Smak av Bocuse i Tallinn

Sitter på sete 21B, 10 000 fot over Skagerak .  Destinasjon for dagen er Skien, via Gardermoen. Er fremdeles omringet av fine venner og kollegaer fra Oslo Gospel Choir. Vi har sunget fra oss på 3 arrangement i Tallinn, Estland denne helgen.
Gamle kirker har blitt blåst liv i av skandinavisk Gospel & kirkemusikk. Vi har møtt mange fine mennesker og fått sett oss godt rundt i den vakre gamle byen.
Ofte når vi er ute på turné er det liten tid til annet enn reise, sang, hotell og reise. Denne helgen derimot var det duket for mye fri og muligheter for å oppleve hva Tallinn hadde å by på av mat & drikke. Heldigvis er jeg ikke alene om å leve for å spise når jeg er ute med koret. Selv om jeg nok er noe mer nerdete når det gjelder mat enn gjennomsnittssangeren. Vi er en gjeng som holder sammen og som gjerne bruker hyra på mat & drikke.
Etter fredagens konsert og sene bytur var vi klare for en monster frokost (les; 6 retters middag til frokost) på Restaurant Tchaikovsky

Denne restauranten ligger i et fantastisk hotell som heter Hotel Telegraph. Dette hotellet er en perle på alle måter. Lekkert design og fantastisk service på alle nivå. Kjøkkensjefen er en av Estlands beste kokker. Han representerte Estland i Bocuse D´or i 2009.

Vi fikk oss en Champagne-frokost/lunch/middag som jeg vil huske lenge. Fantastiske venner, god champagne og fantastisk mat.

Som en liten hilsen og apetittvekker fra kokken fikk vi en kopp Kantarell-skum. Her var det en salig blanding av skog og smør. Vi og smaksløkene våknet med et brak!

Første skikkelige rett var pannestekt foie gras med rabarbra, brioche og eple-chutney. Skal jeg være kristisk så var den ikke perfekt stekt, men smaken var som vanlig med foie gras – et eventyr! Jeg bare elsker konsistens, fettet og syren fra rabarbra og epler. For å være ærlig kunne jeg klart mange slike tallerkener med fete saker…

Så var det tid for en suppe. Restaurant Tchaikovsky har spesialisert seg på gamle russiske klassikere. Jeg gikk for en Borsh – Grand Style.
Denne husmannskosten var løftet til nye høyder. Borsh er en rødbet-suppe. Her ble den servert med kokt oksekjøtt, terninger av rødbet og gulrot, en creme fraisch-krem med urter og rødbetjuice. Fantastisk presentasjon og enda bedre smak!

Slik så retten ut da den ankom bordet. Bak vår eminente servitør kom hovmesteren og helte på den varme rødbetjuicen – sweet!

Rett nummer 4 var en kremet blomkålsuppe med røkt kveite. Fløyelsmøk og mild smak av blomkål mot den litt skarpe smaken av røket fisk. Fanr´tastisk presentasjon igjen.
Så var det tid for mer fisk. Vi fikk en pannestekt kveite med på en grillet rød paprika og en potetpuré med krabbekjøtt. En majones, persilleolje og kapers. Dette var «frokostens» høydepunkt. Fin stekeskorpe, fiskekjøttet flaket seg perfekt og med den kraftige smaken av krabbekjøtt mot den søte grillede paprikaen. Herlig!
Vi valgte å drikke Champagne til alle rettene, det var jo tross alt en frokost dette – og man drikker ikke rødvin til frokost sier min mor. Og jeg gjør som min mor sier…
Jeg valgte alikevel å gjøre et unntak til desserten. Jeg bestilte en Tart Tatain og ble overtalt av vår vakre servitør til å velge en italiensk dessertvin – Moscato d´asti.
Jeg husker ikke produsenten, men det var et perfekt følge til pæreterten og den hjemmelagde vanilje-isen
Jeg var litt skeptisk til en fridag i Tallinn. Jeg hadde liten tro på at jeg skulle få muligheten til å oppleve så fantastisk mat og vin der. Mine bekymringer ble så til de grader gjort til skamme. Det var faktisk så god mat til frokost at jeg og mitt selskap endte opp på en ny 6-retter senere same dag. Mer om det besøket kommer det senere.
Nå er jeg tilbake i heimen. Museflettene har fått en ny dose Hello Kitty-saker og hopper fornøyd rundt i hagen. Fruen har fått noen flasker vin, påfyll til sminkepungen og har fått reist på trening. Selv sitter jeg i godstolen og er takknemlig for mat, drikke, venner i OGC og de fine jentene mine!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *