nye, gamle gryter…

Min mor er litt over alt. Et av stedene hun er innom i blandt er et brukt/antikk marked i byen. Og i dag kom hun og pappa på besøk med en gave. De mener det er i anledning min 40-års dag, men det nekter jeg å godta – jeg akter nemlig å være 39 år i de 24 dagene jeg faktisk ikke er 40! Uansett – for en herlig 39+ gave. Jeg har lenge ønsket meg kobbergryter, men det er så ukristelig dyrt. Derfor var gleden stor da mamma hadde fått tak i disse grytene.
Hun hadde, som mødre gjør for sine sønner, pusset dem ned så de skinte som de gjorde for 80 år siden. 4 i tallet, perfekte i størrelse – 2 saus-gryter og 2 gode panner. Jeg gleder meg som et barn til å koke med dem. Kobbergryter er perfekt på gasskomfyren. De leder varme hurtig, og slipper varmen fort igjen. Slik ar det mye lettere å kunne kontrollere varmen når man koker i forhold til vanlige kasseroler. 3 av dem går også inn i komfyren – noe som er supert når man koker med både direkte og inndirekte varme.
Også er de jo bare så utrolig fine! Vil foreløpelig ikke takke for 40-års gaven, men gliset mitt sa alt mine foreldre ønsket å vite – «guttungen» ble yr av glede!

7 tanker om “nye, gamle gryter…

  1. Jeg har også sett en del kobbergryter til salgs i Oslo, men fortinningen innvendig har dessverre vært bortslitt og har derfor ikke tatt sjansen på å bruke de i redsel for kobberforgiftning. 🙁

  2. Hei Kokebokprosjektet – 2 av grytene har bra fortinning. De to pannene bør jeg nok gjøre noe med. Har du tips til noen som kan fortinne dem hadde jeg blitt glad! Vh Lars spiser oosv….

  3. Herleg 39 + gave da;o)Eg har ei steikepanne i kobbar, utruleg effektiv!! Syns den er spesielt god å bruke til steiking av grønnsaker.

  4. Det har jeg selvsagt! Jeg gjorde research på dette en gang, da jeg selv vurderte å kjøpe noen kobberpanner med manglende belegg inni. Det endte med at jeg ikke kjøpte de, så jeg tok aldri kontakt selv.Fortell gjerne hvordan det går, om du får tak i ham. Hilsen Eva, som jeg egentlig heter.Karlsen, Geyr 1807 ASKIM Teknikk: Fortinning, Kobber- og blikkarbeid, Forgylling, Restaurering/vøling av kobber- og blikkarbeid Hovedfag: Kobber- og blikkenslagerfagetTelefon: 69883605Mobil: 97015136http://www.maihaugen.no/no/Norsk-handverksutvikling/Det-nasjonale-registeret-over-handverkere/Register-over-handverkere/?tid=Fortinning

  5. Hei Lars. Det som sies om kobbergryter uten tinn er fullstendig feil. Det er vanligvis slik at mat med mye syre frigjør kobberioner. Eks. gløgg/ rabarbrasuppe/syltetøy o.l. Det er alikevel slik at heller ikke dette er farlig, men kan gi et vissubehag. Det har gått vann i koberrør i uminneligetider. Ingen er blitt skadet av dette. Informasjonen her er fått av mattilsynet i Telemark. Navnet på ingeniøren er Pettersen. Vi kan skanne inn papirinfor-masjon å sende deg. F.Anderbach Fredriksen

  6. Hei, fant du ut hvor man kan få nytt tinnbelegg i pannene? Har kontaktet Geyr Karlsen, men han tok ikke på seg dette arbeidet nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *