Lammekjøttboller med harissa & couscous

Er det mulig å bli besatt av mat? I de ti bud står det tydelig at man ikke skal ha «andre guder enn meg», altså enn Gud selv. Det er ikke det at jeg tror det er frelse i mat, men jeg bekjenner at jeg tenker på, spiser, drømmer og lever for næringsmidler. Jesus selv anerkjente behovet for mat & drikke. Vi snakker om en kar som sørget for at bryllupsgjestene i Kanaan fikk førsteklasses vin til langt på natt. Han forvandlet sågar vann til vin denne kvelden. Han delte måltid med sine disipler og tollere. Han fikset også at 2 fisker og 5 brød mettet 5000 personer – flere enn gjennomsnittet på norske tippeligakamper. Dette må jo kunne være belegg for at også vår Herre forstår viktigheten av bordets gleder.
Det er ikke slik at jeg føler at min hang til å alltid tenke på mat kommer i veien for min tro, men jeg må innrømme at jeg fikk en støkk da Fruen informerte meg om at jeg hadde fortalt henne at jeg skulle lage ”Lammekjøttboller med harissa og couscous” i søvne, klokken 0615 i dag tidlig.
Som sagt (i søvne), så gjort (noen timer senere i våken tilstand). Denne retten er passende til 4 personer. Er dere flere til bords så lag mer. Dette trenger du, og slik gjør du det:
Før du begynner kokingen rister du krydderiene. Ta 4 ss spisskummen frø, 4 ss korianderfrø. Rist frøene i 2-3 minutter i en tørr og varm stekepanne, og støt frøene til pulver i en morter. Det er viktig å riste frøene, det frigjør smakene. Knus/mal frøene i en morter.
Lammekjøttboller, 800 gram kjøttdeig av lam – jeg blandet 50/50 lammekjøttdeig og karbonadedeig for at ikke lammesmaken skulle være for dominerende siden det var en del barn rundt bordet.
Ha kjøttdeigen i en stor bolle, bland inn 4ss brødrasp, 2-3 hvitløksfedd, saften av en sitron, 1 egg, en raus neve finhakket mynte, halvparten av de ristede krydderiene, salt & pepper. Bland dette godt sammen. Form kjøttbollene i håndbaken med en skje og stek kjøttbollene i solsikkeolje. Hold dem varme.
Harissa er en type ”paste” av følgende – 1 rødløk, 4 hvitløksfedd, 1 rød paprika og 1 rød chili som kuttes i grove biter. Sauter dette på middels varme i 50ml god olivenolje til det er mykt. Ha grønnsaksblandingen over i en kjøkkenmaskin. Ha krydderiene over i kjøkkenmaskinen og kjør det til en glatt masse / ”paste”. Sett til side.
Så var det couscousen. Ha 300 gram couscous i en kjele, bland inn 50gram smør og halvparten av harissaen. Hell på 4 dl kokende vann, på med lokket og la couscousen svelle i 10 minutter. Når klokka piper har du i en neve med mynte og rører i couscousen med en gaffel for å piffe den opp. Smak til med salt.
Så er det å legge opp couscous, lammekjøttbollene, harissa og yoghurt naturell. Pynt med mynteblander.
Dette er en super hverdagsrett eller kveldsrett i helgen. Det er kanskje på tide med et alternativ til taco-middagen med ungene i kveld? Hjemme hos oss forsynte Museflettene og nabogutten seg flere ganger, og det er jo alltid et godt tegn.
Men hva drikker man til denne marokkansk-inspirerte retten? Mads har lagt ut på kontinenthopping i dagens VIN. Hans anbefalinger fra Musar, Libanon vil være en perfekt partner til vår MAT. Velg den av vinene du har lommebok til – Chateau Musar 2003 (279 kroner) eller Musar Jeune 2008 (146 kroner) – begge vil passe godt til.
Uansett hva du ender opp med på tallerken og i glass – ha en fin helg og kos deg med noe godt!
Dette artikkelen publiseres i Telemarksavisa (TA) 01.10.10 – hvor jeg skriver den faste matspalten «MAT» hver fredag,

3 tanker om “Lammekjøttboller med harissa & couscous

  1. Fryktelig skummelt å lese matblogger rett før man skal legge seg, nå veksler jeg mellom lysten til å sove og gå ned på kjøkkenet og lage meg mat :-)Er lenge siden vi hadde kjøttboller nå, ihvetfall et par uker, så spørs om vi ikke må ha det i morgen.

  2. Hei Ugla – matblogger ødelegger mat-tidene mine også, og jeg elsker det! Siri Marte – så gøy at de likte det og at kokken også kosa seg 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *