en strålende helg!

7 tanker om “RIMELIG GODT

  1. Oh, dette skal jeg prøve. Har aldri smakt verden nykål eller saus laget på den måten før, så det skal bli spennende!!!

  2. Skulle gjerne prøvd denne i dag – men mangler visst alle ingrediensene, utenom kotelettene. Så det får bli en annen dag =)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *