Winemakers Dinner – Trivento

I forrige uke blogget jeg om at jeg hadde mottatt en invitasjon fra Concha y Toro til å delta en Winemakers Dinner på Kulinarisk Akademi. Vinene som skulle presenteres var fra Vinprodusenten Trivento, Argentina. Maten skulle lages av Kulinarisk Akademi`s kokker. For en mat & vin-nerd som meg selv var denne invitasjonen like velkommen som brevet fra SkattSør (fikk ikke restskatt). Invitasjonen kom takket være mine skriblerier her inne på «Lars spiser, drikker & synser». Gode ting skal deles med gode folk, så glad og stolt ringte jeg til Sugardaddy og inviterte han med meg. Sugardaddy var klar. Sugardaddy er alltid klar!
Da vi ankom Kulinarisk Akademi, kledelige 10 minutter for sent, ble vi tatt i mot av en vinkelner fra Tønsberg som sikkert og hyggelig geleidet oss inn til spisesalen. Og allerede nå steg mine forventninger til kvelden. Et langbord var dekket til 26 personer, ved kortenden var det en stor arbeidsstasjon for kokkene og i rommet var buzzet fra de andre gjestene dempet, men meget hyggelig. 
Gjestene var en blanding av restaurantfolk, matskribenter, representanter for det norske handelskammer og selveste Argentinas Ambassadør med frue. Med ett tenkte jeg at her skulle virkelig Fruen ha vært, men jeg hadde jo Sugardaddy – og er det noe mannen kan så er det Amasadørfruer og deres like…
Før vi visste ordet av det fikk vi et glass muserende i hånden. En Trivento Brut Natur. 60% Pinot Noir og 40 % Chardonnay. Fine, små bobler. Fruktig og enkel, men ikke uten kaft og en fin friskhet.
En enkel, men strålende muserende vi gjennom hele aftenen hadde gleden av å ha ved vår side. Slikt passer jo til «alt». Denne er ikke tilgjengelig i norge, men hadde den vært det ville den vært et finfint alternativ til f.eks Cava når du skal ta imot mange gjester.
Vertinnen for arrangementet, Anne, geleidet oss til bords og introduserte aftenes bidragsytere. Så tok kveldens predikant, Ken Engebretsen over showet. Ken er leder for Norsk Vinkelnerforening, og skulle vise seg å være en utrolig kunnskapsrik og engasjerende guide denne kvelden. Han tok for seg bl.a. følgende; vinens historie i Sør-Amerika og Argentina, klima, jordsmonn, druetyper, vinpolitikk og vinglede. Så bra var han at jeg virkelig ble litt frelst (ref. predikant)
Har du ikke sett et slikt engasjement på bedehuset, så anbefaler jeg å leie inn sjefen for Norsk Vinkelnerforening
Malbec var druen. Mendosa var distriktet. Mye smak og duft var det i glassene.  
Kokkene Øyvind Hjelle (Palace Grill, Fineschmecker) & Jeanette Mathisen (Klosteret) skulle servere 2 retter av Norsk vilt + oster. 
Til dette skulle vi drikke 4 Malbec-viner. Fra de enkle til deres prestisjevin Trivento Eolo. Til ostene fikk vi en dessertvin – late harvest, som het Trivento Brisa de Otono 2008 (60% Sauvignon Blanc, 40% Viognier). Denne siste vinen er desverre ikke tilgjengelig i Norge, men det MÅ importøren gjøre noe med. En fantastisk sak som jeg gjerne vil ha på kjøl til neste pannestekte foie gras!
Elg…
Til første rett som var Carpaccio av elgfilet med ristet pepper, syltet kantarell, løk og rødbeter, ville urter og salat, Holtefjell-ost,  ble vi servert en Trivento Malbec 2010 og en Trivento Reserva Malbec 2008.
Mørke bær, plommer & fioler. Fyldig, fruktig, med myke tanniner. Ettersmak av krydder. En enkel, men god vin til grillet kjøtt, tomatsauser og pizza.
Elg…
Mørke bære, kaffe og sjokolade. Noe fyldigere enn sin lillebror og med en betraktelig lengre ettersmak
Hovedretten var bresert reinsdyrskank med bakte jordskokker, gulrot, steinsopp og kryddersjysaus.
reinsdyr…
Til reinsdyrskanken ble det sjenket opp Trivento Golden Reserva Malbec 2007
Herlig duft av modne skogsbær, plomme og mint. Tydelig eiket, noe som gir en fin vanilje karakter.
Og Ikon-vinen Trivento Eolo Malbec 2007
Dette var begge to kraftig viner. Eolo kan lett lagres i 5-15 år. Den ble dekantert 1,5 time før vi kom og den fortsatte å utvide seg betraktelig i glasset under hovedretten. Denne vinen er har en kraftig duft av mørke bær, krydder, mørk sjokolade og skogsbunn. Herlige tanniner, tydelig, men bløte. lang ettersmak. Som en kuriositet kan jeg nevne at det i 2007 ble produsert bare 3900 flasker av denne vinen og at vinrankene står på 910 m.o.h! Denne vinen skal jeg kjøpe for lagring noen år. Denne kan være fin for nyttårsavten 2025! Vinen koster 329,- på Vinmonopolet. Som en kuriositet selges den over disk i USA for 100 dollar, altså det dobbelte. Jeg retter en takk til vinmonopolet for det. 
reinsdyr…
Som avsluttning var det oster. XO fra Øvre Eiker, lagret Gauda fra Holland, lagret Cheddar fra England og Roquefort fra Frankrike. Osten ble servert med rugbrød, karameliserte nøtter og fikenkompott. Herlig.
Vinen her, en Late Harvest – Trivento Brisa de Otono 2008 – var finfin.
ost…
Dette var min første Winemakers Dinner hvor jeg er invitert i kraft av bloggen. Fristelsen til å skrive på seg flere slike invitasjoner er stor, men jeg har forsøkt å være sannferdig. Når det gjelder dette arrangementet er det lett å være positiv. For det første er det alltid et lurt å parre vinen med god mat, og kokkene på Kulinarisk Akademi leverte utrolig god mat på tallerkene. For det andre så var det veldig gøy å bli presentert for virkelige kvalitetsviner fra et land som spyr ut enorme mengder alkoholholdig rød-saft. Eolo`n og Golden Reservaen var to virkelige topp viner som jeg kan anbefale på det sterkeste. At disse vinene passer perfekt til høst- og vinterråvarer trekker jo heller ikke ned her jeg sitter foran peisen og skribler. 
Sugardaddy og jeg selv takker for en super aften med gode smaker og herlige folk rundt bordet – jeg kommer gjerne tilbake.
Ha en strålende lørdag, og spis & drikk noe godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *