UNGARSK GULASJSUPPE

Vi er godt i gang med det nye året. Skagerak Energi har sendt ut sin nyttårshilsen til de fleste av oss, og matbudsjettet for gjennomsnittsmannen er rasert for et par måneder fremover i tid. Men ikke fortvil, det er svar underveis. Det er utrolig mye god mat man kan få ut av billige råvarer. Og nå når de fleste av oss har senket innetemperaturen med 2-3 grader tenkte jeg at det kunne være på sin plass med en varmende vintergryte. Dette er mat som er perfekt å koke til mange. Jeg bruker den ofte til nattmat når jeg har fest – den blir nemlig bare bedre når du varmer den opp andre gang. Skal du ha naboene over for å se Grand Prix, bytt ut Taco`n og kos dere med denne suppen, eller gryte vil jeg nok kalle det.
Denne retten er en gave fra våre brødre i øst, og fortjener å stå på bordet her til lands oftere enn den gjør!
Dette trenger du og slik gjør du det – 6 rause posjoner;
Start med å del 600 gram oksekjøtt (jeg brukte bog) i 1 x 1 cm terninger.  
Fres kjøttet i en jerngryte i 5 minutter sammen med 3 hakkede løk, 2 hvitløks fedd og en rød chili.

Tilsett 3 gulrøtter i terninger, 2 ss paprikapulver, 1 ts chilipulver, 1 ts karve, 1 ts revet sitronskall, 1 liten neve fersk timian, 1 ss oregano og 2 ss tomatpure. Rør det hele sammen og svi det av i et par minutter.

Så har du i en boks med hermetiske tomater, 2 liter vann, 1 ss sukker, 1 ts salt og en buljongterning. 
Sukkeret her er viktig. Det bringer fram en fin sødme i gryta som passer perfekt mot det lit ”hotte”.
Kok opp og skum bort urenheter som flyter til overflaten. Så er det bare å sette seg å vente. Når kjøkkenuret piper etter en times tid smaker du på kjøttet om det er ferdig kokt. 
Ha i en rød paprika i terninger og la gryta putre seg inn til perfeksjon i en 10-15 minutter. Smak og se om det er behov for mer salt eller litt sitronsaft.
Så er det bare å sette gryta på bordet, be gjestene komme og bli varme i hodet mens du fryser på tærne.
Til denne gryta serverer jeg godt brød eller rundstykker og en raus skje med creme fraish i hver skål.
Til denne gryta vil Mads sin terningkast 6 vin passe bra , Pasas November Harvest Monastrell 2008 – sjekk det ut og se om du er enig! Uansett hva du ender opp med i glasset, bann eller vin – ha en strålende helg!
 Dette blogginnlegget kommer også på trykk i Telemarksavisa (TA) fredag 21.01.10
og Lesernes-VG 25.-26.01.11

18 tanker om “UNGARSK GULASJSUPPE

 1. Mmmm…elsker gulasjsuppe, og denne holder sikkert like høy standard som resten av maten du lager. Gleder meg til å prøve 😀

 2. Har prøvd flere av oppskriftene dine, med hell, prøver nok denne også. :)Har du noen menytips og -triks til stort selskap? 40 gjester. 30 års lag. Gryte er litt kjedelig syns jeg.. Men med så mange gjester blir det fort himla dyrt med "gourmet". Ålreit at vertinnen kan mestre kokkeleringen også.. Og kose seg på festen.

 3. Flere som hadde samme ide i dag. Jeg laget hurtig, billig, fjuskevarianten av denne i dag. Linket til deg jeg for de som ønsker den "ordentlige" måten. Morsom lesing denne bloggen din! 🙂

 4. En slags variant av denne lager jeg egentlig hele vinteren, men ofte med lam 😀 Jeg elsker lam. Og slike gryter varmer godt på denne årstida! Så veldig godt ut.Og jeg er helt enig i det du sier om at sukker fremhever smaken. Det jeg har funnet ut funker ekstra godt er en liten dæsj lønnesirup i istedet 😛 Men det er ikke det første man kjøper på trangt januarbudsjett da 😛

 5. …engler kommer med bud. Plutselig dukket Sigvart Dagsland opp med "Det er makt i de foldede hender" i hodet mitt under lesing av første avsnitt ;)Denne suppen så ut som en skikkelig januar-vinner! Skal så absolutt prøves ut!God helg!Silje 🙂

 6. DETTE skal jeg servere til mannen min etter barna hr sovnet i kveld, men en Trapiche Malbec 2008 tenker jeg…Han blir nok riktig fornøyd hvis jeg sier at dette er "sparebluss" mat(og vin!) som smaker himmelskt!;)Ha en flott hælj!Monroe

 7. @ Matmonsteret – kos deg, for den er god!@ Monroe – Høres bra ut med en Malbec til dette. Er du glad i Malbec må du sjekke ut "Eolo", Ikonvinen fraTrivento – den er et eventyr! Håper mannen ble glad ;)@ Silje – "det er svar underveis" var absolutt en referanse til salmen – og Sigvarts versjon er jo et eventyr!@ Mia – denne gulasjen med lam er sikkert supert! Skal prøve meg frem med honning – takk for tips!@ Siven – takk for link det var hyggelig! Jeg synes ikke du skal disse din egen oppskrift – den så super ut!!!@ alotte – Så fint at du synes oppskriftene funker! Menytips til 30 stk og kokken skal ikke bare stå på kjøkkenet…den er vanskelig. Skal tenke litt 😉

 8. Takk for inspirasjon !! Jeg som "egentlig" ikke liker å lage mat, har plutselig funnet meg selv over grytene på kveldstid.

 9. Som en nesten-ungarer, så vil jeg si at jeg nok ville brukt betydlige større mengder paprika og hvitløk;) Og ungarere starter med en lecsó, som er en slags rattatouile: løk, paprika (helst hvit, fra innvandrerbutikker i Norge..), hvitløk og paprikapulver stekes, og jevnes ut med vann, kjøttet kokes i suppa, og det andre av grønnsaker får koke med senere. Finnes forferdelig mange forskjellige oppskrifter her nede, hver familie lager sin suppe på sin måte, og man kan ha i nesten hva man vil:) Også skriver de det gulyás;)Og så lenge man styrer unna Toro-varianten, så er sikkert "norsk" guljas godt det også:)

 10. @ anonym – så herlig at du lot deg inspirere – håper det falt i smak også ;)@ – takk for ungarske-tips!!@ Metallian – en glede@ Wendys – ingenting er som å `smake`minner. Kos deg!

 11. Hei;-) Serverte denne suppa til mine syv vinklubbvenninner her i Mo i Rana i går kveld. Ut i fra mengden de førte i seg, og alle de gode gutturale lydene de kom med underveis, kan jeg med hånda på hjertet si at de likte den like godt som meg! Det var første, men definitivt ikke siste gang jeg lagde denne. Tusen takk for tipset:-) Ha en fortreffelig lørdag! Mvh Kaia Erlandsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *