Juletapas

Nå er det like før. Håper for alt det er verdt at morgendagen ikke har kommet som julekvelden på kjærringa for deg. Ingenting er bedre enn følelsen av full kontroll på de praktiske gjøremålene når julaften er her. Nå står dagene med hygge, kos og pleie av relasjoner. Dager med tid til ettertanke og refleksjon. Jeg gleder meg over juletiden og at Gud ble menneske.
Jeg har ikke tenkt å gi deg nok en oppskrift på Ribbe eller Pinnekjøtt i dag. Har du ikke lest om det før i dag er du allikevel for sent ute. Om 3-4 dager vil det utenkelige skje – du vil være matlei. Det kan være vanskelig å forestille seg nå som lukten av julemiddagen er i ferd med å fylle kjøkken og stue, men det kommer til å skje.
Derfor har jeg valgt å lage noen enkle tapas-retter som kanskje kan pirre matlysten og som du kan kose deg med i romjula når de klassiske julemattradisjonene er unnagjort.
Jeg har valgt å ta utgangspunkt i råvarer som du mest trolig allerede har i huset nå i jula.
Vossakorv med artisjokkhjerte:
Ta av skinnet på vossakorven og del den i 2 cn tykke biter. Stek pølsa i tørr pnne på alle sider til den får en fin stekeskorpe og anrett den på fat sammen med artisjokkhjerte – jeg brukte syrlige artisjokker i olje, og pynt med biter av soltørket tomat.
Her får du den gode, salte pølsa mot den syrlige artisjokken og de søte tomatene. Dette er en rett som går ned på høykant.
Ribberull med asiatisk salat:
Legg opp kalde skiver av ribberull på en tallerken. Bland sammen en salat en salat – gjerne med litt bitterhet som i raddichio rosso, ruccola og annen salat du har i huset. Ha 1 ss olivenolje og 1 ss sitronsaft, salt og pepper – bland sammen og ha det på salaten. Skjær ut skiver av en appelsin og dryss over finsnittet rød chili.
Glassert ribbe – Asian Style:
Bland sammen 1 ss ”Five spice” krydder. (nellik, stjerneanis, fennikel, kanel og sort pepper) med 4 ss søt soyasaus (Kecap manis), 4 ss soyasaus, 1 ss finkuttet ingefær, 1 finkuttet fedd hvitløk og 1 ts chilipulver.
Fjern svoren fra 10 ribbebiter  (ca 1 kg ribbe). Lag snitt i ribbebitene og glasser/smør inn bitene med krydderblandingen.
Stek ribbebitene på 125 grader i ca 2 timer. Etter to timer skryr du komfyren på maks og ”svir av” ribbebitene til de blir gyldene. Server ribbebitene med søt chilisaus. Dette er en hit på vårt juletapas-bord.
Pannestekt røkelaks med eplemos:
Skrell og kutt 3 epler i terninger og kok til mos med 1 dl vann, 1 ts kanel, 1 ts sukker og saften av en halv sitron. Avkjøl og ha eplemosen i shot-glass/vinglass. 
Skjær skiver av røkelaks, ca 1 cm tykke og stek fisken i tørr panne på middelsvarme på alle sider. Legg røkelaksen som vist på bilde. 
Den søt-syrlige eplemosen mot den salte laksen er en herlig kombinasjon.Håper dette kan være med på å pirre smaksløkene når matlysten er lav og kjøleskapet fullt av fantastiske rester etter juledagene.
Ønsker alle lesere og matfolk en velsignet julehøytid! 

3 tanker om “Juletapas

  1. Hei Lars,Dette ser kjempegodt ut! Ønsker deg og dine en riktig god jul med mange gode matopplevelser! Bloggen din er en av mine favoritter og jeg ser frem til mere matinspirasjon fra deg i året som kommer!Klem, Trine 😉

  2. Hei Lars!Jeg ønsker deg en riktig god jul. Gleder meg til å følge bloggen din fremover :o). Neste år håper jeg også koret ditt kan ha en konsert i Moss, hører på dere på Spotify, men hadde vært fint live også.Juleklem fra Torill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *