sopprisotto – det er høst

Det er mye forskjellig som slår inn når jeg skal koke og spise. Årstiden, været, lommeboka, klokka, gjester, romatikk, god tid, dårlig tid – mange og underlige faktorer. I dag er årstiden, yr.no, tiden, gjesten og min matlyst samstemte. Det er høst, det regner, Museflettene (småjentene mine) sover, Fruen er hos nabokona, spotify spiller sentimental soul og jeg har en matglad gjest – jeg er nemlig alene, sweet autum! 

Mandagens sopptur regnet bort så jeg har juksa med ferske kantareller fra nærbutikken min – det får duge.

Jeg liker å ha alt på plass når jeg skal koke. Alt som skal kuttes, kuttes ferdig. Alt som skal raspes, er raspet klart, alt som skal…du skjønner hva jeg mener. Kokkene kaller dette MISE EN PLACE – som betyr «sette på plass». Det sikrer at jeg ikke risikerer å måtte kutte løken når sausen er på sitt mest kritiske. Det blir mindre stress og resultatet på talerkenen blir bedre. En ting er når jeg koker for meg selv som i dag, en annen ting er når jeg koker for gjester og skal prøve å funke som vert og feelgood tilrettelegger.

Oppskriften er til 2 rause porsjoner. Dette brukte jeg og slik gjorde jeg det:

200 g risottoris
300 g blandet skogsopp, renset og vasket

1 dl tørr hvitvin
1 dl Nolly Prat – dette gir en fin tørr syre til retten. Kan sløyfes og bruke hvitvin i stedet.

2 sjalottløk, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
2 ss olivenolje
2 ss smør
70 g revet parmesan

2 ts sitronsaft
Salt og pepper
ca 8 dl kyllingkraft eller buljong

Sauter sopp og timian i olivenolje og smør. La dette hvile i panna til risottoen har kokt klar.

Legg parmaskinke på et stekebrett. Stek dem på maks varme til de er som sprø chips, ca 5-6 minutter. Legg skinken til side og server som garnityr.

Smelt hvitløk, sjalottløk og ris i en gryte. La det frese over middels varme i 3 min. Rør inn risen og fres den blank. Dette er viktig. Nå klargjør du risen til å suge til seg smaken for de godsakene du skal ha i risottoen din.
Tilsett vin og Nolly Prat. La det fosskoke til nesten all væske har kokt inn. Mens du gjør dette koker du opp kraften. Det er viktig at når du sper med kraften at temeraturen ikke synker i gryta – da stopper du kokeprosessen.  Spe med varm kraft, en stor øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er aldente. Dette tar ca 20-23 minutter.  Smak fortløpende,og stopp når risottoen har en kremet konsistens og samtidig har litt tyggemotstand. Rør inn parmesan, 2/3 av den stekte soppen og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Server på varme tallerkener. Ha på resten av soppen og Parma-chipsen – SPIS. Dette er smaken av høst!

3 tanker om “sopprisotto – det er høst

  1. Jeg har et parmesan spørsmål.Blir det stor forskjell på resultatet i de ulike rettene du bruker parmesan i, om du velger en pose ferdig raspet ost fremfor et stykke som du rasper selv? Den ferdige er veldig finkornet, og ikke så stor mengde i selvfølgelig.Monica

  2. Dette så deilig ut Lars 🙂 Har både risotto og sopp, men det får vente til mannen kommer hjen, har på følelsen at 3 og 8 åringen ikke vil sette pris på dette til middag ;)Mokka; Det er stor forskjell på skikkelig parmesan og ferdig raspet (er ferdig raspet ekte parmesan?) Kjøp deg en skikkelig god parmesan i ostedisken, du vil ikke angre!Klem Ingvild

  3. Det ser godt ut! Jeg anbefaler forresten soppturer på regnværsdager. Ganske tøft å være i skogen når dyr og fugler tror at alle turgåere holder seg hjemme. For øvrig enig med forrige taler, ekte parmesan må til. En basisvare i kjøleskapet som aldri går ut på dato.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *