Bitter salat med Lun chevre

Klokka er 0100 og jeg er som vanlig våken. Jeg elsker følelsen av å sitte opp når resten av byen sover. Det er stille i huset. Kun knatringen fra tastaturet og Miles Davis som synger med trompeten. Feriefølelsen er på plass. Museflettene og jeg har vært rundt om på diverse badeplasser i dag. Høydepunktet for museflettene var turen til Løveid sluser, med is & bading fra brygga. Funker å være turist i egen by også. Fruen har jobbet og vært i hovedstaden. Ikke før i 9-tiden begynte ting å falle til ro i huset, og det var tid for mat. Maten i kveld ble en salat, en GOD salat. Med «god» så mener jeg comforting – med fete saker i. Jeg liker salat, men har sjeldent cravings for det. Forrige uke hadde vi besøk av Fruens eldste søster, A. Hun lurte på om jeg kunne gi henne et forslag på en salat med chevre, og jeg gav henne et forslag. I kveld lagde jeg en versjon av den selv. En salat med lun, fet, chevre, søt honning. syrlig vinaigrette med eddik og dijonsennep og nøtter. En lett middag eller en perfekt forrett.

Dette brukte jeg, og slik gjorde jeg det – 2 rause posjoner;
Start med vinaigretten. Fint at den får stå å sette seg litt. Bland 3 ss god olivenolje, 1 ss rødvinseddik og 2 ts dijon sennep. Pisk dette sammen med en gaffel og smak til med salt & sort pepper.

Salat – feldsalat, radicchio rosso & frisée. Liker særlig godt bitterheten fra radicchio rosso`n til denne retten. Vask og tørk salaten godt. Riv salaten i rause biter og ha den i en stor bolle.
Da jeg var i butikken bugnet det av ferske rødbeter.

Fargen og den litt jordaktige smaken passer perfekt til denne retten så jeg tok med meg en bunt hjem.

Skrell 1 rødbet og skjær den i små staver som du har opp i bollen sammen med salaten.

Rett før servering har du vinaigretten over o bollen med salaten og blander det godt sammen. Bruk henda – det funker best og går fort.

Nøtter. En klassisk kombinasjon er Chevre, honning og walnøtter. Det var tomt for walnøtter, så jeg endte opp med å bruke den litt søtere og mindre halvbroren – pecan.

Det funket vel så bra. Det eneste du skal gjøre med nøttene er å riste dem i en tørr, varm panne noen minutter. Pass på – nøttene skal ristes, ikke brennes.

Chevre-toaster. Jeg skar 1 cm tygge loffeskiver og stanset ut rundinger som var tilnærmet omkretsen på chevren jeg hadde.

Kutt skiver av chevren og plasser på loff-bitene. Smør et stekebrett med olivenolje og ha toastene på brettet – det gir toastene en perfekt crunchy bunn.

220 g i ca 4 minutter. Så 1 minutt med grillelementet på full speed. Ned på kne og følg med. Det er en tynn linje mellom perfekt ost og fullstendig smeltet ostemasse. Jeg lagde 5 små toaster til hver porsjon.

Så var det å anrette herligheten. Ha salaten på to store tallerkner. Dryss over de ristede nøttene og plasser chevre-toastene på salaten. Ha rikelig med Akasiehonning på chevre-toastene.

Har du ikke smakt lun chevre og honning så har du noe godt i vente!

Idielt sett burde vi hatt en annen vin en den tørre tyske rieslingen vi hadde til dette. En Sancerre (som er den perfekte match til chevre) ville kanskje funket bedre, men det smakte.

Denne salaten har alt; Sprø salat, tyggemotstand i toast og rødbeter, bitterhet fra salaten, sting og syre fra vinaigretten, sødme fra honningen, Nøttesmak fra pecannøttene, det earthy fra rødbetene, og den ubeskrivelige & fanastiske smaken fra den lune chevren.
Rart, men både fruen & jeg, bemerket den fantastiske ettersmaken som hang igjen i munnhulen etter måltiden. Dette er en klassiker hos oss på Falkum.

Retten er tilegnet min fine svigerinne, A 😉

Har du lyst til å «synse» så bruk muligheten under og skible i vei på «kommentarer». Det er alltid hyggelig og/eller nyttig 😉

9 tanker om “Bitter salat med Lun chevre

  1. høres ut som en nydelig utgave av min favoritt salat, den står på menyen i morgen etter punkt og prikke!! Hilsen matglad svigerinne..

  2. hei du!Siste kveld i leid hytte, og vi har testet ut salaten din. Den funker som bare det :)hjertlig fra oss i Lyngdal

  3. Hei Lars!Bloggen din er så BRA! Inspirende! er innom er her titt og ofte, Lars. Herlig med en blogg som også formidler stemninger….og estetiker som jeg er…er bildene på bloggen din i seg selv verdt et besøk.Carola

  4. Chevrè salaten høres helt nydelig ut 🙂 Denne skal jeg prøve neste helg, til min sønns konfirmasjon. Utolig god ide og stanse ut loffskiver – den har jeg ikke tenkt på 😉

  5. Tilbaketråkk: Virkelig veldig god lasagne… | Siv baker og steiker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *