rimelig festmat!

Forrige uke så presenterte jeg en ungarsk Gulasj, en rimelig rett som passer perfekt på kalde vinterdager. Jeg tenkte at jeg skulle fortsette i det rimelige hjørnet. I dag er det en ekte festrett som de fleste har muligheten til å realisere til tross for strømregningen og forfallet på studielånet. Så har du invitert venner over på middag og lommeboka er i ulage – sjekk ut denne retten. Grillet laks servert med blomkålpuré, ristede mandler og persille- og pepperotsaus.
Dette er ikke bare en rett som kostnadsmessig er forsiktig, men også karbohydratene får hvile her. Ut i fra det jeg registrerer hos venner og familie er visst ”low-carb” viktig i januar. Hvorfor aner ikke jeg….
Siden Museflettene og jeg skulle ha f.d.-Fruen til bords med oss i dag var «low-carb`s» vesentlig. f.d.-Fruen er bra på mye, men jeg har en følelse av at det er begrenset med store middager i hennes heim. Derfor ser jeg på det som mitt ansvar å servere godsaker til henne når hun komer over tunet for å spise med oss ;))
Dette trenger du, og slik gjør du det:
Start med å dele laksefiletene i stykker på 4-5 cm. Ha 1 dl olivenolje, 1 ts sukker og 1 ts salt i en bolle. Bland det sammen og la laksefiletene ligge i denne laken i ca 30 minutter.
Jeg brukte for enkelhets skyld salmalaks. Ørret eller laksefileter i fiskedisken er gode alternativ – rimeligere er det også!
Puré:
Del en blomkål i buketter, ha blomkålen sammen med 2 fedd hvitløk i en gryte og hell på 50/50 vann og melk så det dekker. 
Kok blomkålen mør (ca 20 minutter). Hell av det meste av væsken, ha i 100 gram usaltet smør og mos det manuelt eller med en stavmikser. 
Smak til med noen dråper sitron, salt og nykvernet hvitpepper. Pureen må gjerne være litt grov. Hold varmt til servering.
Saus:
Kok opp 2 dl tørr hvitvin sammen med 1 dl finhaket sjalottløk – reduser til halvparten. 
Ha i 3 dl matfløte og kok opp igjen. Er sausen for tynn så kan du jevne den med 1 ts maisenna i 2 ss kaldt vann. 
Ha i 1 raus neve – veldig raus, med bladpersille og 3 ss revet pepperrot i gryta. Kjør det sammen med en stavmikser. Smak til med en klype sukker og noen dråper av sitron.

Hold sausen varm – ikke kok opp, frem til servering.

Laks:
Vent med laksen til du er klar med saus og puré. For varmebehandlingen av fisken går fort.
Tørk forsiktig av det meste av oljen fra fiskebitene og ha dem i en varm grillpanne. La fisken steke i 2-3 minutter til du ser at fiskebitene er stekt halvt igjennom. Snu fisken i panna og gi den 30-40 sekunder på den andre siden. Ta panna av varmen og anrett herligheten.
Legg opp puréen midt på en varme tallerkener, øs opp sausen rundt pureen og legg fiskestykkene på pureen. Dryss over hakkede mandler som du har ristet 2-3 minutter i en tørr og varm panne. Så er det bare å rope på gjestene. Dette er et eventyr på sparebluss. Håper du tar utfordringen og lager dette il noen du vil imponere eller bare glede.
Vin til dette er Riesling eller Soave for meg. Syrefriske og stramme viner som tåler den fete sausen og pureen. Fisken er jo også en fet sak til fisk å være. Sjekk ut Calles Riesling fra basisutvalget på vinmonopolet – den fungerer veldig bra til denne retten.
Mads har i dag tatt for seg noen virkelig gode røde viner – disse vil skjære seg fullstendig i munnen samen med denne retten. Så jeg foreslår at du prøver deg på en Domaine Pierre André Châteauneuf-du-Pape Biodynamique 2006 sammen med gjesten i varmen fra peisen når oppvasken er tatt…

10 tanker om “rimelig festmat!

  1. Nais! Jeg har gått og grubla på en pepperrotkombinasjon til laks, ser nydelig ut!Ble laks her også i dag ! Laks meg her og laks meg der…:o) Therese

  2. Hei Therese! Sjekket laksen din nettopp, så super godt ut! Sjekk ut sausen min i dag – veldig fin blanding av hete, syre og fett… ;)Alt godt til deg kjære blogg-kollega! L

  3. Huff, jeg er dårlig på dette med fisk… får jo nesten bare dårlig samvittighet jeg når jeg ser hvor godt det KAN gjøres.Spiser det gjerne hvis andre lager, men lage selv… nei, vondt i viljen.Bra noen holder standarden oppe… 😉

  4. @ heidi! har du Nolly Prat (tørr vermut) kan det brukes – funker minst like bra. Eplejuice funker, vann og saften av en sirton vil fungere bra! @ Kristin – takk for hyggelig melding. Laks med jordskokkpuré hørtes DIGG ut! Stakk innom bloggen din – så flink du er ;)Alt godt – Lars

  5. Hei Anette! Ja, er ikke de grytene fine! Det beste er at de var nesten gratis på bruktmarked, og de er utrolig bra å koke med!! L

  6. Hei!Jeg lever på LCHF…og denne oppskrifta er jo midt i blinken for meg!Gir deg bare et lite tips ang. blomkålpuree, kok den i fløte..ikke så mye bare såvidt den kan kokes. Både smak og konsistens blir mye bedre! Og IKKE matfløte da…eller kan du lage en god puree ved å blande inn en boks kremost med hvitløk også:)Takk for fin BloggHilsen Nannah fra Lavkarbo.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *