Chilli con carne

Det er fredag. Dagen da store deler av den norske befolkning benker seg foran fjernsynet og ser på Gullrekka sammen med familie og venner. På tallerkener og fat bæres det ut ukristelige mengder pizza & Tex-Mex mat. Min barndoms gullrekke besto av adskillig færre program enn dagens gullrekke. På 70-tallet nøyde vi oss med ”Norge Rundt” og ”Derrick”. Maten som ble servert var også mer ”gamlis”. Hjemme hos oss var det mye grillet kylling, butikk-stekte karbonader og potetmos. For ikke å glemme gryteretten – i alle verdens varianter.

I dag har jeg lyst til å presentere en blanding av min barndoms gryterett og Tex-Mex variantene som fyller de norske hjem i dag. Retten er den klassiske kjøttgryta Chilli con carne. Ikke at Chilli con carne er noe nytt, men den har forsvunnet litt i havet av Wraps, Taco og Fajitas.

Gryta er varmende, hot og mettende, og passer perfekt å tilberede til mange. På høstkvelder som nå, kan det nesten ikke bli bedre enn en trøstende gryte og et godt glass rødvin – med Skavlan og knitringen fra peisen – eller suset fra varmepumpa om du vil – summende i bakgrunnen.
Oppskriften her i dag er for 4 personer. Er dere flere så lager du mer. Retten tar ca 1,5 time å lage, 20 minutter med prepping og en god time i fred på komfyren.
Dette trenger du, og slik gjør du det.
Start med å varme en tørr panne. Ha i ½ ss korianderfrø og ½ ss spisskummin i panna. Rist frøene, ikke svi dem. Knus frøene så i en morter. Lukta som fyller kjøkkenet når man holder på med dette er herlig og tok meg med til en kort følelse av å være i ”1001 natt” en stakket stund.
Stek 600 gram karbonadedeig i olje på sterk varme. Korn kjøttet med en tresleiv etter hvert som det får stekeskorpe. Når det er stekt har du det over i en støpejernsgryte. Dryss over de ristede krydderne og en ts tørket oregano.

Snitt 2 gule løk, 4-5 hvitløksfedd og 1 rød chilli. Stek dette i panna på middels varme til det er blankt og mørt. Ha det over i Støpejernsgryta.
Så er det frem med boksåpneren. Ha i en boks med gode hermetiske tomater – gjerne hele uten skall.

Tilsett en raus teskje Tabasco (hot), 50-60 gram tomatpuré, en klype salt, 3 ss rødvinseddik og 1dl vann.

Kok opp, ha på lokk og la det putre på svak varme i ca 60 minutter. Sjekk gryta underveis så den ikke koker seg tørr. Er det behov, tilsetter du litt mer vann. Når sulten gnager og kjenningsmelodien til ”Norge Rundt” ebber ut, har du i en boks med kokte røde bønner (Kidneybøner).

Bønnene tilfører sødme til retten og drøyer den betraktelig. Rør rundt og la det koke forsiktig i 5 minutter til. Smak til med salt og noen klyper cajennepepper.  Man skulle tro at en slik gryte ville bli veldig HOT, men det blir den ikke om du følger denne oppskriften. Den får kun en fin hete som gjør at alle rundt bordet rødmer like mye som tenåringen i huset når noen kysser intens på dektektimen. Nå er Chilli con carne`n klar til å varme høst-frosne Telemarkinger.

Selv synes jeg det er hyggelig å servere slike gryteretter rett fra støpejernsgryta. Er du fin på det, kan du anrette på tallerkener. Chillie con carne`n kan serveres med ris eller godt brød til. Hjemme hos oss tar vi den bar, men tillater en klatt rømme og noen dryss med lagret Cheddar over det hele – sweet. Et annet tilbehør som har sneket seg inn fra Taco-land er tortilla-chips. De gir en fin ”crunch” til retten.
Vin. Jeg foretrekker en mørk, sødmefylt og bløt Zinfandel fra California til Chilli con carne.  Vil du være i Europa, da har Mads tatt for seg en super vin til denne retten i dag – Christer Berens Monferrato 2007.
Benytt helgen til å koke for hverandre – mat løser de utroligste utfordringer. Kos deg, og ha en god helg!
Et tips tilslutt – lag dobbel porsjon. Denne chilli`n smaker om mulig bedre dagen derpå 😉
 Dette blogginnlegget kan du også lese i Telemarksavisa`s (TA) papirutgave på fredag 29.10.10

6 tanker om “Chilli con carne

  1. Hei Lars! Jeg handlet på Meny Lietorvet i dag, og overhørte noen som lette etter "korianderfrø og spisskummin" – mon tro hva de skulle lage?! 😉 Jeg endret også mine middagsplaner fra lasagne til Chiligryte – takk for inspirasjon! 🙂

  2. sendte to linker fra din side i går til mannen, og jammen fikk jeg ikke servert denne retten da jeg kom hjem:) veldig god, og en nyfredagsfavoritt for oss! -nå gleder meg meg veldig til i morgen, da skal sannsynligvis mannen diske opp med din lammeskank oppskrift:) – takk for mange gode oppskrifter, flotte bilder og velskrevne og artige tekster! God helg! kristin:)

  3. Vil bare si at jeg følger bloggen din, masse inspirasjon å hente! Strålende! Oppskriften din på Chili con carne er ganske lik den gutta som har laget "Familiekokeboka" – Gausdal og Alfsen lager, og som jeg pleier å lage…men uansett dette er min 10 år gamle sønns yndlingsrett. Vi andre i huset er også fan av denne, men sliter med å få den hot nok.Takk forøvrig for masse inspirasjon!

  4. Hei Christine – så gøy at du blir inspirert av bloggen! Det er jo bare supert ;)Han sønnen din høres super ut. Min oppskrift er en omarbeiding av en gammel Hellstrøm-oppskrift. G&A`s oppskrifter er jo alltid fantastiske!Hot nok…jeg bruker mye av det meste for å få den HOT. Cayennepepper, fersk rød chili, tabasco og piri piri… Du må bare fortsette å helle de sterke sakene i gryta 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *