Hjemmelaget fiskesuppe

Eidsvåg synger; «du vil bli fri, har dårlig tid, hmm – går det an?» I kjent Eidsvåg-stil mumler han teksten, tilbakelent og betraktende – jeg kjenner at han treffer meg. Jeg har dårlig tid, jeg vil være fri, men går det an? På en hektisk tirsdag er det ikke alltid så mye kontroll og frihetsfølelse å spore. Jeg er fullt klar over at det er viktig å ta vare på øyeblikket, gripe dagen osv – men å faktisk gjøre det…
Mitt lille triks, som faktisk fungerer er å koke. Jeg har innsett at mat må vi ha uansett – så hvorfor ikke gjøre det til noe hyggelig?! I dag er det tirsdag og i dag blir det suppe.

Vi liker suppe hjemme hos oss! Museflettene foretrekker tomatsuppe fra Toro, men i dag blir det fisk i suppa
Dette brukte jeg og slik gjorde jeg det:

 • 1 gl hvitvin
 • 1 mellomstor fennikel
 • 1 liten persillerot
 • 250 ml fiskekraft – Jacob`s
 • 1,5 dl vann
 • 1/3 l matfløte
 • 3 sjalottløk
 • 3 hvitløksfedd
 • 250 g laks
 • 200 g lyr, eller annen hvit fisk
 • saften av 1/4 sitron
 • cayennepepper
 • hvit pepper

Suppe kan lages på mange forskjellige måter. Hovedidéen er at det skal smake av det som suppa heter. Det betyr at en fiskesuppe bør smake av fisk, en hummersuppe bør smake av hummer…du skjønner greia. Når man lager fiskesuppe så har man i fisken i gryta de siste 2-3 minuttene og lar fisken bli trekt i den varme væska. Da vil jo selve fiske smake fisk, men suppa vil ikke ta opp smak.
Derfor er det viktig å basere suppa på en fiskekraft. Skulle man gjort dette etter boka – og det har man jo ikke tid eller ork til kl 1715 på en mandag, da bruker man ferdig kraft. Enten fiskebuljong-terning eller litt mer fancy ferdig kraft fra en produsent. Jeg brukte fiskekraften fra Jacob`s. Den er god, men litt dyr.
Kutt så fennikelen i skiver som en løk. Finkutt sjalottløk og hvitløk. Kutt selleriroten i skiver.
Ha 2 ss smør i en gryte og sauter grønnsakene i 3-4 min på middels varme. Grønnsakene skal ikke stekes, men mer «smeltes» – om du forstår?!
Så har du i vinen, fiskekraften og vannet – la det koke i 7-8 minutter. Jeg vet det er helt uten mening, men jeg fikk meg ikke til å ta vinen i et dl-mål. Det er bare så mye hyggeligere å ha vinen i et ordentlig glass før den går i gryta – særlig på en tirsdag.  
Når kraft, vin og grønnsaker har kokt i 5-6 minutter har du i matfløten (det blir ikke feil med kremfløte eller cremé fraish her, men som den observante leser har fått med seg tidligere prøver jeg å holde fett-nivået nede i uka pga….). Nå skal suppen koke i 5-6 nye minutter. Blir suppa litt tynn så gjevner du med 1-2 ts med maisenna og litt vann.
Smak til med salt, hvit pepper, sitronsaft og cayenne. Ha i fiskestykkene – ca 2×3 cm store biter. Ta suppa av varmen og la fisken trekke seg ferdig. Det tar faktisk bare 5-6 minutter. Ha i en neve kjørvel til slutt.
Nå er fiskesuppa klar til servering. Og det på under 35 minutter – SPIS!
Du lager ikke en så god suppe, på så kort tid med en suppepose. Som du ser av bildet ble det alikevell litt venting for fruen – hun er faktisk ganske tålmodig med meg – jeg lager tross alt all maten hun spiser. Men når det kommer til at jeg skal ta bilder av ferdig mat er hun….
Jeg har jo tidligere innrømmet at jeg liker å «pimpe» opp halvfabrikata mat i hverdagen. Fiskesuppe er en av de tingene jeg har «pimpa» mest, og i dag slo fruen det klart fast at hun likte bedre min versjon av Findus-fiskesuppe enn min ordentlige fiskesuppe. Kanskje har hun rett, jeg mener hun tar feil. Lag begge å finn ut hva du mener. Uansett, fiskesuppe på en tirsdag funker fint!

6 tanker om “Hjemmelaget fiskesuppe

 1. Skal teste denne… 🙂 du fikk det jo til å se lett ut – takk for at du deler :))… og velkommen inn som følger hos meg 😉

 2. Hei Katrine ´Glimt`Så du hadde fine folk i Holmestrand – de fine folka er nesten slekt for Fruen & meg! Veldig gøy å se bloggen din, rett & slett lekker!vh Lars som spiser….

 3. Hei. Takk for super oppskrift 🙂 Jeg tilsatte litt fish sauce, men fulgte ellers oppskriften fra a-å. Veldig godt!Flott blogg, forresten. Silje

  • Fiskesuppe ass! Det er alltid ekstra deilig når hele slekta kan ha det man lager. Selv lager jeg ofte to forskjellige varianeter – 1 til museflettene og 1 til meg selv – så mye koseligere (og mindre jobb) når alle gleder seg over samme rett 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *