Vintermat med smak av sommer

Da jeg fikk lese at Mads ville ta frem viner som Silice Pouilly-Fume selv om det er kuldegrader ute våknet jeg. Det stemmer det, det er blitt mars måned og i følge kalenderen er det den første vår måneden. Viner som blir presentert i dag er veldig sommer for meg. Derfor har jeg valgt å bruke en råvare som de fleste av oss forbinder med sommer, skjærgård og solbrente skuldre – reker. Det er nemlig slik at det er nå, på vinteren at rekene virkelig smaker fantastisk. Her i Telemark har vi stort sett tilgang på ferske Langesundsreker hele vinteren. Store, rognfulle og salte reker.
Jeg har valgt å bruke rekene litt annerledes enn det jeg vanligvis gjør – loff, sitron og majones. Denne retten er litt crossover mellom Italia og Asia.
Linguine med reker i kokos og chili. Dette trenger du og slik gjør du det(oppskriften er til 4 porsjoner);
Rekene:
Pill rekene, ca 1 kg. Velg ferske reker. Reker er rimelig nå og de er på sitt beste.
Sausen:
Start med å sautere 4 finhakkede sjalottløk, 2 hvitløksfedd og ½ rød chili i olivenolje.
Hell på 1,5 dl tørr hvitvin eller 1 dl tørr cherry (du kan bruke eplemost). 
Og 2 dl fiskekraft. Kok inn til halvparten.
Ha i 2 dl kokosmelk og 1,5 dl matfløte og la det koke videre inn til kremet konsistens. Synes du sausen blir for tynn kan du jevne med litt maisenna.
Kutt fennikel i tunne ringer, som du ville kutte en løk. Og ha det i sausen 2-3 minuter før servering.
Ha i en neve frisk koriander og smak til sausen med salt og sitron.
2/3 av rekene har du i sausen 20-30 sekunder før du skal servere. Du vil ikke ødelegge konsistensen på rekene med varme.
Linguine:
Kok opp en stor gryte med saltet vann og kok linguine som det står på pakken. Ønsker du og bruke en annen type pasta så kjør på. Det er det som er så fint med å koke hjemme – DU bestemmer!

Hell av vannet når pastaen er al dente og ha pastaen over i sausen. Bland det hele godt og la sausen trekke inn i pastaen i et par minutter.

Til slutt drysser du over resten av rekene og litt mer koriander. Sett gryta på bordet og la gjestene nyte smaken av sommer pakket inn i varmende saus. Perfekt som en forsmak på vår og sommer.
PÅ grunn av mengden chili ville jeg nok helst drukket en tørr og syrefrisk Riesling med fine mineraler, men er du litt forsiktig med bruken av chili vil Silice Pouilly-Fumé` fungere utmerket.
Uansett, hva du om ender opp med av vin eller om du drikker vann – hopp i det og kok noe godt til deg selv og de du måtte ha rundt bordet!

6 tanker om “Vintermat med smak av sommer

  1. Hei, jeg har fulgt med litt noen måneder, og er en rookie på bloggfronten, men det er gøy!Er reinspikka telemarking, og MATVRAK. Og ser at jeg identifiserer meg veldig med din "matstil" om man kan si det. Elsker Italiensk, men har stor sans for det Asiatiske kjøkken også, og nyter sitte med en kokebok i fanget og et glass god rødvin ved siden av, da koser jeg meg VELDIG!Yummi :-)) dette fristet veldig.Jeg har laget noe lignende selv, men med lime og det funket også bra. men fortsatt med dette Lars, du er god med ord og bilder. Jeg ler ofta av dine spontane(?) kommentarer.Keep up the good work :-))

  2. Hei Therese, og takk for hyggelig kommentar! Lime er tingen sammen med kokos – det bruker jeg til vanlig, men så er det reker og sitron da. Denne retten ble litt mer Italia, enn asia ;)Ellers takker jeg for kompliment – det er koselig!Alt godt, Lars

  3. Hei! Aaaah italiensk? Neeeei! Godt! Jaaaa! 🙂 Denne retten ser utrolig godt ut faktisk! Jeg må prøve det en gang, kanskje til helga…kanskje skal tegne den også! Ha en fin fin kveld 🙂

  4. Hei Lars!Takk for nok en fin oppskrift. Som ivrig hobbykokk og -vinsmaker, har jeg nå fulgt bloggen din en stund med glede og interesse.Morsomme innlegg, og anvendelige oppskrifter med fine bilder :o)Når jeg nå nylig startet å jobbe på STHF, måtte flytte meg til Skien, og ramlet ned på Falkum, kan jeg jo til og med anse det som lokalpatriotisme?Uansett har jeg kommet på plass her nede, og får straks besøk av gode venner som gjerne vil ut å spise i Skien. Om du har noen favoritter, tas gode forslag i mot med takk. Ellers; keep up the good work :o)Vennlig hilsen Jan-Henrik

  5. @ Vesle Serena – uff, tatt på fersken 😉 Men ser du bort fra kokos så…? haha Jeg elsker tegningene din. Tegner du den vil jeg mer enn gjerne se det!!!@ Anette – så bra du ble sulten! Du er Maries søster?! Så hyggelig at du kom innom mitt lille rede. Du er jo STOR 😉 Klem Lars@ Jan-Henrik – så hyggelig med en leser som plutselig er kollega og ´nabo´. Velkommen til STHF og Falkum. Kanskje vi kunne treffes å koke sammen – en hobbykokk møter en annen?! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *